fbpx

[Video] Francoski policisti so bili primorani zaradi nemirov po porazu uporabiti solzivec

Foto: Twitter/posnetek zaslona

Potem ko je po streljanju enajstmetrovk v finalu svetovnega prvenstva v nogometu postalo jasno, da so se francoske sanje o zmagi razblinile v prah, saj je bila Argentina z nogometnim virtuozom Lionelom Messijem na čelu boljša, so v Parizu in drugih francoskih mestih izbruhnili izgredi. Francoska policija je bila z namenom umiritve razmer primorana uporabiti tudi solzivec. Le kaj bi na to porekli tisti, ki pravijo, da so fašisti vsi, ki tako postopajo?!

Več ljudi je bilo pridržanih zaradi izgredov in spopadov s policijo v Parizu po nedeljskem porazu Francije proti Argentini. Po poročanjih je policija uporabila solzivec, da je razgnala navijače na Elizejskih poljanah v Parizu, medtem ko so ti policiste obmetavali s petardami. Nekateri so se s policijo celo spopadli, potem ko je ta začela z aretacijo nasilnih razgrajačev.

Ljudje so se na Elizejskih poljanah začeli zbirati že pred začetkom finala svetovnega prvenstva. Policija je blokirala promet na prizorišču in v bližini Slavoloka zmage. Po vsej državi je bilo vpoklicanih 14 tisoč žandarjev in policistov, od tega kar 2750 v Parizu, da ne bi prišlo do incidentov, ki so se dogajali že v času četrtfinala proti Angliji in polfinala proti Maroku, navaja Times Now.

Argentina pod vodstvom Lionela Messija je premagala Francijo s 4:2 po enajstmetrovkah, potem ko je po podaljšku izenačila s 3:3 in tretjič osvojila svetovno prvenstvo. Messi je osvojil zlato žogo, medtem ko je Francoz Kylian Mbappe odnesel domov zlato kopačko za svojih osem zadetkov na turnirju. Ko je Francija izgubila finale, se je začel pekel. Navijači, ogrnjeni v zastave, so namreč pričeli metati kamenje, steklenice in pirotehniko v policiste.

Ni pa do izgredov prišlo le v Parizu, ampak tudi v Lyonu, Bordeauxu, Nici in Beziersu. V izgredih po državi je bilo aretiranih kar 227 razgrajačev, samo v Parizu in njegovem metropolitanskem območju je prišlo do 47 aretacij, poroča STA.

Po bolečem porazu v napeti tekmi enajstmetrovk je bilo mogoče videti, kako francoski predsednik Emmanuel Macron tolaži igralce. “Čestitke francoski reprezentanci za njeno kariero in borbenost na tem svetovnem prvenstvu. Navdušili ste narod in navijače po vsem svetu. Čestitke Argentini za zmago,” je tvitnil po porazu Francije.

Sara Kovač