[Video] Grškemu kmetu je prekipelo. S traktorjem je šel nad migrantski tabor

Foto: Youtube

Grški kmet Lazaros Oulis je s traktorjem podrl ograjo migrantskega taborišča na grško-makedonski meji, zapeljal med šotore in začel orati. Taborišče je namreč postavljeno na njegovi njivi, ki jo mora nujno obdelati, saj mora poskrbeti za svojo čredo krav. Zaradi dejanj razjarjenega Grka ni bil nihče ranjen. 

“Nekim nevladnim organizacijam sem povedal, da jim lahko odstopim del zemlje, na katerem lahko zgradijo dve loputi, jaz pa obdržim preostali del njive, ampak me niso poslušali. Nimam problema z migranti, lahko bi bil na njihovem mestu. Imam pa tudi obveznosti,” je svojo potezo razložil razjarjeni Grk. Kot že rečeno, je oranje na srečo povzročilo le nekaj slabe volje, saj so na kraju dogajanja kmalu posredovali policisti.

“Grk ima prav, to ni naša zemlja”
Nenadno oranje po njivi je razjezilo številne migrante, ki so bili v tistem trenutku v taboru, nekateri pa so se z njim celo strinjali. “Prav ima, mislim, da ima prav, saj je njegova zemlja. Ne vemo, kaj bomo storili, to ni naša država in ne naša zemlja,” je dejal 32-letni Sirec Reshal Hamdo.

Zastoj na vratih Evrope
Od zaprtja makedonske meje se je na grški strani v Idomeniju začelo zadrževati večje število migrantov – trenutno naj bi jih bilo v taboriščih v bližini meje okoli 11 tisoč. Grške oblasti migrante pozivajo, naj se vkrcajo na avtobuse, s katerimi jih želijo prepeljati v bolj organizirana taborišča, ti pa to zavračajo, saj še vedno upajo, da bodo lahko prečili mejo in se podali naprej na pot proti državam na severu.

Ž. K.