fbpx

[Video] Kljubovalna množica na koncertu v Rusiji protestira proti vojni v Ukrajini

Foto: zajem zaslona

Na družbenih omrežjih je zaokrožil videoposnetek, na katerem obiskovalci koncerta v Sankt Peterburgu v Rusiji vzklikajo protivojno sporočilo v znak protesta proti invaziji ruskega predsednika Vladimirja Putina na Ukrajino.

Na posnetku, ki ga je na Twitterju objavila članica ruske opozicijske stranke Ljubov Sobol, je prikazana velika množica, ki v en glas poje “fuck the war” v znak protestiranja proti vojni v Ukrajini.

Na posnetku je mogoče slišati, kako v ruščini množica večkrat v en glas vzklika “je*eš vojno”, kar se nanaša na ofenzivo v Ukrajini, ki še poteka. Protivojno skandiranje je potekalo na koncertu ruske skupine Kis-Kis na prizorišču A2 Green Concert v Sankt Peterburgu v petek zvečer.

V začetku tega tedna je bil še en koncert prizorišče protivojnih protestov, in sicer je bil ruski rock zvezdnik Jurij Ševčuk, pevec skupine DDT, preganjan, potem ko je na nastopu v Ufi v Rusiji govoril proti Putinu in vojni v Ukrajini, poroča The Moscow Times. Posnetek njegovega govora je prav tako postal viralen na družbenih omrežjih. V različici videoposnetka s podnaslovi v angleščini, je Ševčuk dejal: “In zdaj ubijajo ljudi Ukrajine. Za kaj? Naši fantje umirajo tam. Za kaj? Kakšni so cilji, prijatelji?” pri čemer je dodal, da je vse to zaradi nesmiselnih ciljev ruskega predsednika.

Ševčuk je obtožen “diskreditacije” ruske vojske in v kolikor bo spoznan za krivega, mu grozi denarna kazen do 50.000 rubljev (786 evrov). Prekrškov zaradi “diskreditacije” ruske vojske od 24. februarja je bilo doslej obtoženih 2029 ljudi, poroča neodvisni ruski časnik Novaya Gazeta.

Sara Kovač