fbpx

[Video] Huda tragedija v Izraelu: V množičnem stampedu umrlo najmanj 40 ljudi

Stampedo v Izraelu. (foto: posnetek zaslona)

V množičnem stampedu v Izraelu je danes umrlo najmanj 40 ljudi, več kot sto je ranjenih, mnogi so v kritičnem stanju. Ob praznovanju na judovski praznik Lag Ba’omer se je zgodila tragična nesreča, “zgodilo se je v sekundi, ljudje so kar padali in hodili drug po drugem, bilo je grozno”, je dejal eden izmed udeležencev praznovanja.

Na največjem dogodku od začetka pandemije se je na gori Meron zbralo več deset tisoč judov, organizatorji so ocenili, da se je praznovanja udeležilo približno 100 tisoč ljudi. Po spletu pa so zaokrožili tudi posnetki s festivala, kjer so pred stampedom plesali in peli.

Policija je potrdila, da se je stampedo sprožil po tem, ko je nekaj udeležencev zdrsnilo po stopnišču zaradi česa je padlo na stotine drugih. Ostali pa so želeli iz goste množice zbežati. Zdravniki, ki so prispeli na prizorišče so sporočili, da je 38 ljudi v kritičnem stanju in so obljubili, da se bodo borili za njihova življenje.

Foto: RT

Natančno število poškodovanih ostaja še neznanka, je pa gneča vsekakor ustvarila ovire za reševalne ekipe, ki so ranjence evakuirale s helikopterji. Izraelske obrambne sile so še sporočile, da so na prizorišče poslale vojaško enoto in več letal.

 

Anita Gužvič