fbpx

[Video] Kitajci prestregli ameriško vohunsko letalo – skoraj prišlo do trčenja

Foto: EPA

V južnokitajskem morju je prišlo do novega incidenta. Ameriško vohunsko letalo je bilo na standardni misiji v mednarodnem zračnem prostoru, ko sta ga prestregla dva kitajska lovca tipa J-11. Kitajski vojaški letali sta se med manevrom prestrezanja nevarno približali ameriškemu vohunskemu letalu, kar je pri ameriških oblasteh že vzpodbudilo ogorčene odzive. 

Kitajska lovca naj bi se Američanom približala na vsega petnajst metrov, zaradi česar je skorajda prišlo do nesreče trdijo v Pentagonu. Kitajci sicer odgovarjajo, da je bil manever prestrezanja popolnoma običajen, da sta se pilota držala varnostne razdalje in da je do prestrezanja prišlo, ker je ameriško letalo patruljiralo nevarno blizu kitajskega zračnega prostora.

“Poudariti je potrebno, da ameriška letala konstantno vstopajo v kitajske obalne vode, kjer opravljajo vohunske misije – te pa ogrožajo kitajsko pomorsko in zračno varnost,” je zatrdil Hong Lei, predstavnik za stike z javnostjo kitajskega ministrstva za zunanje zadeve.

https://www.youtube.com/watch?v=9Zk59xwu4qY

Američani so odgovorili, da so s Kitajci dosegli veliko napredka na področju zmanjševanja tveganja neljubih srečanj med ameriškimi in kitajskimi oboroženimi silami, poroča CNN. “V preteklem letu smo videli izboljšave v dejanjih kitajske ljudske republike. Dotični problem rešujemo s pomočjo diplomatskih in vojaških kanalov,” je dogajanje komentiral predstavnik za stike z javnostmi iz Pentagona, Jeff Davis.

Zakaj prihaja do konfliktov ravno tam?
Južno kitajsko morje je tudi sicer območje, kjer pogosto prihaja do napetosti med Kitajsko in ZDA. V srcu spora so prizadevanja za nadzor nad navidezno ničvrednim teritorijem, polnim majhnih skalnatih otočkov in peščenih grebenov, a videz vara. Strokovnjaki predvidevajo, da pod Južno kitajskim morjem ležijo velike zaloge naravnega plina, območje pa je tudi del trgovskih in ribiških poti.

Ž. K.