[VIDEO] Katalonija na ulicah: Blokada, kot je še ni bilo

Na referendumu izrazili svoj 'da' za neodvisnost, na ulicah 'ne' nasilju.

Po tem, ko so doživeli ponižujoče in nečloveško nasilno ravnanje španske policije, so se Katalonci odločili, da odidejo na ulice. S cestnimi blokadami, shodi in drugimi oblikami protestov v okviru splošne stavke Španiji in tudi Evropi sporočajo, da nasilje ni sprejemljivo.

Na ulicah Katalonije se odvija kar 24 različnih protestov. Blokirane so številne ceste in avtoceste, zaradi česar nastajajo zastoji, dolgi tudi do deset kilometrov.

Za stavko so se odločili, ker jih je tako močno razjezilo nedeljsko nasilje španskih policistov na miroljubnem referendumu. Številna podjetja so danes zaprla svoja vrata, zaprte so tudi nekatere šole, univerze in zdravstvene ustanove, druge pa so svoje delo omejile na najnujnejše.

 

Spomnimo. V nedeljo je bilo na referendumu zaradi krutega ravnanja policistov ranjenih skoraj 900 ljudi, pri čemer moramo poudariti, da so bili volivci mirni in nenasilni. Naloga policije je bila, da prepreči referendum, ki ga je španska vlada tako ali tako označila za neustavnega, tudi predsednik vlade Mariano Rajoy je dejal, da referenduma sploh ni bilo.

Katalonci so sicer na referendumu z jasnim in odločnim ‘da’ odločili, da želijo neodvisno državo.

Pri vsem skupaj pa je še najbolj problematično dejstvo, da niti Evropska unija niti slovenski politični vrh nista odločno in ostro obsodila nasilja, do katerega je prišlo. Odzivi so bili zelo medli, predvsem pa so se nagibali v smer, da gre za španske notranje zadeve in da zaupajo španski vladi, da bo težave rešila.

B. O.

 • Soave

  Edino pravilno Katalonci ! Saj se z Madridom ne da pogovarjati na drugi način ! Vedno so naleteli na gluha ušesa. In to že traja veliko let !
  Prilagam mnenje Krščanskega foruma SDS

  https://www.sds.si/novica/krscanski-forum-sds-policijska-represija-nad-katalonci-je-nesprejemljiva-14553

  • kokobily

   vredno prebrati !!

 • odzunaj

  Naša vlada ni podprla osamosvajanja Katalonije.
  Vlada, ki ne podpira, še več, ki zavira pravno , gospodarsko, medijsko,… in osebno svobodo v svoji državi, tega ne podpira nikjer, saj bi to kot bumerang trčilo vanjo in njene politične sopotnike.
  Taka vlada je nevarna vsemu človeštvu !
  Pojdimo na ulice in zahtevajmo svojo svobodo , ki nam jo Cerarjeva vlada krade iz minute v minuto, pospešeno i

  • McBobo

   Ko se je Slovenija osamosvajala, so bili komunajzli proti osamosvojitvi s kučkinom na čelu. Danes ta ist ljudje vodijo državo. Naš komunajzerski politični vrh je medel in proti osamosvojitvi Katalonije. Točno tako so se vedle zahodne države ob našem osamoosvajanju, tako da bi nam moralo biti jasno, koliko truda je bilo potrebnega, da je osamosvojitev uspela. Moralno smo dolžni pomagati vsem, ki se želijo odcepiti in ne samo Kataloncem. Zato pričakujem od SDS, da se jasno opredeli in podpre Katalonce pri osamosvojitvi.

   • Steiermark

    Če zasleduješ politiko, potem bi moral zaslediti tudi njihovo opredelitev ZA KATALONIO, svobodno in samostojno, tako JJ, kot tudi Romana Tomc….. Sicer pa več kot takšno podporo, neka stranka in njeni člani, ki niso v vladi, nemorejo dati . To bi morala storiti cmerarjeva oblast, ki se “sramežljivo” skriva pred izjavami oz. izrekanju podržke Kataloncem, kar bi bilo edino pravilno izražena volja nas, Slovencev, ki smo bili v podobni situaciji 1990 let in1991, ko so nas hotele pokoriti jugosrbske horde, pa jim ni uspelo, ker je JJ, kot vodilni v odporu, vse dobro in po pameti načrtoval in brez nasilja to tudi rešil!

 • Franc Šink

  Španska vlada ne bo ničesar več rešila.Kar je je!

 • Olga

  Domači komunajzli ne podpirajo niti samostojne Slovenije, kako bi podpirali svobodo ostalih narodov? EU pa je brez pokončnega in poštenega Kanclerja Kohla skupek nesposobnih in skorumpiranih bedakov!

 • totex39

  S takim načinom protesta bi morali tudi v Sloveniji proti komunistični vladi, ki nam še vedno vlada, kar nam vsak dan vedno bolj dokazuje z različnimi izdajalskimi prijemi.

 • Franjo Trojner

  Dejstvo je, da je Španija razpadla in s tem se bo morala zlepa ali zgrda, hote ali nehote sprijazniti tako oblast v Madridu, kot institucije EU. Za Katalonci bodo svojo državo razglasili tudi Baski.Počasi se bliža čas tudi za Škote, Irce in Korzičane, morda tudi Bavarce. Naš levi politični vrh, kakor tudi institucije EU je lahko sram, ker so v danem trenutku krize v Kataloniji in ob brutalnem izbruhu španske policije pri totalnem teptanju temeljev demokracije znova odpovedale. Komu je ta EU po podobi in željah Merklove in sladostrastnika Junkerja sploh še potrebna? Ta EU pod vodstvom Merklove in Junkerja ni bila sposobna odgovoriti na krizo v Grčiji, ne na krizo v Ukrajini ob agresiji Rusije, ne na krizo ob nelegalnem ilegalnem prihodu več, kot milijona ilegalnih migrantov in ne pri implementaciji razsodbe tribunala v Hagu glede meje med Hrvati in Slovenci, kar je čisti absurd saj je arbitraža potekala na željo in pod nazorom institucij EU. Skratka takšna EU nima prihodnosti in so jo prav uz tega razloga zapustili Britanci in se ji na vse kriplje upirajo Poljaki, Madžari, Čehi, Slovaki in zadnje čase vse bolj tudi Avstrjici, le naš nesposoben, nespodoben in tudi nelegitimen političen vrh zaradi lastnih koristi še podpira skorumpirano degerenirano BRUSELJSKO ADMINISTRACIJO POD VODSTVOM JUNKERA IN MERKLCE.

 • Lustrator

  Zgolj v razmislek:

  Katalonci so za pravno povsem neobvezujoč in celo neustaven referendum tvegali svoje zdravje in življenja, da so lahko oddali svoj glas v volilno skrinjico.
  Natanko en teden prej smo Slovenci šli na referendum, ki je še kako relevanten in obvezujoč tako za to vlado kakor sam projekt in bo imel posledice ne le za našo generacijo, pač pa tudi naslednje, pa je svoj glas oddalo 20% prebivalcev.

  Je potreben še dodaten komentar?

  • cosmosjasnovidec

   Ja kataloncem je za referendum plačal “soros” po posredovanju tovariša “milana kurčana” kateri je zadnje čase bil več krat v Kataloniji in sedaj se ve zakaj.
   Katalonija je sedež Levakov in ogromno Kataloncev ni za odcepitev.

 • xtc

  Pri Kataloniji velja biti previden,dajmo sedaj vse notranje razprtije na sstran in poizkušajmo takole;zakaj levičarji tako zagrizeno,trajbajo osamosvojitev in ravno levičarji in to v času ,ko je vlada v Madridu desna,zakaj to niso za časa vlade svojih?
  Seveda je tudi zelo zanimivo ,zakaj je utihnil Bruselj in podprl Rajoya in enovito Španijo?
  Skratka dileme so tule velike,seveda pa tudi pasti,dejansko je vprašanje zakaj se je Bruselj odločil podpreti enotno Španijo bolj kot ne?Gre za taktiziranje ali res podporo,kajti v EU je kar nekaj držav iz katerih bi utegnili nekateri iztopiti,seveda je vprašanje tukaj zakaj Bruselj taktizira,eno je to ,da seboji nastanka bolj čistih nacionalnih držav nad katerimi bi imel manj moči,ali se boji podobnih referendumov glede odhajanja iz EU h katerim se vse bolj,pa četudi potiho že nagibajo nekatere države,ali pa je taktika razdrobiti večje države in jim tako odvzeti EU birokracija lažje prigrabila popolno oblast in si naredila direktno njim podrejeno vojsko in policijo vEu parlamentu in ga spremeniti le samo še v politično strankarskega z katerim bi zaobšli nacionalne edintitete in jih pobrisali.

 • samsara

  “Odzivi so bili zelo medli…”

  Značilnost političnih riti pač. Temu se ni čuditi, saj zato pa omenjeni so kjer so in kar so.
  Politika je kurba…

 • Jovo Jamnica

  Ful sn zmeden. Že tretji dan čakam, da bo Janša kje, recimo fsaj na tviteri, opsodo nasilje nat Katalonci. Sn kaj spregledo mogoče??? Oni tvit ot 23.9. f tem primeru nea vela. Toti je pa za mene malo čudn…7:54 AM – 2 Oct 2017

  Janez Janša ‏Verified account
  @JJansaSDS

  Če bi bili Kučan, Vajgl, Šoltes ipd. leta 1991 tako zagreti za slovensko osamosvojitev kot so danes za Katalonsko, bi nam bilo veliko lažje.

  • xtc

   Glej bedak ne ukarjaj se sedaj z Kučani inJanši-vodja EPP ti je lepo povedal kje je kavelj zadeve,vendar vedi ,da tukaj z njim bolj ali manj potiho na isti veji sedijo vsi EU birokrati in multikultiji zakaj že?

  • cosmosjasnovidec

   Španska policija je naredila povsem pravilno saj je Katalonija leglo levakov in tvojih prijateljev od tovarišev “kurčana” naprej kateri so ravno povzročili ta nered.
   Španija normalno,da ne pusti,da bo laglo levuharjev migrantska nova pot v europo,če jim dovoli odcepitev.

   • Steiermark

    Tvoje izjave me čudijo….. Cela španija je leglo levakov in lgbt zblojencev, med prvimi so prv španci (na državni ravni) se izrekli proti RKC, za istospolne poroke, za posvajanje otrok pedom in lezbijkam itd., prav Španci! Po moje je prav Španija, od kralja do vlade, v krempljih levuharskih soroševskih podgan. Levaki pa nočejo in ne privoščijo svobode svojim tlačanom, to velja tudi za Katalonce, veljalo je tudi pri nas in še velja, ko se siva podgana zavzema za nekakšno priznavanje prvice do lastne države, medtem, ko jo je nam preprečeval, in medtem ko so levaki povezani s sorošem, kateremu pa svoboda in samostojnost nobene nacije, ni njegova najintimnejša opcija…..

   • Jovo Jamnica

    Ti si si bogi…

 • xtc

  No karte so pričele padati na mizovodja poslanske skupine EPP se je izjasnil ,no nikar ne mislite,da izdrugih skupin ne mslijo domala identično,le skrivali bodo.

 • tarantela

  Odzivi slovenske levice so jasni! So že podprli Katalonce, prvo podpisani je Milan Kučan. Nikjer pa ne vidim, da bi Janša kaj podprl Katalonce.

  • cosmosjasnovidec

   Ja saj je komunajzerska gnida “milan kurčan” v sodelovanju z prascem “sorosem” ravno tole zakuhal.
   Kurčan je že pred cirka tri mesece nazaj parkrat hodil v Katalonijo k voditeljem kateri so levuharski rdečuhi.Španci prav dobro vedo,da bo Katalonija postala celotno leglo levakov v kolikor postane neodvisna in čez katero bo odprta pot kamelotrajbarskim musličem.

 • cosmosjasnovidec

  In spet bodo dobili po beticah zaradi teh protestov.
  Narod je nasedel levuharskemu rdečemu vodstvu katero ga je poslalo na ulice.

 • Ana Premuž

  MARIBOR ,policijsko nasilje ,kdaj nismo še pozabili ,pa ne govorit levica je nastavla Fištravca ,ker lahko gresta sKnglerjem kar z roko v roki , gre se za nasilje in kdo je dal ukaz , naj se posiplje s pepelom .

  • Steiermark

   tovarišica ana je pozabila, da so nasilje, s granitnimi kockami – ki so končale v glavah policajev, izvajali levaki oz. njihovi plačanci uvoženi iz bosne in kdove od kod! Medtem, ko pa Katalonci niso nikakor izzvali streljanja in tepeža s strani levaškofašistične policije španije!

   • Ana Premuž

    nikoli nisem bila v partiji in nisem nobena tovarišica , bila sem pa na demonstracijah in še nekaj moja hči je v Španiji in vem dobro kaj se tam dogaja ,ne odobravam nobenih granitnih kock najmanj pa v kateri koli glavi . IN NEDOVOLIM TISTIM ,KI SO VČASIH S KOMUNISTI SKUPAJ SEDELI ,DA MI BOJO PAMET SOLILI . TAKI LJUDJE SE MI GABIJO NE ZALIM NOBENEGA IN TUDI NE DOVOLIM ,DA KDO MENE MISLIM ,DA SEM BILA DOVOLJ JASNA

  • Lustrator

   Oprosti, ampak po zapisanem, ti očitno ni jasno popolnoma NIČ, pa čeprav je že javno dokazano ozadje kdo in zakaj je rušil Kanglerja ter nastavljal Fištravca. leta 2012/2013 je pri “vseslovenskih vstajah” šlo za evidenten državni udar, najbolj grob napad na same temelje demokracije in osamosvojitelje hkrati. Policija pa je z rdečimi teroristi ravnala nežno kot da gre za otroke iz vrtca in , kar je še huje, so celo tiste pridržane kmalu zatem izpustili, sodišča pa so opustila postopke proti njim.