fbpx

[Video] Francoski oblastniki z orožjem nad rumene telovnike, ki so pozivali Macrona k odstopu!

Foto: Twitter

Le teden dni potem, ko je bil organizator rumenih jopičev v Franciji pohabljen do smrti, so se protestniki odločili, da sobotne demonstracije posvetijo pozivu k z zmanjšanju policijskega nasilja, ki so ga sicer konstantno deležni rumeni jopiči, ki nasprotujejo ignoranci francoskih oblastnikov pod taktirko predsednika Emmanuela Macrona.

Želimo, da Macron odstopi, prav tako pa želimo, da policija preneha z izvajanjem nasilja, ki ga ta povzroča z izstreljevanjem gumijastih nabojev,” je poudaril 33-letni pripadnik rumenih jopičev Jacques Caron.

Ironija, protest se je sprevrgel v nasilje s strani policije, čeprav so protestniki ravno proti razmahu tega tudi demonstrirali.

Vse odkar se je pojavilo gibanje rumenih jopičev, ki se v prvi vrsti zavzema za Macronov odstop, je bilo poškodovanih okrog 1.900 protestnikov in 1.000 policistov.

Policija v roki drži tako imenovani “Flash-ball” s katerim izstreljujeo “nesmrtonosne” gumijaste metke premera 44mm, na desni strani Jacques Caron, ki je izgubil desno oko zaradi gumijastega metka, policije Foto: Twitter

Prišlo pa je tudi do desetih smrtnih žrtev, vključno z 80-letno Francozinjo, ki je umrla po tem, ko je skozi njeno okno poletel solzivec, medtem ko je ta poskušala namestiti rolete na oknu. Ta je bila odpeljana v bolnišnico, kjer je ta med operacijo umrla zaradi šoka, so poročali lokalni mediji.

Policija je v soboto proti protestnikom uporabila solzivec in izstrelila vrsto gumijastih nabojev, da so nekateri protestniki ostali brez oči.

Foto: Twitter

Francoski minister za notranje zadeve je po poročanju Zerohedge priznal, da je bilo tekom države aktiviranih kar 80.000 pripadnikov varnostnega osebja, vključno pa še 5.000 pripadnikov v Parizu.

Foto: Twitter

V mestu Valance na jugu Francije je župan mesta povedal, da so bili sprejeti ustrezni ukrepi z namenom priprave na okrog 10.000 protestnikov, poroča britanski Daily Mail.

Potem, ko so policisti nad protestniki v Parizu uporabili solzivec, so ti pričeli skandirati: “Macron odstopi!” in nad policiste pričeli metati  steklenice in druge predmete, ki so jih imeli pri roki.

H. M.