fbpx

[Video] Zakaj mora odstopiti? Vodja WHO že v preteklosti podcenjeval izbruhe epidemije kolere, zdaj enako počne s covid-19!

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije. (Foto: epa)

Zadnji meseci, ko je po svetu začela smrt sejati pandemija covid-19 je postalo jasno kako zelo nesposoben je vrh Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Pojavljajo se celo trditve, da so tako dolgo odlašali z razglasitvijo ukrepov, da bi zaščitili interese in profite Svetovne investicijske banke. Zdaj prihajajo na površje obtožbe, ki obremenjujejo vodjo WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, da je že kot zdravstveni minister Etiopije, kar trikrat zatajil epidemijo kolere v državi. Tako kot smo lahko še pred nedavnim poslušali “da gre zgolj za gripo”, je Ghebreyesus v času kolere v Etiopiji razlagal, da gre zgolj za “akutno drisko”. Akutna driska je eden od simptomov kolere. Peticija na Change.org, ki zahteva Ghebreyesusov odstop z vodilnega položaja pri WHO, je do sedaj zbrala več kot 760 tisoč podpisov.

“Kandidat, ki bo vodil WHO obtožen prikrivanja epidemij,” se je glasil naslov članka v New York Times iz 2017, ki je vzel pod drobnogled delo in nedelo sedanjega vodje Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Ghebreyesus naj bi v Etiopiji za časa vodenja ministrstva za zdravje med leti 2005 in 2012 prikril kar tri izbruhe epidemij kolere v državi. Opisan način delovanja pa se glede na način vodenja WHO v času izbruha covid-19 ni spremenil.

Tako je Ghebreyesus obtožbe, da bi zatajil izbruhe kolere v Etiopiji leta 2006, 2009 in 2011 zavrnil, rekoč, da je šlo zgolj za primere akutne diareje na težko dostopnih krajih, kjer ni bilo moč testirati. Čisto po naključju je akutna diareje eden od simptomov kolere. Isto zgodbo o akutni driski so etiopske oblasti ponavljale tudi ob izbruhu kolere v 2017, šele v 2019 je Etiopija pristopila iniciativi za izkorenitev kolere do 2030. Prej so namreč vztrajali pri akutni driski.

Ghebreyesus je glede obravnave pandemije COVID-19 pogorel na celi črti. Kot je izpostavila ameriška senatorka Martha McSally, je zavajal svet. “Na neki točki, je celo hvalil kitajsko “transparentnost” sredi spopadanja s koronavirusom navkljub gori dokazov, ki so kazali, da je režim prikrival resnost izbruha,” je zapisala McSally. “Ta prevara je stala življenja.”

Peticija, ki zahteva Ghebreyesusov odstop zbrala že preko 760 tisoč podpisov
Peticija na Change.org, ki zahteva Ghebreyesusov odstop z vodilnega položaja pri WHO, je do sedaj zbrala več kot 760 tisoč podpisov. V peticiji, vodjo WHO dolžijo, da 23. januarja 2020 izbruha covid-19 na Kitajskem ni želel razglasiti za svetovno zdravstveno krizo. Pri WHO so javnost prepričevali, da je izbruh bolezni lokalen, in da bodo Kitajci že sami poskrbeli za vse. Kitajci so resda poskrbeli za vse, svet pa se zaradi WHO sooča s pandemijo v kateri vsak dan umre več tisoč ljudi. To so smrti, do katerih ne bi prišlo, če bi WHO reagiral pravočasno.

Po zadnjih podatkih je s covid-19 v svetu potrjenih 1.484.811 okužb. 88.538 ljudi je zaradi bolezni umrlo. To število bo še lep čas samo naraščalo. Do zdaj naj bi si jih opomoglo 329.876, kakšne bodo posledice prebolele bolezni pa za zdaj ostaja neznanka.

Ivan Šokić