fbpx

[VIDEO] Katalonija na ulicah: Blokada, kot je še ni bilo

Na referendumu izrazili svoj 'da' za neodvisnost, na ulicah 'ne' nasilju.

Po tem, ko so doživeli ponižujoče in nečloveško nasilno ravnanje španske policije, so se Katalonci odločili, da odidejo na ulice. S cestnimi blokadami, shodi in drugimi oblikami protestov v okviru splošne stavke Španiji in tudi Evropi sporočajo, da nasilje ni sprejemljivo.

Na ulicah Katalonije se odvija kar 24 različnih protestov. Blokirane so številne ceste in avtoceste, zaradi česar nastajajo zastoji, dolgi tudi do deset kilometrov.

Za stavko so se odločili, ker jih je tako močno razjezilo nedeljsko nasilje španskih policistov na miroljubnem referendumu. Številna podjetja so danes zaprla svoja vrata, zaprte so tudi nekatere šole, univerze in zdravstvene ustanove, druge pa so svoje delo omejile na najnujnejše.

 

Spomnimo. V nedeljo je bilo na referendumu zaradi krutega ravnanja policistov ranjenih skoraj 900 ljudi, pri čemer moramo poudariti, da so bili volivci mirni in nenasilni. Naloga policije je bila, da prepreči referendum, ki ga je španska vlada tako ali tako označila za neustavnega, tudi predsednik vlade Mariano Rajoy je dejal, da referenduma sploh ni bilo.

Katalonci so sicer na referendumu z jasnim in odločnim ‘da’ odločili, da želijo neodvisno državo.

Pri vsem skupaj pa je še najbolj problematično dejstvo, da niti Evropska unija niti slovenski politični vrh nista odločno in ostro obsodila nasilja, do katerega je prišlo. Odzivi so bili zelo medli, predvsem pa so se nagibali v smer, da gre za španske notranje zadeve in da zaupajo španski vladi, da bo težave rešila.

B. O.