fbpx

[Video] Hudo neurje v Združenem kraljestvu ruva drevesa

Nedavno neurje v Veliki Britaniji je ruvalo drevesa (foto: EPA)

Na milijone ljudi v Veliki Britaniji je zaradi nevihte Eunice ujeto v svojih domovih. Šlo naj bi za eno od najhujših neviht v zadnjem desetletju. Odpovedani so leti, na stotine šol je zaprtih, ravno tako pa je veliko število mostov po Združenem kraljestvu odrezanih od prometa.

Meterološki urad je za področje južne in vzhodne Anglije ter južnega Walesa izdal rdeči alarm, kar pomeni, da so ogrožena tudi življenja. Na otoku Wight so zabeležili sunke vetra s hitrostjo do 196 kilometrov na uro. Brez elektrike je ostalo več kot 50 tisoč poslopij v jugozahodni Angliji in na jugu Walesa.

Po poročanju BBC bi lahko nevihta Eunice bila ena najhujših v zadnjih treh desetletjih. To je že druga huda nevihta, ki jo izkušajo na otoku ta teden. Pred dnevi je Dudley prizadel dele Škotske, sever Anglije in Severno Irsko. Na tisoče domo je ostalo brez elektrike.

Rdeči alarmi so redkost. Pomenijo namreč, da obstaja realna možnost, da lahko neurje izruva drevesa, nevarnost pa povzročajo tudi leteči strešniki in pretrgana električna napeljava. Britanske oblasti državljane pozivajo, da ne potujejo po nepotrebnem. Zaradi nevarnosti nevihte je zaprtih tudi na stotine šol v Cornwallu, Devonu, Somersetu, Wiltshireju, Hampshireju, Dorsetu in Bristolu.

Vojska v pripravljenosti

Poleg nevarnosti zaradi hudega vetra obstaja tudi nevarnost poplav za področje Anglije, Škotske in Walesa. Razlog za poplave naj bi bile posledice nevihte Dudley ter topljenje snega. Premier Boris Johnson je v četrtek, 17. februarja 2022 izpostavil, da je vojska v pripravljenosti, da pomaga pomoči potrebnim. Predstavniki vlade naj bi se o dodatnih ukrepih pogovorili na jutranjem sestanku v petek, 18. februarja 2022.

V Walesu so s petkom ustavili ves železniški promet. Ravno tako so zaradi močnega vetra odpovedani ali prestavljeni številni leti. Letalo letalske družbe EasyJet, ki je letelo iz Bordeauxa v London, je po dveh ponesrečenih poskusih pristanka bilo prisiljeno odleteti nazaj v Francijo. Moten je tudi ladijski promet v Rokavskem prelivu in Irskem morju.

Ivan Šokić