[Video] Jokajoči kitajski vojaki: Tajvanci trdijo, da jih je strah iti na mejo z Indijo – Kitajska vztraja, da gre za izliv čustev ob slovesu od staršev!

Objokani kitajski vojaki (foto: facebook)

Tajvanski mediji so objavili posnetek jokajočih kitajskih vojakov, ki se odpravljajo na mejo z Indijo, na območje province Ladakh. Ob tem so kitajski vojaki prepevali domoljubne pesmi. Tajvanci so želeli mlade kitajske vojake prikazati kot strahopetce, ki si ne želijo v vojno, kitajski mediji pa zatrjujejo, da so jokali zgolj zaradi slovesa od staršev.

Pakistanski komik Zaid Hamid je na kitajskem socialnem omrežju WeChat objavil posnetek, na katerem mladi kitajski vojaki namenjeni na sporno območje ob meji z Indijo, jočejo. Vojaki na avtobusu so po poročanju Breitbarta prepevali kitajsko domoljubno pesem “Zeleno cvetje v vojski”.

Hamid je pod objavo posnetka zapisal: “Mi Pakistanci vas podpiramo, Kitajska. Ostanite pogumni.” Ob tem je dodal, da kitajska politika enega otroka “resno škodi motivaciji naših kitajskih bratov.” Posnetek je bil po kratkem postopku odstranjen, a ne preden bi ga v roke dobili tajvanski mediji.

Taiwan News trdi, da so na posnetku lokalni študentje, ki so se javili za služenje vojaškega roka v Tibetu, zdaj pa so jih poslali v Ladakh, kjer je preko poletja prišlo do več spopadov med indijsko in kitajsko vojsko. V spopadih je bilo več vojakov ranjenih, nekateri so tudi umrli zaradi posledic poškodb v spopadu. Po trditvah Indijcev naj bi sami izgubili 20 vojakov, medtem ko naj bi jih Kitajska izgubila dvakrat toliko. Kitajska sama zaenkrat še ni objavila koliko mrtvih je bilo na njihovi strani.

Posnetek naj bi nastal na železniški postaji Fuyang v kitajski provinci Anhui na vzhodu države. Kitajske oblasti naj bi po trditvah Hindustan Times priznale, da gre za kitajske vojake, vendar njihove solze niso bile izraz strahopetnosti, temveč izliv čustev ob slovesu od staršev. Slovo jih je po trditvah Kitajcev tako zelo ganilo, da so začeli prepevati kitajske domoljubne pesmi kot so “Pojdi domov, ko slaviš svoje delo” in “Zeleno cvetje v vojski”.

Ivan Šokić