fbpx

[Video] Izrael vrača udarec: Potem ko je teroristični Hamas napadel in v eni noči izstrelil 300 raket, so izraelske sile na mejo postavile tanke

Izraelska kolona vojaških vozil na poti na mejo z Gazo (vir: twitter)

Spor med Izraelom in Gazo je včeraj ponovno eskaliral, obstajajo pa tudi indici, da bi se lahko ponovil veliki spopad, do kakršnega je prišlo leta 2014. Po informacijah naj bi bilo na Izrael preko noči izstreljenih 300 raket – velik del jih je ustavil izraelski protiraketni ščit -, zatem pa je sledil izraelski povračilni ukrep, ko so v zračnem napadu zadeli okoli 70 lokacij v Gazi.

V raketiranju Izraela je umrla ena oseba, več deset ljudi pa je ranjenih. To ni bil prvi raketni napad Hamasa na Izrael. V izraelskem povračilnem napadu so po poročanju portala Advance.hr umrli trije Palestinci. Izraelska vojska je zatem okrepila svoje položaje ob Gazi s tanki.

Več virov je povedalo, da je izraelska vojska dobila dovoljenje za delovanje proti Hamasu, ki je odgovoren za zadnjo serijo raketnih napadov na Izrael. Posnetki prikazujejo kolono vojaških vozil, ki se premika proti Gazi.

Iz Hamasa so sporočili, da je masovno raketiranje Izraela direkten odgovor na operacijo izraelske vojske, ki je v nedeljo ubila dva Hamasova poveljnika v Gazi. Izraelski mediji poročajo, da se je premier Benjamin Netanyahu sestal z uradniki ministrstva za obrambo in po štirih urah dal izraelskim vojnim silam zeleno luč za začetek velike vojne operacije.

Netanyahu je bil v nedeljo zaradi eskalacije napetosti na meji z Gazo prisiljen skrajšati svoj obisk v Parizu ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. Ubita Hamasova poveljnika sta bila Nur Barake in Muhammad al-Qara. Barake je bil namestnik poveljnika Hamasovega oboroženega krila, tako imenovane Qassam brigade.

Ivan Šokić