fbpx

[Video] Ko črna policista ustrelita belca ni izgredov, ni požiganja, ni ropanja in ni uničevanja!

Foto: posnetek zaslona

Marca letos je javnost pretresel videoposnetek, ki prikazuje incident s čikaške železniške postaje, kjer sta črna policista ustrelila belca, ki je bil obvladan in se ni upiral. Žrtev je preživela in je morala biti operirana, policija pa je napovedala preiskavo. Odzivi na dogodek so bili precej medli, nismo bili priča niti nikakršnim protestom. To je v popolnem nasprotju z ropanjem, divjanjem in požiganjem, ki smo mu priča že vse od incidenta, v katerega je bil vpleten George Floyd.

Po družbenih omrežjih še zdaj krožijo pretresljivi videoposentki incidenta, ki se je zgodil letos marca v Chicagu, kjer sta črna policista ustrelila in ranila belca in to potem, ko sta ga popolnoma obvladala in se ta ni upiral.. Kot je razvidno iz videoposnetka, moški ponavlja, da ni nič storil, policista pa vztrajata, naj se ta neha upirati. Ko policista moškega spravita na tla, se ženska policistka umakne nekaj korakov nazaj in izvleče pištolo, moški kolega pa ji na to ukaže, naj ga ustreli.

Kot je po incidentu za AP sporočila odvetnica Gloria Schmidt Rodriguez, je bil moški ustreljen v trebuh in je bil zato operiran. Policija je po incidentu sporočila, da so moškega obravnavali, ker je kršil prepoved prečkanja tirov med vagoni, so pa sprožili administrativno in kazensko preiskavo v zvezi s streljanjem. Kot navaja Time, je le nekaj ur pred incidentom policija najavila povečanje svoje prisotnosti na železniški postaji zaradi porasta kriminala na tem območju.

Odzivi na dogodek so bili medli
Odzivi na dogodek so bili sicer precej medli, državni tožilec okrožja Cook je za Time potrdil, da bodo na prošnjo čikaške policije preiskali streljanje in, da bodo pri preiskavi sodelovali z FBI. Čikaška županja Lori Lightfoot je videoposnetke opisala kot zelo pretresljive in, da podpira pobudo policije glede preiskave: “Kljub zavedanju, da ena perspektiva ne prikazuje celotnega incidenta, je videoposnetek zelo pretresljiv in dejanja policistov so zaskrbljujoča.”

Javnost je bila nad incidentom seveda zgrožena, a so pričakovali, da bo pravna država odigrala svojo vlogo in se bo incident raziskal. Da bi kdo vnaprej črna policista obtoževal neprimernega ravnanja, bi bilo seveda politično nekorektno, glede na to, da je bila žrtev belec, pa bi mnogi kritike razglasili kar za rasiste. To je v nasprotju s tem, čemur smo priča po incidentu, v katerem je umrl George Floyd, ko se je aktiviralo nasilno gibanje Black Lives Matter. Sledili so divjanje tolp, ropanje in množično nasilje na ameriških ulicah.

Rok Krajnc