Pretresljiva izpoved italijanskega zdravnika: Starejše od 60 let morajo pustiti umreti!

Datum:

V Italiji se kljub karanteni novi koronavirus nezadržno širi, v nedeljo pa so zabeležili rekordno število umrlih v enem dnevu. Najhuje je v Lombardiji, od koder je tamkajšnji zdravnik spregovoril z norveškim kolegom. Njegova pretresljiva izpoved zdaj kroži po družbenih omrežjih, med drugim pa je izpostavljeno dejstvo, da morajo zaradi pomanjkanja respiratorjev izbirati, koga zdraviti in koga pustiti umreti. Tudi v Sloveniji imamo respiratorjev premalo, zato moramo upoštevati vse ukrepe in priporočila, da upočasnimo potek širjenja novega koronavirusa in tako omogočimo dostop do ustrezne oskrbe vsem, ki jo bodo potrebovali!

                   

V nedeljo ob 18. uri je na novinarski konferenci Civilna zaščita sporočila, da je od zadnjega poročanja, ki je bilo v soboto ob isti uri, umrlo dodatnih 368 oseb, skupno število mrtvih je tako naraslo na 1.809. Število zabeleženih primerov okužb s SARS-CoV-2 se je po poročanju ANSA povzpelo na 24.747. Skupno število trenutno obolelih je preseglo 20 tisoč in znaša 20.603. Po okužbi z novim koronavirusom je bilo ozdravljenih skupno 2.335 oseb, v primerjavi s soboto 369 več.

Situacija je najhujša v Lombardiji, kjer je trenutno okuženih 13.272 oseb oziroma 1.587 več kot dan prej. V hospitalizaciji je bilo v nedeljo v Lombardiji 4.898 oseb. 757 pacientov v Lombardiji je bilo v nedeljo v enotah intenzivne nege, pri čemer se je število od prejšnjega dne povečalo za 25, kar je manj od povprečja preteklih dni. Skupno število umrlih v Lombardiji znaša 1.218.

Vir: Il Sole 24 Ore

Po družbenih omrežjih kroži izpoved zdravnika iz središča dogajanja
Po družbenih omrežjih kroži pretresljiv pogovor med italijanskim in norveškim zdravnikom. Omenjeni italijanski zdravnik iz središča dogajanja izpove pretresljivo zgodbo. Uvodoma iz pogovora razberemo, da gre za italijanskega anasteziologa, ki situacijo v svoji državi opiše kot dramatično in jo primerja z vojnim stanjem. Kljub karanteni, ki je bila odrejena za celotno državo že v začetku prejšnjega tedna, ljudje še vedno zbolevajo.

Zdravniki morajo sprejemati odločitev, koga zdraviti in koga ne
Bolnišnice na severu Italije so polne in kot opisuje zdravnik, v Milanu zdravijo le še tiste pod 60. letom starosti, saj primanjkuje ustrezne opreme. Prav tako se soočajo s pomanjkanjem medicinskega in zdravstvenega osebja, saj tudi ti zbolevajo zaradi okužb z virusom. Ljudi, starejše od 60 let tako enostavno pustijo umreti, saj so zaradi pomanjkanja respiratorjev dobili navodilo, da sprejmejo odločitve koga ustrezno oskrbeti in koga ne. Stopnja smrtnosti se tako zvišuje. Kot še opiše zdravnik, so vsi prestrašeni in izrazi pripravljenost, da se žrtvuje za reševanje življenj.

Medicinsko osebje med delom na enoti intenzivne nege (Foto: epa)

Bo tudi v Sloveniji zmanjkalo respiratorjev?
Kot je nedavno povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, imamo tudi v Sloveniji premalo respiratorjev. Po njegovih besedah jih imamo skupno 168, od tega pa jih je na voljo med 20 in 30, saj so preostali že zasedeni. UKC Ljubljana je tako v petek dobil soglasje za nabavo 50 novih respiratorjev, po Gantarjevih besedah pa bi jih potrebovali v kratkem več kot 200.

Širjenja virusa ne moremo več ustaviti, lahko pa z ustreznim ukrepanjem upočasnimo potek širjenja in tako omogočimo dostop do ustrezne oskrbe vsem obolelim (Foto: CDC)

A kot so v petek navedle Finance, dobavitelji pravijo, da so bolnišnice in Ministrstvo za zdravje že povpraševali po dihalnih aparatih, a jih nimajo v zalogi, dobavni roki so od dva do štiri mesece. Prav zato je pomembno, da se državljani držimo pravil in priporočil o družbenem distanciranju, da tako upočasnimo potek širjenja novega koronavirusa in s tem omogočimo, da bodo vsi, ki bodo tekom epidemije oboleli, deležni ustrezne oskrbe!

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...