[Video] Izrael izvedel kopensko operacijo na severu Gaze

Kopenske sile IDF. Vir: EPA.

Izraelska vojska sporoča, da je na severu Gaze izvedla manjšo kopensko operacijo, kot predpripravo na naslednji stadij vojne. Začetek osrednje kopenske operacije pa je, vsaj tako kaže, za nekaj dni prestavljen. Ameriški Washington Post poroča, da so izraelske oblasti s tem ugodile prošnji Bidnove administracije, ki želi okrepiti širšo regijo s protiraketno obrambo. Izrael pri načrtovanju napada upošteva tudi dostavo humanitarne pomoči in diplomatska prizadevanja za osvoboditev talcev, ki jih je zajela teroristična skupina Hamas. 

Ameriški sistem protiraketne obrambe bi naj bil nameščen že konec tega tedna. Prošnja/zahteva je postala javna po tem, ko so Iranu zveste militantne skupine napadle serijo ameriških baz na Bližnjem vzhodu s raketami zemlja-zemlja. V Izraelu in ZDA so zaskrbljeni, da bi lahko kopenska invazija destabilizirala regijo in v konflikt potegnila regionalne militantne skupine, kot je denimo Hezbolah.

ZDA naj bi v regiji namestile okrog 12 sistemov zračne obrambe, s katerimi bo skušala zavarovati svoje vojake, ki služijo v Iraku, Jordaniji, Kuvajtu, Jordaniji, Savdski Arabiji, Siriji in Združenih arabskih emiratih. Prepričane so namreč, da bodo pripadniki njihove vojske, kot tudi drugi uradniki tarča napadov militantnih skupin, ko se bo enkrat začela kopenska operacija.

Izraelska vojska je po drugi strani naznanila, da so njene tankovske enote skupaj s pehoto izvedle omejeno operacijo na severu Gaze. Cilj operacije je bil uničiti večje število terorističnih celic, njihovo infrastrukturo in lokacije, kjer so imeli nameščena protioklepno orožje. Vojaki so se medtem že vrnili na območje Izraela.

Špekulacije o začetku kopenskih operacij
Razlogi o zakasnitvi kopenskih operacij so bili v preteklih dneh pogost predmet poročanja izraelskih medijev. Kmalu po napadu Hamasa se je začela masovna mobilizacija izraelskih rezervistov. V prvih 48 urah po začetku napada se je klicu domovine odzvalo 300 tisoč rezervistov. Kasneje še dodatnih 60 tisoč. Opremljanje, organizacija in obnovitev vojaških veščin tako velikega števila ljudi terja čas. Kasneje, takšna so ugibanja, so potekali intenzivni letalski napadi na vojaške cilje v Gazi. Namen zračnih napadov je omehčati Hamasovo obrambno linijo. Za zakasnitev so obstajali tudi humanitarni razlogi. Izrael je pozval prebivalce severa Gaze, naj zapustijo svoje domove, saj bo območje kmalu postalo bojišče. Svoje domove zapustilo 700 tisoč Palestincev.

Ž. K.