fbpx

[Video] Japonska razglasila izredne razmere: V boj proti covid-19 s prepovedjo gibanja na prostem in 913,5 milijard evrov težko finančno injekcijo!

Japonski premier Shinzo Abe (foto: EPA)

V torek, 7. aprila 2020, so na Japonskem zaradi epidemije COVID-19 razglasili izredne razmere, ki bodo trajale vsaj do 6. maja.

Japonske oblasti bodo z novimi pooblastili v času izrednih razmer imele več vzvodov, kako ljudi prepričati naj ostanejo doma, a pri Reutersu izpostavljajo, so kazni zgolj simbolične, oblasti naj bi se veliko bolj zanašale na družbeni pritisk in spoštovanje avtoritete.

Kaj takega je možno na Japonskem, kjer je civilizacijska stopnja dovolj visoka, da bi se ljudje ozirali na to, kaj si njihovi sosedje mislijo o njihovem neodgovornem početju.

Prepoved gibanja na prostem bo veljala za Tokio in šest ostalih prefektur, kar zajema okoli 44 odstotkov prebivalcev Japonske. Oblasti pozivajo ljudi, da ostanejo doma, podjetja pa naj bodo zaprta. Da bi ublažili ekonomsko krizo, je japonska vlada sestavili paket finančne stimulacije težak 108 bilijonov jenov ali 913,5 milijard evrov, kar je enako 20 odstotkom letne bruto proizvodnje.

Opravičilo bolnišnice
Za svoj “neoprostljivi spodrsljaj” so se opravičili tudi v eni najprestižnejših japonskih bolnišnic, katere 40 zdravnikov specializantov se je udeležilo zabave v Tokiu, 18 pa se jih je kasneje izkazalo za pozitivne na COVID-19. Kaj takega, zahvaljujoč tudi drugačnim civilizacijskim standardom v Sloveniji ni pričakovati.

Na Japonskem je trenutno potrjenih 4.667 primerov okužb s COVID-19. Umrlo je 94 ljudi, 632 naj bi si jih opomoglo. Prve preventivne ukrepe glede COVID-19 so na Japonskem uvedli že v januarju, ko so poskrbeli za obvezno rabo razkužila. Zatem je prišlo začasno zaprtje šol, zdaj stopnjujejo pritisk, saj so opazili, da čeprav počasi, število okuženih v večjih urbanih središčih, kot sta Tokio in Osaka, še naprej narašča. Ravno tako so že odpovedali olimpijske igre, ki se bodo prvič v sodobni zgodovini odvijale na neparno leto, prestavljene so namreč na leto 2021.

Ivan Šokić