[Video] Je Prigožin skušal oropati Putinovo vojsko in izvesti največji rop orožja v zgodovini?

Jevgenij Prigožin, vodja skupine plačancev Wagner. Vir: Zajem zaslona, Twitter.

V javnost je pricurljala vest, da so skupino Wagner ujeli pri poskusu največjega ropa orožja v zgodovini. Informacija naj bi ušla iz ruske varnostne službe, in sicer naj bi bila v ropu municije ruske vojske vključena Wagnerjeva skupina, ki se bori v Ukrajini, pa tudi ljudje znotraj samega vrha ruske vojske. Prigožin je poskušal izropati 20 milijonov nabojev in raket iz ruske vojske. Zaradi odkritja načrta je Putin Prigožinovega prijatelja Sergeja Surovikina zamenjal z Gerasimovom.

Vodja ruske paravojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin naj bi že mesece prejemal orožje in strelivo. Ali je to odobril ruski generalštab, je nejasno, vendar zelo verjetno. Na dokumentu naj bi bilo zapisano, da bo strelivo in orožje iz skladišč preneseno k 22. ruski posebni brigadi 11659, vendar je namesto tega vse orožje pristalo v Wagnerjevi skupini.

Kot smo že poročali, je Prigožin pred kratkim na aplikaciji Telegram objavil fotografijo, na kateri naj bi bila trupla več deset borcev te skupine, v isti objavi pa je zapisal obtožbe na račun ruskih vojaških sil. Večkrat je že obtožil rusko ministrstvo za obrambo, da namerno ne dobavlja dovolj streliva Wagnerjevim borcem, in izjavil, da gre za zahrbten poskus uničenja te skupine.

Dokument, ki vsebuje naročila orožja.

V spodnjem videu so dokument preučili in pregledali vsako naročilo po datumu in kaj se je z orožjem zgodilo. Dve naročili sta bili oddani 1. januarja 2023. Ena izmed njih naj bi vsebovala 1,2 milijonov 120-milimetski nabojev za ruskih 2s12 minometov in milijon 120-milimetrskih izstrelkov za dva samovozna minometna vozila. Naročilo je vključevalo tudi 2 milijona 120-milimetrskih raket za GRAD MLRS vozila. Drugo januarsko naročilo je imelo eno postavko, in sicer 1,5 milijona 152 milimetrskih kalibrskih granat za poljsko orožje 2A 36.

Samovozno minometno vozilo

Je Prigožin nameraval ustanoviti svojo lastno rusko vojsko?
Naročilo iz 2. januarja vključuje 1,2 milijonov 122 milimetrskih nabojev za D30 havbico. Vsa ta milijonska naročila so jasen znak, da je Prigožin nameraval ustanoviti svojo lastno rusko vojsko, ki bi imela več sto tisoč vojakov. Naslednje naročilo je za štiri milijone nabojev za protitankovsko orožje spg-9 capio, kar v prevodu pomeni kopje. Prigožin je bil očitno na tekočem z naročili, saj tudi naročila iz 3. januarja niso razočarala: 5 milijonov 152 milimetrskih streliv za vozilo iz druge svetovne vojne D1 toad howitzer.

D1 havbica

Nameraval oropati Putinovo vojsko za 20 milijonov izstrelkov
Kakorkoli, nemogoče bi bilo, da bi Prigožin dejansko prejel vse to strelivo. Ta milijonska naročila bi namreč izpraznila rusko zalogo. Za primerjavo, ob začetku vojne v Ukrajini lansko leto, ko je Rusija obstreljevala najbolj agresivno, je bilo ocenjeno, da je uporabila približno 60 tisoč izstrelkov na dan. S temi naročili bi lahko ob istem številu izstrelov na dan imeli streliva za celo leto. Po podatkih Rusije pa so dnevne izstrelke zmanjšali na 20 tisoč. Če bi Prigožinu rop več kot 20 milijonov izstrelkov iz ruske vojske uspel, bi imel dovolj streliva, da bi lahko sam nadaljeval vojno naslednjih treh let.

Prigožinu ne pošiljajo več streliva, prepovedali so mu tudi novačenje zapornikov za fronto v Ukrajini
Prigožin je poskušal izvesti največji rop orožja v zgodovini. Čeprav so nekateri poveljniki vojske v Rusiji podpisali, da bi rop pospešili, naročil te velikosti naj ne bi bilo mogoče izpolniti v samo nekaj dneh. Po poskusu ropa je bil namesto Sergeja Surovikina imenovan kot glavni general Garasimov. Nov general naj bi se precej razjezil zaradi tega, kar je prejšnji generalštab pod vodstvom Surovikina poskušali storiti, da bi izročili zaloge ruske vojske Prigožinu. Ker so vodjo Wagnerjeve skupine ujeli pri poskusu razorožitve Putinove vojske, je ministrstvo za obrambo odločilo, da streliva skupini Wagner ne pošiljajo več. Prepovedali naj bi mu celo rekrutiranje zapornikov iz ruskih zaporov za fronto v Ukrajini.

Sara Kovač