[Video] Italijanska vlada razpada zaradi migrantske ladje: Odstopil je premier Conte, Salvini pa se še vedno ne da! Sledijo predčasne volitve?

Podpredsednik italijanske vlade in notranji minister Matteo Salvini (foto: EPA)

V Italiji razpada trenutna vlada pod vodstvom Giuseppeja Conteja. Potem ko je zaradi Salvinijevega vztrajanja pri prepovedi izkrcanja na italijansko obalo ilegalnim migrantom odstopil premier Conte, danes potekajo konzultacije pri predsedniku države Sergiu Matarelli. Vseeno mnogi menijo, da so nove predčasne volitve jeseni najverjetnejši scenarij. V koaliciji Lige in Gibanja petih zvezd je bilo čutiti vedno večje napetosti, vse odkar je Liga na evropskih parlamentarnih volitvah 2019 pobrala levji delež glasov, kar je pokazalo, da je prišlo do spremembe v razmerju moči.

Desna populistična Liga je med italijanskimi volivci vse bolj priljubljena, na njen račun pa podporo izgublja ravno levo-populistična koalicijska stranka. Pri tem je lahko zasluge za to pripisati podpredsedniku italijanske vlade in notranjemu ministru Matteu Salviniju, ki ne popušča v zvezi z migrantsko krizo; zadnja ladja Open Arms od NVO-tihotapcev afriških migrantov že 19 dni čaka na izkrcanje migrantov brez haska. Salvini je dovolil izkrcanje zgolj bolnim in mladoletnim, potem ko je odgovornost za njihova dejanja moral prevzeti premier Conte.

Liga se je okrepila, M5S oslabil

Na zadnjih evropskih volitvah je tako Liga dobila 34 odstotka glasov, Gibanje petih zvezd (M5S) pa samo 17 odstotkov. Rezultati zadnjih parlamentarnih volitev v Italiji so bili 17,6 odstotka glasov za Ligo in 32,7 odstotka glasov za M5S.

Italijanski premier Giuseppe Conte je včeraj po dolgem govoru, v katerem je okrcal Salvinija, ki naj bi rušil vlado, napovedal svoj odstop, ki ga je italijanski predsednik Sergio Matarelli že sprejel. Conte ni pripadal nobeni od dveh koalicijskih strank.

Takoj za Contejem je besedo v senatu dobil Salvini, ki je po pisanju CNN povedal, da bi vse, kar je storil, naredil še enkrat. “Sem svoboden človek. Ne bojim se sodbe Italijanov,” je povedal Salvini, ki svojim sonarodnjakom obljublja prihodnost rasti in bogastva.

Nove predčasne volitve neizbežne

Ravno tako je Salvini zagovarjal svojo protimigrantsko politiko, zaradi katere je razpadla koalicija. “Ali smo ali nismo suverena država, ki lahko brani svoje meje, svoje plaže!” Nato je segel po rožnem vencu in prosil blaženo devico Marijo, naj varuje Italijane, ter poljubil rožni venec.

Ong Open Arms: altro sbarco, altro processo?Io non ho paura, orgoglioso di difendere i confini e la sicurezza del mio Paese.

Gepostet von Matteo Salvini am Dienstag, 20. August 2019

Čeprav bodo danes potekale konzultacije pri predsedniku Matarelliju, da bi ugotovili, ali se da sestaviti kako drugo vlado, pa naj bi bile po prepričanju številnih poznavalcev italijanske politike nove predčasne volitve v Italiji skoraj zagotovo edina možnost.

Ivan Šokić

 • Nata

  Se bojim, da bo Salvini prišel z dežja pod kap !!Politika je pras, , , , , , ,

  • opazovalec

   Seveda obstaja realna možnost da Gibanje 5 zvezd sklene koalicijo z Demokratsko stranko. G. Sokić na to igleda namenoma ni pomislil, ko izjavlja, da so volitve neizbežne…. Kaj hočemo po sedežih v parlamentu Salvinijeva Liga ni najmočnejša stranka. In to šteje, ne anketni rezultati.

   • pajot

    ti še kar naprej opazuj. To je koristno.

   • Nata

    Če pogledamo dogajanja , kar se tiče migracij zadnjih deset let v Italiji, smo res lahko malo v dvomih v uspeh Salvinijeve politike.

    Navlekli so si v državo vse kar leze in gre. Ti se ne bodo kar tako pustili. Seveda ob pomoči stranik in tudi Cerkve.
    Gospa Fallacijeva je opozarjala, pa je nihče ni poslušal.

 • Dada

  Klovn Salvini. Ne posluša opozoril EU, nemških kolegov, ruši lastno vlado…. v preiskavi je ITA tožilstva. Skratka skrajni desničar, ki ruši s ciljem, da bo sam vladal. Ali bo res vladal ?

  • me

   bo in prav je tako.
   levuharje v pm

  • xtc

   Seveda bo in prav je tako,le še ilegalne pritepence in levičarje izvozi v Abessinijo in voila zmaga je popolna.
   Nemški kolegi ?
   Kateri Merckelca,ki je z socialisti spravila Nemčijo in EIu v gospodarski zlom in vojno zaradi ilegalne drhali

   • freedomfighter

    A ti sploh ves da recesija v nemciji nima nobene veze z migranti

   • Dada

    P o včerajšnjem prispevku na TV, prav nič ne kaže, senatorji so ga popolnoma zavrnili. Počakajmo volitve . Italija je popolnoma izgubljena, v takih razmerah se Salvini dobro znajde. Samo o emigrantih govori, pa ljudje kimajo. Isto kot Janša. Janša je bogi, še kadavre, ostanke zveri hodi gledat za politične točke……

  • ZatonMesecnikov

   Levičarji pa niso samo rušili, oni so tudi likvidirali zraven, dadice….

   • Steiermark

    In še likvidirajo (padci z lojtre, ostrostrelci ki ubijejo človeka na napojasnjen način, da čeprav so na smrt pijani, mu merijo v prsta od spredaj, krogla ga pa zaddene prav od blizu od zadaj….. čudežni rdeči morilci ali pa kot gospod, ki si je “zadal” dva smrtna strela v tilnik, ko je delal “samomor”!)

    • Dada

     A preganjavica ni popustila ??? Vzemi večjo dozo.

     • Steiermark

      Revica, mene sprašueš, če ti preganjavica ni popustia? Očitno ti ni, sedaj že vidiš kot kronični pijanci bele miši, ti pa žrtve jugokomunističnih morilcev v Sloveniji, kot sovražnike…. Res si boga!

   • Dada

    Ja, So. 11683, so ji pobili. Za tiste, ki so bili z Musolinijem in Hitlerjem v boju mi ni žal. Za ostale velja, pa ni bilo treba streljat, pobit, sploh pa ne žensk in otrok ne, ni bilo razloga. Za stražarke iz Jasenovca bi bilo primerno sodišče.
    Zdaj ni več za iskat storilce. Šli so. SDS ima Inštitut za narodno spravo, a je le za to, da najdišča slika in objavlja. V vseh letih obstoja bi se lahko preimenoval , ne pa da zavaja javnost o narodni spravi. Edina korist Inštituta je, da ima Zverova žena direktorsko plačo in da bo imela direktorsko penzijo.

    • ZatonMesecnikov

     #Zdaj ni več za iskat storilce. Šli so.#

     Na zahodu ne mislijo tako in še danes iščejo hitlerja po Argentini….

     Ta “zdaj ni več za iskat storilce” velja samo za ZZB klientelo…

  • Kapodistrias

   Vladali bodo (pametni) Italijani pod njegovim vodstvom. Levica je že pokazala, da ne zna nič.

 • Objektivno

  Salvini se zaveda, da mu je podpora pri ljudstvu enormno zrasla.

  • Franko Zadnik

   Salvini se zaveda da mu je podpora enormno Upadla in ne zrasla. Precitaj tudi kakšen Italijanski časopis. Saj res. Ne znaš italijansko zato pišeš neumnosti.

   • Objektivno

    Danes imaš vzvode kot je google translate.
    Priznam pa, da ne spremljam podrobno italijanske politične scene. Vseeno ostanem pri svojem mbenju, da bi Salvini imel najvecjo podporo med vseemi kandidati na ponovnih volitvah.

    • Franko Zadnik

     Vprašanje?. Že ko misliš da dokaj dobro poznaš italijansko miselnosti te le ta v glavnem pusti na cedilu. Eno je kar je vsec politikom drugo kaj je vsec ljudem.

     • Objektivno

      Italijani bodo v velki večini izbiral čustveno ne razumsko. Zato so ves čas v kriznem obdobju.

     • Franko Zadnik

      Še strinjam. Italijani ne gledajo kdo je na oblasti v glavnem da jim gre dobro. Vprašanje do kdaj.

     • Steiermark

      Če bi tvoja trditev držala, potem bi to pomenilo, da imajo Italjani najvišji standard v Evropi – v resnici pa so na repu Evrope, kot mi, katerim, s krajšim presledkom, od 2004 do 2008 vladala, levaška kleptomanska srenja! Levaki, komunisti, levi fašisti, socialisti – vsi isti!

     • Steiermark

      Dolga leta levaške lopovske politike, od craxija dalje, je Italjane, končno, vsaj zadnje volitve so pokazale tako, da so razumeli, da je socializem dober samo za tiste, ki so na oblasti in ki parazitirajo na poštenih, delovnih in obubožanih! Če si spremljal količ kaj , italjansko politiko, ti je verjetno tudi poznano, kako je socialist oz. levaški demokrat grebel v svoj žep, kako sta bila njegova starša pod drobnogledom kriminalistične policije in sodstva, ker sta se okoristila z 500.000 evri , italjanskega, neupravičeno prisvojenega denarja! On sam, pa še do danes ni uspel pojasniti, od kod mu bogastvo (ve!č milionov vredne vile, po svetu, ena izmed kateerih se nahaja v Španiji), glede na dejstvo, da je tako, kot pri nas, več levaških analfabetov, je faliran študent ter si s svojim delom, do nedavnega, ni znal pomagati – preživeti! Tako je to, da so levaki grozni ljubitelji revnih ljudi – državljanov, tako zelo, da vsakokrat, ko so na oblasti (tudi pri nas) sproducirajo vedno večje število revnih

     • Kapodistrias

      Drži!

     • Kapodistrias

      Da, in preprostemu ljudstvu je všeč Salvini! In ne govori mi, da ne poznam italijanskih razmer.

   • pajot

    kje pa ti gor rasteš? V zavetju murgelponija?

   • Kapodistrias

    Zelo dobro znam italijansko, živim v bližini, poznam njihove križe in težave ter njihovo mentaliteto, zato ne bluzi. Če bi tudi mi imeli nekega Salvinija – Odrešitelja!

    • Franko Zadnik

     Pameten pol pa samo počakaj da ta tvoj Salvini postavi ograjo in vojsko na mejo in da pride malo večkrat v Bazovico. Če Italijanom do pred 20 let striček Sam ne bi pošiljal letal z dolarcki bi Italijani tenko piskali . Pa če jih tako dobro poznaš nas malo razsvetli na splošno?????. Pa povej tudi katera vlada je ta po vrsti od 1945 .

 • Dragan Krstič

  Salvini bo sam sestavil novo vlado in prav je tako. Seveda bo imel nasprotnike v Bruslju, Macronu in Merklovi samo nekaj ne pozabite da italijansko ljudstvo niso pičkice kot je to slovensko. Masovno se bodo uprli direktivam iz Bruslja.

  • xtc

   Težava je v tem,da se Bruselj ne zaveda,da ko bo ruknila kriza je vojna neizogibna in tiste države,ki so bolj “čiste” Polljska,Češka,Madžarska itd,se bodo lažje in z manj žrtvami izvlekle iz notranje vojne-če jo bodo sploh imele,med tem ko se Švedski,Nemčiji,Belgiji,Franciji in še kje obetajo nasovni pokoli in čistke,ko bo ekonomija zaštekala-Merckelca že panizira,a je prepozno.
   Ko zmanjka denarja,ccrkne proračun in transferske blagajne,pride na dan vse tisto kar se je pometalo in skrivalo pod preprogo in to v precej drugačni luči ,kot se je predstavljalo preje.

   • Dragan Krstič

    Idioti v Bruslju, Merklova, Macron ter ostala levuharska svojat očitno ne razume tega da s svojo migracijsko politiko povzročajo rast popularnosti radikalno levih in desnih političnih strank in da s tem naravnost pehajo Evropo v šovinizem in kot finale vojne med državami.

    • xtc

     Glej redki so politiki širokega in dalnovidnega pogleda kot npr. Churchil,Teacherjeva pa še kdo.
     Vsak vsaj malo bolj razgledan človek,ki gleda trenutno EU situacijo ve ,da zadeva preprosto ni vzdržna;masoven tisk eura,divja rast birokracije,socialnih in drugih transferjev za ne delo in uvoz novih socialnih problemov,kriminalcev in divjakov ob logičnem ciklu krize vendar tokrat že tretje v sorazmerno kratkem času ne obeta nič drugega kot vojno,kajti trenutnega stanja ni možno vzdrževati,ker pelje v bankrot EU,zmanjševanje in krčenje pravic in dvigi davkov pa revolucijo-na koncu obojega pa je državljanska vojna in posporavljenje tistega,kar je za družbo nevzdržno.
     Torej povsem logično in zgodovinsko ,ekonomsko logična rešitev in cikel,vendar kjub kao,”visokim izobrazbam” ljudje še vedno ne dojemajo ,da naravi zakoni ,ki delujejo že miljone let še kar veljajo in delujejio pa naj se birokrati,levičarji,multikultarji,socialisti itd še kako sprenevedajo,vsakega abnormalnega stanja je enkrat konec in tudi temu se bliža,pa če to ljudem odgovarja ali pa ne.

     • freedomfighter

      Thacherjeva je bila najhujsi neo liberalec tako da ne vem ce je imela tako dalnogledno politiko glede na to da se sedaj proti neo liberalizmu bojujeta tako levica kot desnica…pa tole bluzenje o neki vojni je povsem neumno…evropejci smo izkusili dve veliki vojni na svojem teritoriju in mislim da niso tako neumni da bi se tretjo..

     • Kapodistrias

      Podpišem!

 • xtc

  Torej premie je odstopil,vlada je padla.In?
  Ne vem v čem je sedaj tu problem?
  Nove volitve in nova vlada,povsem demokratično.
  Prav zanimivo je bratikomunistična trobila Drnevnik,Delo in 24 Kur,kako razpredajo o neki novi večini in izkanju “tehnične” vlada,v stilo SLO levakov samo da ni Salvini-podobno idiotsko kot v SLO samo ,da ni JJ.
  Ob enem ugotavljajo ,da je taka vlada nujna vsaj do 2023 indo tega časa pa bodo že s salvinijem, narod pa je treba utišati,ker neve kaj je prav,je pa nujno odpreti Italjanska pristanišča za “humanitarne ladje” ,ker z njimi prihaja tudi rast BDP ja.
  K sreči Italijani še niso tako nori kot Slovenclji in Salvini bo na volitvah verjetno gladko zmagal
  Dejstvo je ,da v Nemčiji že vlada panika,kajti kriza,ki prihaja bo zelo huda in tega se zasebna Nemška podjetja vse bolj zavedajo,vse manj pa Brusljokracija in Merckelca & Co,čeprav Merckelca že tudi panizira,saj so ilegalci državo spravili na nivo tretjega sveta-Koln,Berlin in nekatera mesta in zažrli zdravstvene in socialne blagajne ob hudi krizi ,ki prihaja pa to pomeni zlom in vohjno zato tekanje okrog Orbana,ki se ji lahko le reži.

  • Franko Zadnik

   Ja in krave letijo. Pojma nimaš o italijanski politiki.

   • pajot

    Ti si se preimenoval iz Anus v Zadnjik. Zelo duhovito.

   • xtc

    K sreči to uspeva levalom pa še to začasno in za visoko ceno narodu.

  • Marko Snoj

   Brez fdv komunjarja jajota vam živeti ni.

   • xtc

    Ko leve zagrabi obup je prav smešno.

   • if

    Snoj, Snif …

 • Ryuk

  Tudi Italijani imajo svojega viranta (Conte).

 • Andrej

  Bruselj grabi panika. Če se Italijani dokončno uprejo islamizaciji Italije in samo za to gre, bodo tudi drugi videli, da je to možno. Razen Slovencev. Mi smo pa prebutasti.

  • Franko Zadnik

   Bruselj zaradi Italije ne grabi panika sploh pa ne zaradi islamizacije ampak zaradi 2500 milijard zunanjega italijanskega dolga.

   • Andrej

    Denar ni problem. Viška je na milijarde milijard, sicer ga pa na debelo tiskajo. Če se Italijani uprejo Islamu stopijo na žulj Sorosu in podobnim mafijskim pokvarjencem. Utegne se zgoditi, da se zbudi zaspano ljudstvo Evrope. Tega se pa res bojijo.

    • Franko Zadnik

     Italijani bi se morali upreti islamistom že 30 let nazaj. Vendar so vseskozi potrebovali ameriški dolar. In dobili so ga kolikor so ga potrebovali. In dobili so zastonj delovno silo. Ko so le ti postali preveč zahtevni so jih poslali naprej v Evropo. Isto se dogajali v Španiji Franciji itd.

     • Andrej

      Ampak, ta poceni delovna sila, ki prihaja zadnja leta, ni pripravljena delati.

    • Franko Zadnik

     Ravno v Italiji je denar največji problem. Italijani so zadnjih 70 let na račun Amerov živeli kot bubreg v loju. Sedaj je pa tudi pri njih velika kriza. Striček Sam ne da več dolarckov.

     • Andrej

      Bomo videli. V Ameriki je zelo močna italijanska izseljenska skupnost, ki precej drži skupaj. Pa na mafijo se tudi precej dobro spozna.
      V Grčiji je tudi bil problem denar, zdaj pa nenadoma ni več. Zanimiva je pot denarja. Denar ti zna iz polnih skladišč narediti lakoto.

     • Kapodistrias

      No, to pa drži!

    • xtc

     Mislim ,da je višek denarja ob krizi sleje kot preje prinese leto 33.

   • xtc

    Bruselj grabi panika zaradi stvari,ki jih je zavozil in je odprlo avtocesto do vojne.

   • Kapodistrias

    Ja, in ob tem naj bi Italija futrala še milijone nezakonitih migrantov. Sem jih videval po celi Italiji, od Toskane do Otranta. Samo zastonj bi žrli, živeli v luksuznih hotelih in se izživljali nad belkami. Delo jih niti malo ne zanima. Ponavljam: to sem videl na lastne oči. Svojat!

  • xtc

   Težava je da so se nekateri Brusljokrati šele zdaj ovedli(prepozno),kam je zabredla EU (v polje neizbežne vojne),zablode Brusljekratov od tiska eura,subvencij,nepovratnih sredstev,neke socialne unije prerazporejanja,multikultija innazadnje socialne države in navažanja ilegalcev je ob neizbežni krizi,Trdem Bexitu in sesedenju EU elkonomij Evropo prignalo do državljanske vojne in razpada.
   Seveda so Salvini,Orban in Višegrajci ter nekateri desni politiki trn v petah EU in Brusljokracije in Multikultija un socializma ter anarhizma,ker so preprečili popolno opranjoglavost Evropejcev z njihovimi puhlicami o dobrih imigrantih in resnica je povozila njihove laži,sedaj pa se EU pomika k razpadu in državljanski vojni,kar velja tudi za zavoženo Nemško politiko od ekološke,preko energetske napreje 15000 miljard za ekološko energetske projektte,ki so kratkomalo polom in izguba in nič čistejše okolje in manjša energetska odvisnost,večna EKO energetske in druge eko industrije životari na račun samo državnih subvencij in ropanja državljani z eko davki in taksami,čemur se tudi Nemci vse bolj upirasjo,skratka EU je prišla do konca slepe ulice zablojenih projektov in idej,sedaj pa sledi neizbežna kazen.
   Seveda je Brusla najbolj strah Salvinija zaradi tega,ker je napovedal iztop Italije iz Eura to pa je ob Brexitu efekt domin,ki se ga ne da ustaviti več zato je nastopila panika.
   Je pa že več mednarodnih ekonomistov opozorilo,da bi Italija že morala iz evro območja preje-seveda pa je to konec EUra in EU kot take,kot jo želi multikulti anarho socialistična eko mafija.

  • Steiermark

   Mi imamo že islam na oblasti in ravno ti odločajo o naši usodi – nas uničujejo….. vlada nam albansko srbska mafija…..

 • Drago

  Ravno tako je Salvini zagovarjal svojo protimigrantsko politiko zaradi katere je razpadla koalicija. “Ali smo ali nismo suverena država, ki lahko brani svoje meje, svoje plaže!” Nato je segel po rožnem vencu in prosil blaženo devico Marijo naj varuje Italijane ter poljubil rožni venec.

  Ej, Salvini ! Če ti še ni noben povedal, je bila devica Marija ilegalna emigrantka. Kako lahko pravi domojeb koga takega časti???!!!

  • xtc

   In kam je Marija imigrirala?
   V EU?
   He,he,he klovn levi.

   • Caesar

    V Egipt, ko je sveta družina bežala pred Herodom.

 • Caesar

  Levica ne želi predčasnih volitev, zato bo verjetno nova koalicija med M5S in PD. To je dobro za Salvinija, saj bo tako levica preplavila Italijo z migranti in jo spravila v bankrot, posledično pa bo spravila v bankrot tudi celotno EU. Nemčija je že sedaj v recesiji, EU pa je prezadolžena.

 • Kapodistrias

  Bravo, Salvini! Tako se brani Evropo, ne samo Italijo. V znak dobre volje bi pa ponudil pomoč; vse ladje z nezakonitimi migranti bi lepo odpeljal, od koder so prišli. Nič mrtvih in lačnih!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!