Trumpova ponudba za nakup Grenlandije ob silnih kitajskih in ruskih težnjah sploh ni absurdna!

Ameriški predsednik Trump razmilja o nakupu Grenlandije (foto: EPA)

Potem ko je prejšnji teden ameriške osrednje medije zajela panika zaradi Trumpove izjave, da razmišlja o nakupu Grenlandije, je prišel še trenutek streznitve. Trump bi se, če mu omenjeni nakup uspe, v zgodovino vpisal kot eden od največjih ameriških predsednikov, ki je uspel povečati ozemlje ZDA za okoli 22 odstotkov. Nakup, ki bi lahko stal več milijard, bi ustavil kitajske apetite na največjem otoku na svetu.

Grenlandija je največji otok na svetu, ki obsega okoli 2.166.086 kvadratnih kilometrov. Ravno tako je avtonomno ozemlje pod dansko oblastjo, na katerem po zadnjem štetju živi vsega 56.480 prebivalcev. Večina je inuitskih staroselcev, le okoli 12 odstotkov prebivalcev je danskega porekla.

Še lani se je napovedovalo, da bi si Grenlandija v želji po vse večji samostojnosti lahko nekje do leta 2021 izborila svojo neodvisnost. Takrat smo na Nova24 TV tudi poročali o številnih investicijah Kitajske na Grenlandiji, med drugim se je napovedovala gradnja kar treh letališč. Vse to je bilo z namenom, da bi se Grenlandija s svojimi dragocenimi zalogami redkih rudnin odprla za Kitajsko.

Temu so takrat po pisanju Breitbarta nasprotovali tako Američani kot Danci. V zadnjih letih so kitajska podjetja ravno tako pridobila pravice do izkopavanja redkih mineralov, poleg tega pa naj bi bila zaradi topljenja arktičnega ledu vedno bolj realna možnost odprtja tako imenovane polarne svilene poti.

Grenlandija za ZDA zanimiva že vse od leta 1946
Ideja, da bi ZDA kupile Grenlandijo, ni nova. Isto so Američani poskusili že leta 1946, ko so Dancem ponudili 100 milijonov dolarjev v zlatih palicah. Ti so ponudbo zavrnili, a so Američani vseeno pozneje, leta 1950, dobili dovoljenje, da na ozemlju Grenlandije zgradijo svojo vojaško bazo Thule, ki je bila po pisanju portala Advance.hr še dograjena v letih 1951 in 1953 in je tako postala del celovite Natove obrambe v času hladne vojne.

Kitajski rastejo apetiti: Naslednja svilna cesta bo potekala prek Arktike

Za Američane nakup nekega ozemlja ravno tako ne bi bil nek precedens. Okoli 20 odstotkov ZDA so leta 1803 kupili od Francozov. Američani so takrat odšteli okoli 300 milijonov dolarjev v današnjem denarju. Ob tem ne gre pozabiti na leto 1867, ko so od carske Rusije kupil Aljasko za okoli 100 milijonov dolarjev današnjega denarja.

Danes bi se cene najverjetneje vrtele v milijardah dolarjev. Čeprav danska premierka Mette Frederiksen Trumpove nagibe označuje za absurdne, je treba poudariti, da ima Danska z Grenlandijo več stroškov kot pa koristi. Sami namreč nikoli do zdaj niso bili pripravljeni investirati v razvoj tega polavtonomnega ozemlja.

Je res tako absurdno?
Po drugi strani Danci prebivalcem Grenlandije letno nakazujejo finančno pomoč v višini 700 milijonov dolarjev. Lahko je govoriti o tem, kako je stvar absurdna, dokler ne pride ponudba. Ob možnosti, da bi lahko zaslužili s prodajo ozemlja, ki bi se v kratkem lahko osamosvojilo, to lahko postane zelo mikavno. Ko pride do razmetavanja z denarjem, si ni težko predstavljati izdatnih finančnih nagrad še za vse prebivalce Grenlandije, s čimer bi si Američani lahko kupili njihovo naklonjenost.

Območje Arktike tako postaja vedno večje mesto, kjer si prihajajo navzkriž interesi ZDA, Rusije in Kitajske. Trumpova napoved, da bi Grenlandijo kupil, tako ponuja svojevrstno rešitev, kako na najhitrejši način zavarovati ameriške interese. Trump bo v začetku septembra obiskal Dansko, pričakovati pa je, da bo ena od glavnih tem pogovora tudi nakup Grenlandije. Ali bo to pomenilo, da bi Grenlandija postala 51. zvezna država, bo pokazal čas.

Ivan Šokić

 • Stric iz ozadja

  Jaz bi pa kupil ZDA. Po koliko pa so?

  • bi jo

   so te kitajci prehiteli samo ameri to skrivajo…

  • sodnikisozločinci

   Dobiš jih za en pir, če pa daš dva, ti dajo zraven še njihov talilni lonec, da boš lahko v njem kuhal ciganski golaž.

 • samsara

  Glede na to kdo že dolgo in v resnici vlada ZDA in jih pravzaprav ima v svoji lasti, je to za svet precej zlovešča novica.

  • Felikss_AH

   Stavim da marsikdo tale tvoj stavek ni razumel najbolje. Me prav zanimajo reakcije nekaterih da si bil še malo bolj konkreten… takoj bi te obtožili za konspiracije, antisemitizem… celo xenofobnost

   • samsara

    Se pridružuejm tvoji stavi :-)
    A resnico je treba govoriti, pisati ponavljati…
    Moj skromen doprinos kontra generatorjem slepil in iluzij.

 • sodnikisozločinci

  Samo Slovenije pa nihče noče kupiti. Vsi so naredili križ čez morišče na sončni strani Alp, razen Muce Copatarice in njenih mačkonov, oni so naredili rdečo zvezdo.

 • tramal

  Kinezi in rusi raje ozemlja kar zasedejo,namesto da bi jih kupila.No saj tudi denarja nimajo za nakup.Kinezi zasedli tibet,rusi pa del gruzije,ukrajine ,moldavije in čečenijo.

 • Novo Jutro

  Ja, Amerika. Samo koliko ovir so AMERIČANI ŽE PRESKOČILI, spreminjali ter sprejemali družbena pravila in navade, a vendar je še in bo vedno močna AMERIKA, Zakaj ? Ker vse poteka v duhu DEMOKRACIJE. Kaj pa Slovenija ? O TI SVETA PREPROŠČINA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Sonce

  On in Bush mlajši, dva bolj inteligentna predsednika ZDA

 • if

  Grenlandija ameriška, predsednik Trump Melanijin, Melanija Slovenka, Grenlandija slovenska.
  Slovenija zaradi slovenskih levičarjev v nizu zapravlja slovenska ozemlja. Tokrat je priložnost, da Slovenija posredno pridobi ozemlje.
  Hvala Melanija za ameriškega zeta, ki kot poper (doslej ni zagnal vojne) vzbuja kihanje slovenskiih levičarskih medijev vključno z Reporterjem.
  https://reporter.si/clanek/kolumnisti/maja-suncic-nasa-melania-in-donald-trump-nista-naredila-nic-za-slovenijo-trump-nam-v-resnici-dela-skodo-kolumna-725181

 • hle

  Grozljivo je dejstvo da del naše politike in medijev sploh podpira takšno lomastenje slona med porcelanom kupiš lahko le tisto kar je naprodaj pa še zato moraš imeti denar kot bi ti nekdo ponudil da kupi tvojo ženo itak imaš več stroškov z njo kot pa koristi in ker pri svojih blodnjah ni dobil Danske podpore je sedaj ves užaljen odpovedal obisk Danske verjetno je model res sposoben ampak to je bil tudi dolfi recimo

 • Andrej

  Pri Trumpu se pa res nihče ne more pritoževat, da je dolgčas. Ampak, ideja se mi pa zdi zelo zanimiva.
  Spomnil sem se enega starega štosa, ki je krožil v času zlatega komunizma, za časa Hruščova

  V Moskvi so imeli podelitev diplom. Potem so se novi diplomanti zahvaljevali.
  Tisti, ki je imel same 10-ke se je zahvalil Nikiti, državi, partiji, profesorjem, še posebej pa SSSR kot celoti, ker je dobil službo v sami prestolnici, v Moskvi.
  Oni z 9-kami je ponovil zgodbo zahval, še posebej pa SSSR kot celoti, da je dobil službo samo 100km iz Moskve.
  Oni z 8-kami se je zahvalil podobno, še posebej za to, da je dobil službo na tej strani Urala.
  Oni s 7-kami se je zahvalil podobno, še posebej pa za to, da mu je oblast organizirala službo v samem centru Sibirije.
  Oni, ki je komaj s 6-kami zlezel, se je tudi zahvaljeval, vsem po spisku. Nazadnje pa je rekel, da se še najlepše zahvaljuje tistemu cesarju, ki je Aljasko prodal.
  Ampak, danes bi marsikateri Rus bil z veseljem na Aljaski.
  Trump je daljnogled in ima vizijo. Vsega tega pa pri nas ni.

 • Janez Novak

  Grenlandija je skoraj nikogaršnja zemlja. Danci postopajo zelo naivno do te svoje posesti. Lokalno prebivalstvo, ki šteje 60 tisoč ljudi in jih praktično v celoti vzdržuje Danska, pričakuje, da bo Grenlandija samostojna država. To je še slabše, kot če Grenlandijo prodajo ZDA, saj ne bodo dobili ničesar v zameno, za povrh pa bodo na Grenlandijo planili vsi, ki bi želeli izkoriščati grenlandska rudna bogastva: ZDA, Kanada, Rusija, Kitajska… EU pa je itak brezzobi tiger kot vedno, ki niti lastne kletke ne zna čuvati (migranti!).