fbpx

[Video] Kako so ameriški mediji prenehali opravljati svojo vlogo in postali propagandni stroj levice

Foto: epa

Ameriško novinarstvo je izgubilo smernice, mi vsi pa plačujemo ceno,” je v ostri kritiki stanja novinarskega ceha v ZDA, zapisal Profesor Charles Lipson z Univerze v Chicagu. Njegovo kritiko osrednjih medijev, ki so prenehali opravljati svoje delo in se spremenili v propagandni stroj proti desnici na čelu z ameriškim predsednikom, bi lahko brez težav preslikali na stanje osrednjih medijev v Sloveniji, ki na enak način obravnavajo premierja Janeza Janšo in njegovo vlado.

Manj kot en dan nas loči do ameriških predsedniških volitev. Profesor politologije z Univerze v Chicagu Charles Lipson pa si je v ameriški izdaji Spectatorja dovolil opozoriti na stanje novinarstva v ZDA. Po njegovem mnenju so osrednji mediji zanemarili svojo dolžnost. Namesto da bi informacije preverili so poročali vse kar bi lahko škodilo ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in ljudem okoli njega, ne glede na to ali so trditve bile resnica ali laž.

Preberite še: Trumpova zmaga

Izkazalo se je, da je šlo za serijo laži. A osrednjih medijev to ne gane. Njihova naloga je opravljena, Trumpa so zadnja leta brez prestanka črnili kolikor se je le dalo.

Izmišljotine o ruski navezi
Kot največje madeže ameriškega novinarstva v zadnjih štirih letih je Lipson izpostavil zgodbo o Trumpovi navezi z Rusijo, ki je čista izmišljotina administracije predsednika Baracka Obame in voljnih agentov CIA in FBI, ki so laž napihovali preko vsake mere. Zatem pride na vrsto dejstvo, da so osrednji mediji zavračali kakršnokoli preiskovanje dejstev o vohunjenju za prvo predsedniško kampanjo Donalda Trumpa – tu je pooblastila zlorabila kar Obamova administracija, katere del je bil tudi sedanji kandidat za predsednika, takra podpredsednik ZDA Joe Biden.

Zavračali preiskovanje trditev o pokvarjenosti Bidnov
Tretji veliki zdrs je zavračanje preiskave o korupciji klana Biden. Pri tej zgodbi osrednji mediji niso bili osamljeni, pomagali so jim tudi tehnološki velikani iz Silicijske doline, ki so naredili vse v svoji moči, da bi poročanje o korupciji, incestu, zlorabi pooblasti, pedofiliji in ostalih škandalih povezanih z Bidni zatrli v kali, tudi s cenzuro.

“V nekem oziru so osrednji mediji takšni kot preostanek Amerike, globoko razdeljeni po strankarskih linijah, domišljavi v svojem zaničevanju drugačnih pogledov,” je zapisal Lipson. A kot novinarji je njihova službena dolžnost, nadaljuje Lipson, preiskovati in poročati, ne pa utišati zgodbe, ki jim niso povšeči in promovirati sumljive zgodbe zgolj zato, ker pomagajo “pravi” strani. “Pri tej osnovni dolžnosti jim je spodletelo.” 

Ivan Šokić