[Video] Kitajci prestregli ameriško vohunsko letalo – skoraj prišlo do trčenja

Foto: EPA

V južnokitajskem morju je prišlo do novega incidenta. Ameriško vohunsko letalo je bilo na standardni misiji v mednarodnem zračnem prostoru, ko sta ga prestregla dva kitajska lovca tipa J-11. Kitajski vojaški letali sta se med manevrom prestrezanja nevarno približali ameriškemu vohunskemu letalu, kar je pri ameriških oblasteh že vzpodbudilo ogorčene odzive. 

Kitajska lovca naj bi se Američanom približala na vsega petnajst metrov, zaradi česar je skorajda prišlo do nesreče trdijo v Pentagonu. Kitajci sicer odgovarjajo, da je bil manever prestrezanja popolnoma običajen, da sta se pilota držala varnostne razdalje in da je do prestrezanja prišlo, ker je ameriško letalo patruljiralo nevarno blizu kitajskega zračnega prostora.

“Poudariti je potrebno, da ameriška letala konstantno vstopajo v kitajske obalne vode, kjer opravljajo vohunske misije – te pa ogrožajo kitajsko pomorsko in zračno varnost,” je zatrdil Hong Lei, predstavnik za stike z javnostjo kitajskega ministrstva za zunanje zadeve.

Američani so odgovorili, da so s Kitajci dosegli veliko napredka na področju zmanjševanja tveganja neljubih srečanj med ameriškimi in kitajskimi oboroženimi silami, poroča CNN. “V preteklem letu smo videli izboljšave v dejanjih kitajske ljudske republike. Dotični problem rešujemo s pomočjo diplomatskih in vojaških kanalov,” je dogajanje komentiral predstavnik za stike z javnostmi iz Pentagona, Jeff Davis.

Zakaj prihaja do konfliktov ravno tam?
Južno kitajsko morje je tudi sicer območje, kjer pogosto prihaja do napetosti med Kitajsko in ZDA. V srcu spora so prizadevanja za nadzor nad navidezno ničvrednim teritorijem, polnim majhnih skalnatih otočkov in peščenih grebenov, a videz vara. Strokovnjaki predvidevajo, da pod Južno kitajskim morjem ležijo velike zaloge naravnega plina, območje pa je tudi del trgovskih in ribiških poti.

Ž. K.

 

 

 

 • FORT WORTH

  Ce bi rumencki radi padli z neba na trde buce naj se le igrackajo z Americani. Samo en klic na pomoc je potreben in prifrcijo z Juzne Koreje ali Japonske…

  • dr Janez Sveti

   Daj mi prosim razloži, zakaj braniš Američane in ponižuješ Kitajce? Kdo leti, komu na mejo? kaj hudiča imajo Američani za iskat v Južnokitajskem morju? Kaj iščejo v Ukrajini? Koreji? Japonski?…pa kaj bi našteval. A to je tebi pravično?
   DR Janez Sveti vesoljc

   • FORT WORTH

    Poglej : Americani so koncali drugo vojno,potem so financno in z materialnimi dobrinami pomagali zgraditi novo Evropo,yugoslaviji so z UNRO nesebicno pomagali pa ceprav je Tito lagal o demokraciji v yu. Bili so in so se vedno nasi prvi zavezniki. Tudi oni imajo svoje probleme,kdo jih pa nima. Komunisti simfajo cez njih ces,kaksni rasisti so… Vsak kdor je ze bil v USA ve,da nikjer na planetu ne najdes premoznejsih temnopoltih,kot prav pri njih. Ce imas voljo do dela se lahko zasluzi precej denarja itd…

    • dr Janez Sveti

     Lepo te prosim!! Pa menda nisi tako naiven??
     Škoda debate.
     DR Janez Sveti Poslovnež

     • xtc

      Točno Janez;ti lahko edino debatiraš takrat ko te pokličejo na pregled nadstropje višje:

    • Aton

     Kitajci so uspešni, Tam vlada kapitalizem 18, stoletja,

   • rubec

    Ko v medije pridejo kakšne žalostne slike reciva iz Afrike ali ko je kak diktator začel vladati “malce po svoje” se pa vsi zgražamo kako to da svet to mirno gleda in nič ne stori.
    Ob takih prilikah se vedno spomnimo na američane. Takrat so pa dobri kajne.

    • dr Janez Sveti

     Torej, ko te policaji kaznujejo, ker ga pohaš, jih preklinjaš, če pa vidiš, kako primejo tatiča, jih hvališ? Dvoličnež!
     Dr Janez Sveti vesoljc

   • xtc

    Butelj:
    Tisto so mednarodne vodemki si jih Kitajci skušajo prilasziti na silo zato so vse olj v sporu ne samo z ZDA;V MEDNARODNIH VODAH ;DELAJO UMETNE OTOKE IN RAZLAGAJO ;DA GRE ZA KTAJSKO ozemlje;kat to sploh ni:

    • dr Janez Sveti

     A si ponovno mešal tablete in alkohol? Pišeš kot bi pijan scal.
     In kaj briga Američane, kaj Kitajci delajo v Kitajskem morju? Nisem slišal, da bi se Kitajci brigali, kaj počno Američani v Mehiškem zalivu.
     Dr Janez Sveti antialkohol liga

     • Aton

      Katero kitajsko morje? Tajvansko, ali tisti drugo brezalkoholno?

     • dr Janez Sveti

      Poglej na globus Slovenije.
      Dr Janez Sveti HuJao Bang

   • Aton

    A je to pravično, da Ameriško morje ne obstaja?

 • rubec

  Kako sploh dovolijo kitajcu vozit avion. Da je čez tiste svoje reže od oči sploh videl 15 metrov daleč jih je moral pilot nekako razpreti, verjetno ne samo z eno ampak celo škatlo šibic.

 • samsara

  BTW, tale kitajski avion je narejen na osnovi ruskega aviona Sukhoi SU-27.

  • xtc

   Ista kripa le še malce slabše materijalne kvalitete:

 • xtc

  Zanimivo je kako so komunisti popadljivi ;ko jih jemlje hudič tako Putina;kot komunistično Kitajsko;ki so jo slo levaki prodajali za komunistični model prihodnosti a se je izkazalo ;da je to slepa ulica;ghost projectov;balonov in prenapihnjene rasti;ki je začela usihati:

  • dr Janez Sveti

   Tako kot ameriški baloni?
   Dr Janez Sveti Črni opetek

 • Aton

  Nad Estonijo se to stalno dogaja…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!