fbpx

[Video] Ko je FIFA, kjer služi Tomaž Vesel, sužnja arabskih denarcev: Tako “enakopravno” so obravnavali ženske na zaključku prvenstva

Prvenstvo klubov 2020 v Katarju, kjer ženskam ne sežejo v roke.

Organizacije kot so NBA liga, FIFA in UEFA, velike športno-podjetniške organizacije z ogromnimi dobički, v zadnjih letih rade dajejo vtis, da so vse kaj druga kot to: Podobno kot multinacionalke se predstavljajo kot promotorji t.i. človekovih pravic. No, ljudem zdravega razuma je jasno, da tega ne mislijo zares, da jim gre le za denar in da neko moralno strogost igrajo le na “zahodu”.

Živ dokaz, da je FIFA zaigrana v svoji skrbi za t.i. človekove pravice, je bil dogodek iz svetovnega prvenstva klubov v Katarju, ki bi moral potekati že decembra lani, a so ga prestavili na februar 2021 zaradi pandemije. Na posnetku so ujeli predsednika FIFE, Italijana Giannija Infantina, kako daje napotke ženskam med sodniki, naj se izogibajo nečistim kontaktom s šejki in naj jih ne vznemirjajo.

Posnetek je na Twitterju med drugimi objavil italijanski tviteraš, avtor, igralec, Giullio Cavalli, ki je zapisal, da nogomet preferira kovčke, polne denarja – pred človekovimi pravicami. Dodal je: “Kakšna sramota!

Katar s podkupovanjem do Svetovnega prvenstva, a brez sankcij?
Spomnimo, FIFA in Katar sta v “nečastnem zakonu” že nekaj, časa, najkasneje pa od leta 2015, ko je završalo iz ZDA. Razvpite aretacije maja 2015 v züriškem hotelu Baur au Lac, ki so jih Švicarji izvedli na zahtevo ZDA, so odprle pot Infantinu na vrh Fife. Svetovna nogometna zveza je v teh letih izključila najbolj obremenjene posameznike, ki so desetletja vodili nacionalne zveze, a svetovno prvenstvo se bo še vedno odvilo v Katarju, in to med 21. novembrom in 18. decembrom 2022. Za kaj je šlo?

FBI: Gre za dolgotrajno prakso v svetovnem nogometu
“Kupčkanje, korupcija in podkupnine so bili splošno znana praksa v svetovnem nogometu več desetletij,” je dejal William F. Sweeney iz ameriške preiskovalne agencije FBI, ki je objavila obtožbe proti Lopezu, Martinezu in Romyju. V FBI so še sporočili, da so obtoženci ter njihovi pomagači v obdobju več let gojili korupcijo, s čimer so športu povzročili veliko škodo. Gre za zlorabo s pomočjo navideznih družb, raznih neobstoječih svetovalnih pogodb in drugih metod, s katerimi so skušali prikriti podkupnine in jih narediti legalne.

Vesel, Čeferin in Infantini
V zadnjem času smo na Novi, pa tudi na Siolu in v tujih časnikih, predvsem nemških, pisali o sumljivih povezavah med našim predsednikom računskega sodišča, Tomažem Veselom, Aleksandrom Čeferinom in Infantinom, ko naj bi Vesel na račun Infantinovih potovanj večkrat oškodoval FIFO. Šef za skladnost poslovanja Vesel je na sporen način z Infantinom ravnal v mnogih primerih. Na Novi smo pisali o dopisovanju po elektronski pošti jeseni 2016. Tam je šlo za primer privatnega leta Infantina v Rusiji. Vesel se je sicer strinjal, vendar pa za voditelje Fife, njegova odločitev ni bila zadovoljiva. Grafström je Veselu poslal dokument, ki ga je sestavil odvetnik blizu Infantina, z ukazom, da ga vključi v svojo razsodbo. Vesel pa je temu ubogljivo sledil. Tako Vesel kot tudi Rojasova, vsak posebej letno zaslužita do 300 tisoč dolarjev iz fondov Fife, s tem ko naj bi opravljala povsem neodvisni službi varuhov. Takšne samovoljne odločitve glede šefa pa prinašajo vprašanja glede neodvisnosti delovanja in poslovne zvestobe. Dejstvo je, da to vidi tudi Keller po večmesečnem preiskovanju, pa pod vprašaj postavlja tudi Komisijo za revizijo in skladnost. Nekdanji predsednik DFB Theo Zwanziger, ki je pred kratkim pozval k zaslišanju ključne priče na zaslišanju v nekem drugem etičnem postopku, in ki so mu varuhi kreposti Fife lažno dejali, da je ta priča že umrla, je v četrtek naznanil: “Z odločitvijo preiskovalnega posebnega tožilca je odbor za etiko Fifa končno izgubil verodostojnost. Ti ljudje morajo odstopiti.” Fifa je Kellerjeve izjave zavrnila kot “zlonamerne in obrekljive”: kažejo na njegovo “skrajno pristranskost”.

Aleš Ernecl