fbpx

[Video] Italija zaradi epidemije covid-19 zaprla pristanišča za ilegalne migrante: Niso več varna!

Foto: epa

Italija je zaprla pristanišča za ilegalne migrante. Levičarska vlada, ki jo vodi premier Giuseppe Conte je sporočila, da Italija zaradi izrednih razmer, ki vladajo zaradi epidemije COVID-19, ni več varno zatočišče za cunami ilegalnih migrantov, ki so jih ves čas v Italijo v sodelovanju s tihotapci dovažali pripadniki nevladnih organizacij.

Dekret, da Italija v času epidemije COVID-19 ni varno zatočišče za ilegalne migrante so podpisali štirje italijanski ministri. Italija je s tem vsaj uradno in tokrat tudi z blagoslovom levičarske vlade zaprla vrata za migrante, ki so jih nevladne organizacije po pisanju la Reppubblice “reševali iz morja”.

Odlok, ki se sklicuje na Hamburško konvencijo pravi, da “italijanska pristanišča ne morejo zagotoviti nujnim zahtevam za reševanje plovil pod tujo zastavo izven italijanskega območja iskanja in reševanja.”

Ne bodo reševali plovil, ki ne nosijo italijanske zastave
Ali to v praksi pomeni, da bodo migranti svoje čolniče in nevladne organizacije svoje ladje opremili z italijanskim zastavami bo vidno v kratkem. Trenutni problem naj bi predstavljala ladja nevladnikov Alan Kurdi, ki plove pod nemško zastavo. Italijani so sporočili, da so pripravljeni odpreti pristanišče migrantom na ladji, v kolikor bo odgovornost zanje prevzela Nemčija. Ladja se trenutno še vedno nahaja v mednarodnih vodah.

Protestirajo pa tudi nevladne organizacije z ladje Sea-Watch, t.j. Zdravniki brez meja, Open Arms in Mediterranea. “Z odlokom, katerega očiten namen je ustaviti reševalske dejavnosti v Sredozemlju, brez da bi zagotovili alternative za reševanje življenj tistih, ki bežijo iz Libije, je Italija svojim pristaniščem vzela konotacijo “varnih mest”, ki je značilna za evropska pristanišča in jih izenačila z državami v vojni, ali kjer človekove pravice niso zagotovljene,” so zapisali nevladniki.

Medtem pa je na Lampeduzi ponoči izkrcalo 124 novih ilegalnih migrantov, ki so se pridružili ponedeljkovi skupini, ki se že nahaja v karanteni. A število migrantov, opozarjajo italijanske oblasti, v sprejemnem centru je že več mesecev preveliko, sploh zadnje čase, ko je potrebno ohranjati izolacijo. Župan Totò Martello je notranjo ministrico Luciano Lamorgese ob tem že pozval naj zagotovi “ladjo za dobrodošlico”, kamor bodo lahko začasno namestili ilegalne migrante, za katere ni mesta na otoku.

Ivan Šokić