fbpx

Trumpova zmaga

Ivan Šokić

Vsak dan smo bliže 3. novembru, dnevu, ko bomo lahko rekli, da je ameriško ljudstvo še v drugo potrdilo svoje zaupanje v ameriškega predsednika Donalda Trumpa in mu podelilo drugi predsedniški mandat.

Bilo je leta 2015, ko se je takrat samo gradbeni mogotec in zabavljač Donald Trump spustil po zlatih tekočih stopnicah svoje stolpnice in napovedal, da bo kandidiral za ameriškega predsednika. Še več, da bo postal ameriški predsednik. Trump je v nasprotju z drugimi republikanskimi kandidati nastopil kot nepoboljšljiv nacionalist, ki se svojih prepričanj ne sramuje. Resnici na ljubo je Trump, lahko bi rekli “papirnati nacionalist” − prepričan, da je nacionalnost in državljanstvo isto. Zgrešeno, a vsekakor boljše od alternative. Majhni koraki.

Že samo dejstvo, da je Trump v svoji prvi predsedniški kampanji na prvo mesto postavil Ameriko, je mnoge, ki jim to ni bilo v interesu, na smrt prestrašilo. Nato je Trump premagal Hillary Clinton, postal ameriški predsednik in vse drugo je zgodovina.

Je drugačen – obljube izpolnjuje
Smo na točki, ko se lahko ozremo nazaj in podrobneje pogledamo, kaj je ta zgodovina. Trump ni postal predsednik zato, da bi ga imeli radi, temveč da bi ZDA bile znova “velike”. Zaradi tega si je v štirih letih nakopal več sovražnikov kot prijateljev. A to je tisto, kar ZDA potrebujejo. Trump je tisto, kar potrebuje vsaka država na svetu. Svojega Trumpa. Navkljub vsem lažem, histeriji, zarotam in podlosti močvare, osrednjih medijev in t. i. esteblišmenta pa je Trumpu nemogoče odreči eno stvar. Predsedniške obljube izpolnjuje.

Donald J. Trump (Foto: epa)

Vsi smo že doživeli, da je neki politik obljubil nekaj, česar nato ni uresničil. Da politiki niso zmožni, nočejo ali ne znajo izpolniti svojih obljub, jemljemo za samoumevno. Posledično ne glasujemo na podlagi njihovih praznih obljub, temveč na podlagi značajskih lastnosti posameznega kandidata. A ne Trump. Trump je, upam si trditi, dobil prenekateri glas zaradi svojega radikalnega odstopanja od ustaljene politične elite. Nesramen, bojevit, trmast, nevljuden, bahaški, še več, samo njegova navzočnost je jezila vse, na kogar je običajen plebs imel razlog, da je jezen.

Večkrat sem že omenil govor, ki ga je imel Michael Moore, ko je leta 2016 potoval po Ameriki in svaril liberalce, naj se vzamejo v roke, ker bo sicer Trump zmagal. Moore je imel prav. Ne samo glede Trumpove zmage, temveč tudi v sami karakterizaciji povprečnega Trumpovega volivca. To ni bil toliko glas za Trumpa kot glas za “jebite se” celotnemu esteblišmentu, ki jih je odrinil na stran, pozabil in se obnašal, kot da niso nikoli obstajali.

Rezultat je jasen: Trump bo zmagal
Tokrat je drugače. Po štirih letih predsedovanja kljub vsem polenom, ki so mu jih pod noge metali tako republikanci kot demokrati, da različnih medijev, pripadnikov različnih obveščevalnih služb, sodišč in zveznih agencij ne omenjam, je Trump Američanom dokazal, da misli resno. Da njegova predsedniška kandidatura ni bila le samopromocija, da ljubi ameriški narod takšen, kakršen je, in je zanj pripravljen tudi sam veliko žrtvovati.

Donald J. Trump (foto: EPA)

Obljubil je, da bo na južni meji z Mehiko zgradil zid, ograja je vsak dan daljša. Obljubil je, da bo na vrhovno sodišče imenoval konservativce, v času te objave je bila samo v 1. Trumpovem predsedniškem mandatu za vrhovno sodnico imenovana še tretja konservativka Amy Coney Barrett. Obljubil je, da bo odpravil Obamacare, zaradi katerega so morali ljudje plačevati več tisoč dolarjev težke denarne kazni, če niso želeli plačevati za zdravstveno zavarovanje, ki ni pokrilo ničesar. Trump je odpravil denarne kazni za neimetje zdravstvenega zavarovanja. Ob tem je zrezal število regulacij, prevetril javno upravo, zavaroval pravico do življenja za otroke, ki preživijo splav, lastnoročno rešil ameriško gospodarstvo, zrezal davke srednjemu sloju, dosegel več pomembnih mirovnih dogovorov, poskrbel za relativno stabilizacijo odnosov med Korejama in ni začel nobene vojne.

Propagandni stroj proti Trumpu ga lahko še tako črni, večina volivcev je spregledala in ne naseda več. Če je bil prvi glas za Trumpa sredinec esteblišmentu, je tokrat brez dvoma glas za Trumpa. Američani so na lastni koži izkusili, kaj pomenijo Trumpove izpolnjene obljube. Ko k temu prištejemo še teroriziranje Antife in BLM, je rezultat jasen. Trump bo zmagal.

Ivan Šokić