Prigožin objavil sliko trupel Wagnerjevih borcev in za smrti obtožil Moskvo

Foto: Telegram

Vodja ruske paravojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je na aplikaciji Telegram objavil zaskrbljujočo fotografijo, na kateri naj bi bila trupla več deset borcev te skupine, v isti objavi pa je zapisal obtožbe na račun ruskih vojaških sil.

Jevgenij Prigožin je v istem sporočilu navedel, da so borci njegove skupine umrli, potem ko so jim odvzeli strelivo, poroča Reuters.

Napeti odnosi med zasebno milico in Moskvo
Prigožin je sicer ustanovitelj brutalne ruske zasebne milice Wagner, ki se bori v imenu Moskve v Ukrajini, ta teden pa je večkrat obtožil rusko ministrstvo za obrambo, da namerno ne dobavlja dovolj streliva Wagnerjevim borcem, in izjavil, da gre za zahrbten poskus uničenja te skupine. Zasebna milica je sestavljena iz neustrašnih zakrknjenih kriminalcev, ki jih nadrejeni sicer ustrelijo, če poskušajo dezertirati. Ker so pod vplivom neznanih drog, se ne bojijo smrti.

Evgenij Prigožin (Foto: Facebook)

Rusko obrambno ministrstvo je navedbe, da namerno ne dobavlja dovolj streliva, zanikalo kot “popolnoma neresnične” in ocenilo, da gre za poskus ustvarjanja divizij, “ki bi koristile samo sovražniku”. Po poročanju Reutersa je nenavadno, da Prigožin objavlja fotografije na desetine mrtvih borcev, ki ležijo na zmrznjenih tleh v vzhodni Ukrajini, kjer se skupina Wagner bori za zavzetje mesta Bahmut.

“To je ena od lokacij, kjer zbiramo trupla mrtvih. To so moški, ki so včeraj umrli od tako imenovane lakote po granatah. Matere, žene in otroci bodo prejeli telesa. Mrtvih bi moralo biti vsaj petkrat manj. Kdo je kriv, da so umrli? Tisti, ki bi se morali odločiti, naj pride več streliva do nas,” je dejal Prigožin.

Objavil je tudi kopijo dopisa, ki naj bi ga poslal ministrstvu za obrambo in v katerem je zahteval pošiljanje dodatnega streliva.

Foto: Telegram

“Še vedno nam ne dostavljajo streliva. Nobenih korakov v tej smeri ni bilo,” je dejal Prigožin in dodal, da minister za obrambo Sergej Šojgu in načelnik generalštaba Valerij Gerasimov nista podpisala obrazcev za odobritev pošiljanja streliv. “Dvakrat toliko nas bo umrlo, dokler nas ne bo več. In ko bodo Vangerjevi borci mrtvi, bosta morala Šojgu in Gerasimov prijeti za orožje,” je dejal. Kljub domnevnemu pomanjkanju je Prigožin napovedal, da bo njegova formacija nadaljevala bojevanje v Bahmutu.

Sara kovač