fbpx

[Video] Italijanski zdravnik obupan: “Kakšna je rešitev za vse to? Ostanite doma! Ne vem več, kako naj še to povem! Doma!”

Daniele Costa (Foto: posnetek zaslona)

Po družbenih omrežjih kroži videoposnetek italijanskega zdravnika, ki sodržavljane obupano roti, naj spoštujejo pravila karantene in tako pomagajo preprečiti širjenje novega koronavirusa. Mnogi Italijani namreč še kar ne dojamejo, kako zelo nalezljiv je virus in nadaljujejo s kršenjem uvedenih pravil.

Italijanski zdravstveni sistem je v teh dneh na robu kolapsa, saj se število okuženih z virusom SARS-CoV-2 pospešeno širi, dnevno pa narašča tudi število smrti. Kljub karanteni, ki je bila uvedena že v začetku prejšnjega tedna, je mnogim Italijanom in Slovencem težko razumeti, da je zaradi visoke nalezljivosti novega koronavirusa najstrožje možne ukrepe enostavno potrebno upoštevati v največji možni meri.

Na družbenem omrežju Facebook se je oglasil italijanski zdravnik Daniele Costa iz Mantove, ki uvodoma spomni: “Če ta virus naleti na organizem, ki mu ugaja, podivja. Ja, je res, da so nekateri, ki ga preživijo zgolj z določenimi simptomi, ampak so drugi, ki imajo hujše posledice.”

Kljub karanteni število okuženih narašča, nekateri pa ne spoštujejo pravil
V nadaljevanju nagovora svoje sodržavljane obupano roti, naj spoštujejo pravila, ki veljajo med karanteno: “Torej, dovolj s tem ‘lahko počnem, to lahko počnem ono….’ Ne! Nikjer ne piše, da ne smemo na ven, vsaj ne na sprehod… Ne! Ven smete zgolj, če imate opravičljiv razlog. S potrdilom, ki to potrjuje. Torej, če odhajate na delo, po nakupih, greste do vašega očeta, ki je bolan, četudi v drugi regiji. V nasprotnem primeru ostanite doma!”

proviamo anche questa…

Gepostet von Daniele Costa am Dienstag, 10. März 2020

Za kršenje pravil karantene ni izgovora
Za kakršenkoli izhod iz hiše ali stanovanja, ki ni nujen, v takšnih razmerah enostavno ni izgovora: “Ker namreč, če bi spodaj podpisanemu, meni, sedaj kdo rekel, naj od jutri dalje tri tedne, en mesec, ostanem doma, mi povejte samo, kjer to podpišem! Prav! Veste, kaj jaz počnem doma? Sem v postelji, se premaknem na sedežno, iz sedežne na fotelj, iz fotelja na stol in potem, kaj naredim? Ponovim še enkrat: stol, postelja, sedežna. Prav, dolgočasim se. Preberem knjigo, igram karte, doma je potrebno ostati en mesec. Pa brez teženja, ‘Ali lahko grem na dvorišče?!’ Ali obstaja zato opravičljiv nujen razlog?! Je nujno iti na sprehod okoli jezera? Ne! Je nujno hoditi naokoli po javnih prostorih, po parkih? Ne! Torej, kakšna je rešitev za vse to? Ostanite doma! Ne vem več, kako naj še to povem. Doma!”

Rok Krajnc