fbpx

[Video] Italijanska vlada razpada zaradi migrantske ladje: Odstopil je premier Conte, Salvini pa se še vedno ne da! Sledijo predčasne volitve?

Podpredsednik italijanske vlade in notranji minister Matteo Salvini (foto: EPA)

V Italiji razpada trenutna vlada pod vodstvom Giuseppeja Conteja. Potem ko je zaradi Salvinijevega vztrajanja pri prepovedi izkrcanja na italijansko obalo ilegalnim migrantom odstopil premier Conte, danes potekajo konzultacije pri predsedniku države Sergiu Matarelli. Vseeno mnogi menijo, da so nove predčasne volitve jeseni najverjetnejši scenarij. V koaliciji Lige in Gibanja petih zvezd je bilo čutiti vedno večje napetosti, vse odkar je Liga na evropskih parlamentarnih volitvah 2019 pobrala levji delež glasov, kar je pokazalo, da je prišlo do spremembe v razmerju moči.

Desna populistična Liga je med italijanskimi volivci vse bolj priljubljena, na njen račun pa podporo izgublja ravno levo-populistična koalicijska stranka. Pri tem je lahko zasluge za to pripisati podpredsedniku italijanske vlade in notranjemu ministru Matteu Salviniju, ki ne popušča v zvezi z migrantsko krizo; zadnja ladja Open Arms od NVO-tihotapcev afriških migrantov že 19 dni čaka na izkrcanje migrantov brez haska. Salvini je dovolil izkrcanje zgolj bolnim in mladoletnim, potem ko je odgovornost za njihova dejanja moral prevzeti premier Conte.

Liga se je okrepila, M5S oslabil

Na zadnjih evropskih volitvah je tako Liga dobila 34 odstotka glasov, Gibanje petih zvezd (M5S) pa samo 17 odstotkov. Rezultati zadnjih parlamentarnih volitev v Italiji so bili 17,6 odstotka glasov za Ligo in 32,7 odstotka glasov za M5S.

Italijanski premier Giuseppe Conte je včeraj po dolgem govoru, v katerem je okrcal Salvinija, ki naj bi rušil vlado, napovedal svoj odstop, ki ga je italijanski predsednik Sergio Matarelli že sprejel. Conte ni pripadal nobeni od dveh koalicijskih strank.

Takoj za Contejem je besedo v senatu dobil Salvini, ki je po pisanju CNN povedal, da bi vse, kar je storil, naredil še enkrat. “Sem svoboden človek. Ne bojim se sodbe Italijanov,” je povedal Salvini, ki svojim sonarodnjakom obljublja prihodnost rasti in bogastva.

Nove predčasne volitve neizbežne

Ravno tako je Salvini zagovarjal svojo protimigrantsko politiko, zaradi katere je razpadla koalicija. “Ali smo ali nismo suverena država, ki lahko brani svoje meje, svoje plaže!” Nato je segel po rožnem vencu in prosil blaženo devico Marijo, naj varuje Italijane, ter poljubil rožni venec.

Ong Open Arms: altro sbarco, altro processo?Io non ho paura, orgoglioso di difendere i confini e la sicurezza del mio Paese.

Gepostet von Matteo Salvini am Dienstag, 20. August 2019

Čeprav bodo danes potekale konzultacije pri predsedniku Matarelliju, da bi ugotovili, ali se da sestaviti kako drugo vlado, pa naj bi bile po prepričanju številnih poznavalcev italijanske politike nove predčasne volitve v Italiji skoraj zagotovo edina možnost.

Ivan Šokić