fbpx

[Video] Gasilci objavili dramatičen posnetek požarov na Hrvaškem

Foto: posnetek zaslona

Gasilci se že tri dni bojujejo z ognjem v Zgornjem Segetu v bližini Splita. Vzrok za požar, ki je svojo pot nadaljeval proti naselju Plano in kraju Labin, naj bi bila po oceni policije iskra na daljnovodu med opravljanjem gradbenih del. Na pomoč tamkajšnjim gasilcem so prihiteli tudi gasilci in reševalci sosednjih regij in ostalih delov Hrvaške, do današnjega jutra pa je zgorelo že več kot 1600 hektarjev površin z rastlinjem in oljčnimi nasadi.

Požari v hrvaškem Zgornjem Segetu v bližini Splita se še vedno niso umirili. Po treh dneh se gasilci še vedno bojujejo z zublji na nedostopnih predelih, do današnjega jutra pa je zgorelo približno 1600 hektarjev nizkega rastlinja, makije, borovcev in nekaj oljčnih nasadov, so sporočili iz gasilsko-operativnega centra Splitske županije, je poročal Index.

Gasilci so minulo noč vztrajali z gašenjem požara, ki se je včeraj popoldne ponovno aktiviral. Sprva je bil slednji še zjutraj pod nadzorom gasilcev in je bil skoraj pogašen, nato pa se je ta v izjemno kratkem času ponovno vnel in razširil proti Planem in Labinu. V popoldanskem času je bilo v požaru aktiviranih 123 gasilcev s 54 vozili vse od Segetab prek Planega do Labina. Pomagali so si tudi z dvema letaloma za gašenje požarov.

Foto: Twitter

Na pomoč so jim prihitele tudi državne intervencijske enote iz Splita in Dubrovnika ter gasilci iz Splitsko-dalmatinske županije. V boju z ognjem so jim pomagale tudi ostale sosednje županije in gasilci iz Istre, Ličko-senjske in Primorsko-goranske županije. Zaradi gašenja požara je bila za nekaj časa zaprta regionalna cesta Plano-Prgomet, vozila pa so bila preusmerjena na drugo cesto.

Foto: Twitter

Po ugotovitvah policije je bil vzrok za požar iskra na daljnovodu med opravljanjem gradbenih del.

Sara Rančigaj