fbpx

[Video] Letalo Pipistrel strmoglavilo v norveško jezero! Pilot in državna sekretarka sta jo odnesla brez poškodb!

Foto: Twitter

Iz Norveške poročajo o zasilnem pristanku letala družbe Avinor, ki ga je izdelalo slovensko podjetje Pipistrel iz Ajdovščine. Demonstrativni polet, s katerim so v podjetju želeli ministrski ekipi dokazati zmogljivost električnega letala, se je sicer končal nesrečno, a vseeno srečno, saj je uspel zasilni pristanek na jezeru Nordnestjønn, nihče pa pri tem ni utrpel poškodb.

Do poleta je prišlo, ker je norveška vlada zaprosila podjetje Avinor, naj elektrificira vse domače letalstvo do leta 2040, letalo Alpha Electro G2 je predstavljalo odskočno desko do tja. Ker je letalo usmerjal glavni izvršni direktor podjetja Avinor Dag Falk-Petersen, poleg njega pa se je na krovu znašla tudi državna sekretarka Martha J. Horrigmo iz ministrstva za lokalno samoupravo in modernizacijo, ne čudi, da je novica zbudila tolikšno pozornost, kot jo je.

Pilot ohranil mirno kri
Če sta jo pri zasilnem pristanku dobro odnesla potnika, pa tega ne moremo trditi za letalo. Falk-Petersen je za norveški VG povedal, da se je na poti proti letališču pojavilo opozorilo, da je nekaj narobe z močjo motorja. “Motor se je oslabil in nato povsem odpovedal. Iz tega razloga sem moral poklicati na pomoč in poiskati mesto za varen pristanek. Naokrog je bilo veliko dreves in ko sem ugledal jezero, sem se odločil za pristanek.”

Glede na to, da Falk-Petersen velja za izkušenega pilota, ne čudi, da je brez težav ostal miren v stresni situaciji, ki bi se lahko končala tudi tragično. Dvojica je v jezero strmoglavila pri 70 kilometrih na uro, uspešno izplezala na krila letala in nato odplavala proti kopnemu. Insideevs poroča, da zdaj sledi preiskava, s katero želijo ugotoviti razlog za odpoved električnega motorja. Glede na to, da je Norveška globoko naklonjena električnim vozilom, čeprav je nafta pomembno izvozno blago, je mogoče sklepati, da bo preiskava električnih letal potekala počasneje, kot bi sicer.

V podjetju Pipistrel so za 24ur povedali, da so aktivirali skupino strokovnjakov, ki bo poskrbela za “direktno, takojšnjo in transparentno pomoč pri preiskavi dogodka in iskanje vzrokov za incident. Prva poročila kažejo na izgubo moči, kar je povzročilo prisilni pristanek. Poškodovanih ni bilo, kar potrjuje uspešnost varnostnih mehanizmov, vgrajenih v zasnovo letala”. Ob tem so dodali, da je logična tolikšna medijska pozornost, saj gre za novo tehnologijo, ob tem pa poudarjajo, da bodo sprejeti vsi ustrezni ukrepi, ki bodo zagotavljali varnost letal tipa Alpha Electro.

Hana Murn