fbpx

[Video] Izredno stanje na Dunaju: Islamski skrajneži napadli na več mestih, za seboj pustili trupla in ranjence!

Foto: epa

V središču Dunaja je prišlo do napada v katerem so do sedaj umrli štirje ljudje, prav tako poročajo o 17 ranjenih. Po prvih podatkih je šlo za več napadov okoli dunajske sinagoge, medtem pa je na ulicah divjala prava vojna med policijo in napadalci. Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je dogodek že označil za teroristični napad, kancler Sebastian Kurz pa je v boj poslal tudi vojsko. Izraze sožalja s situacijo avstrijskemu političnemu vrhu pošiljajo številni voditelji držav. Predsednik vlade Janez Janša je v gesti solidarnosti z avstrijskim kanclerjem Kurzem ob današnjem terorističnem napadu na svojem Twitter profilu zapisal: “Po Franciji, Avstrija. Kdo je naslednji? Ničelna toleranca do radikalnega islama.

Posnetki Dunajčanov, objavljenih na socialnih omrežjih, so prikazovali sirene in do zob oborožene policiste na ulicah Dunaja. Kasneje so objavljali tudi posnetke streljanja, toda te so kmalu izbrisali iz spleta. Napad je po besedah notranjega ministra Karla Nehammerja izvedel najmanj en napadalec, ki je bil oborožen z avtomatsko puško. Nosil je tudi imitacijo eksplozivnega pasu, kar naj bi kazalo na to, da je želel ustvariti paniko. Policija je že ponoči vdrla v njegovo stanovanje in ga preiskala.

Kot je pojasnil minister, gre za “islamističnega terorista”, ki je simpatiziral z Islamsko državo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Oblasti sicer še vedno ne morejo izključiti možnosti, da je v napadu sodelovalo več napadalcev in vztrajajo pri pozivu ljudem, naj ostajajo doma in se izogibajo zlasti središču mesta. V celotnem Dunaju je danes v okviru posredovanja po napadu mobiliziranih okoli tisoč policistov.

Image

Aretirani teroristi.

Avstrijci se bodo uprli teroristom
Avstrijski Kancler Sebastian Kurz je v izjavi za javnost zapisal, da v Avstriji doživljajo težke ure in se zahvalil vsem reševalcem, ki tvegajo življenje za našo varnost. “Naša policija bo odločno ukrepala proti storilcem tega gnusnega terorističnega napada,” je odločen Kurz, ki je hkrati izrazil zadovoljstvo, da je policija že odstranila enega krivca. Kot je dejal kancler, jih terorizem ne bo nikoli prestrašil, proti grožnji se bodo borili na vse načine. Da bi se policija lahko v celoti osredotočila na boj proti terorizmu, se je zvezna vlada odločila, da bo zaščito na Dunaju prevzela zvezna vojska. “Cela država je v mojih mislih z žrtvami, poškodovanimi in njihovimi sorodniki, katerim izražam najgloblje sožalje. Zahvaljujemo se vrhu Evropske unije in našim mednarodnim partnerjem za sočutje in izraze solidarnosti. Prosim vse ljudi na Dunaju, da ostanejo doma!“, je še dejal Kurz.

Incident se je zgodil ravno nekaj dni po najavi avstrijskega kanclerja Kurza, da se bo vlada borila proti političnemu islamu, ko je skupina med 30 in 50 turškimi najstniki korakala mimo katoliške cerkve svetega Antona in so kričali “Alahu akbar”. Tarča islamskega terorizma je bila tudi Francija. Pred dvema tednoma je islamski skrajnež obglavil učitelja, nekaj dni nazaj pa je islamist napadel v cerkvi v Nici in brutalno pobil tri ljudi. Francoski predsednik Emanuel Macron jasno zavzel stališče, da islam ogroža sekularno Francijo.

Šok in žalost zaradi islamističnega terorističnega napada na Dunaju sta izrazila tudi predsednika EK Ursula von der Leyen in komisar za zunanjo politiko EU Josep Borrell Fontelles. Ni pričakovati, da bodo razen izražanja “solidarnosti” medtem ko pripravljajo zakonodajo kako čim lažje uvoziti še več islamistov v Evropo, še kaj ukrenili. Javnost se bo morala zadovoljiti s tem, da von der Leynova vztraja, da smo “močnejši od sovraštva in terorja”. Očitno pa nismo močnejši od svinčene krogle.

Več sledi …