fbpx

[Video] Lavrov: Tretja svetovna vojna bo jedrska in uničujoča

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov (foto: EPA)

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je opozoril, da če pride do tretje svetovne vojne, bo ta “jedrska” in “uničujoča”.

Po mnenju ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova bo tretja svetovna vojna, če/ko do nje pride, jedrska in uničujoča. Rusija je pred dnevi v odziv na agresivne komentarje britanske zunanje ministrice Elizabeth Truss dvignila stopnjo jedrske pripravljenosti z ena na dve. Lestvica gre sicer do štiri.

Lavrov je sicer že pred časom opozoril, da bi bila Rusija v “resnični nevarnosti”, če bi dopustili, da Ukrajina pridobi jedrsko orožje. Da so ruski strahovi glede jedrskega orožja v Ukrajini še kako resnični, se je pokazalo, ko je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februarja 2022 začel s posebno vojaško operacijo, namenjeno “demilitarizaciji in denacifikaciji” Ukrajine. To je bilo potem, ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na münchenski varnostni konferenci, ki se je odvijala med 18. in 20 februarjem 2022, izrazil namero o oborožitvi Ukrajine z jedrskim orožjem.

Nevarna retorika
“Naše podmornice lahko izstrelijo 500 jedrskih konic,” je pred dnevi trdil tako imenovani “glavni Putinov propagandist” na ruski televiziji Dmitry Kiselyov in izpostavil, da je to več kot dovolj za potencialno uničenje ZDA in vseh ostalih držav članic Nata. Predstavniki zveze Nato so rusko zvišanje stopnje jedrske pripravljenosti označili za “nevarno eskalacijo”, generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je povedal, da gre za “nevarno retoriko”.

Vseeno so v kratkem, domnevno ločeno od ruske poteze, sledili demantiji s strani Poljakov in Bolgarov, da v Ukrajino ne bodo pošiljali vojaških lovcev, kakor so sprva trdili pri ukrajinskih zračnih silah. Obe državi članici Nata sta poudarili, da bi to pomenilo vstop zveze Nato v konflikt v Ukrajini.

Pozivi k zaprtju zračnega prostora nad Ukrajino
Medtem je ukrajinski lobi začel pritiskati na Nato, naj zapre zračni prostor nad Ukrajino, kar bi pomenilo, da bi sile Nata sestreljevale ruska letala, ki vstopijo v ukrajinski zračni prostor. To bi nedvomno bil začetek tretje svetovne vojne.

Tega se po vsem sodeč zavedajo tudi Rusi, ki naj bi po pisanju Reutersa od začetka posebne vojaške operacije v Ukrajini uporabili zgolj nekaj več kot 70 letal. Rusija ima sicer tretjo največjo zračno silo na svetu.

K zaprtju zračnega prostora v Ukrajini je sicer v nadvse dramatičnem nastopu britanskega premierja Borisa Johnsona pozvala tudi “novinarka” Daria Kalenjuk, ki je teatralno točila solze in jadikovala, da tudi njeni družinski člani in sodelavci jočejo, ker nimajo kam zbežati. Ni dolgo trajalo, preden se je izkazalo, da gre za aktivistko, ki je del globalistične valilnice političnih kadrov, imenovane Global Young Leaders, ki spada pod Svetovni ekonomski forum. V preteklosti je bila Kalenjukova del predsedniške kampanje trenutnega ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Ivan Šokić