[Video] Letalo Pipistrel strmoglavilo v norveško jezero! Pilot in državna sekretarka sta jo odnesla brez poškodb!

Foto: Twitter

Iz Norveške poročajo o zasilnem pristanku letala družbe Avinor, ki ga je izdelalo slovensko podjetje Pipistrel iz Ajdovščine. Demonstrativni polet, s katerim so v podjetju želeli ministrski ekipi dokazati zmogljivost električnega letala, se je sicer končal nesrečno, a vseeno srečno, saj je uspel zasilni pristanek na jezeru Nordnestjønn, nihče pa pri tem ni utrpel poškodb.

Do poleta je prišlo, ker je norveška vlada zaprosila podjetje Avinor, naj elektrificira vse domače letalstvo do leta 2040, letalo Alpha Electro G2 je predstavljalo odskočno desko do tja. Ker je letalo usmerjal glavni izvršni direktor podjetja Avinor Dag Falk-Petersen, poleg njega pa se je na krovu znašla tudi državna sekretarka Martha J. Horrigmo iz ministrstva za lokalno samoupravo in modernizacijo, ne čudi, da je novica zbudila tolikšno pozornost, kot jo je.

Pilot ohranil mirno kri
Če sta jo pri zasilnem pristanku dobro odnesla potnika, pa tega ne moremo trditi za letalo. Falk-Petersen je za norveški VG povedal, da se je na poti proti letališču pojavilo opozorilo, da je nekaj narobe z močjo motorja. “Motor se je oslabil in nato povsem odpovedal. Iz tega razloga sem moral poklicati na pomoč in poiskati mesto za varen pristanek. Naokrog je bilo veliko dreves in ko sem ugledal jezero, sem se odločil za pristanek.”

Glede na to, da Falk-Petersen velja za izkušenega pilota, ne čudi, da je brez težav ostal miren v stresni situaciji, ki bi se lahko končala tudi tragično. Dvojica je v jezero strmoglavila pri 70 kilometrih na uro, uspešno izplezala na krila letala in nato odplavala proti kopnemu. Insideevs poroča, da zdaj sledi preiskava, s katero želijo ugotoviti razlog za odpoved električnega motorja. Glede na to, da je Norveška globoko naklonjena električnim vozilom, čeprav je nafta pomembno izvozno blago, je mogoče sklepati, da bo preiskava električnih letal potekala počasneje, kot bi sicer.

V podjetju Pipistrel so za 24ur povedali, da so aktivirali skupino strokovnjakov, ki bo poskrbela za “direktno, takojšnjo in transparentno pomoč pri preiskavi dogodka in iskanje vzrokov za incident. Prva poročila kažejo na izgubo moči, kar je povzročilo prisilni pristanek. Poškodovanih ni bilo, kar potrjuje uspešnost varnostnih mehanizmov, vgrajenih v zasnovo letala”. Ob tem so dodali, da je logična tolikšna medijska pozornost, saj gre za novo tehnologijo, ob tem pa poudarjajo, da bodo sprejeti vsi ustrezni ukrepi, ki bodo zagotavljali varnost letal tipa Alpha Electro.

Hana Murn

 • Franc Šink

  Nekdo mora biti prvi. To velja tudi za nesrečo.

  • opazovalec

   Saj niso Norvežani prvi dol padli s Pipistrelom, Indija ima že dva mrtva iz februarske nesreče, https://defpost.com/indian-air-force-virus-sw-80-microlight-crashes-two-pilots-killed/

   • Franc Šink

    Tega res nisem vedel. Hvala za link.

   • if

    Gre za model letala, ki je zmagalo na NASA 2007 Personal Air Vehicle (PAV) Challenge.

    • opazovalec

     je že zmagalo, ampak obe indijski nesreči in nesreča sedaj na Norvškem so bile zaradi nenadne izgube moči! Pri tem nima nasino tekmovanje nič skupnega. Sicer se je pa z Pipistrelovimi Virusi do sedaj ubilo že 13 ljudi, nesreč pa mnogo, poglej na
     Aviation Safty Network,https://aviation-safety.net/wikibase/dblist.php?AcType=PIVI. Seveda imajo nesreče različne vzroke, vendar kot rečeno nič kaj dobro spričevalo, če se jih kar nekaj zgodi zaradi nenadne odpovedi revolucionarnega elektro pogona pa NASA gor ali dol. Saj tam niso merili zanesljivost letenja na dolgi rok.

 • xtc

  Baje nista štekala kabla pred poletom.
  Še en dokaz ,da je elektro letalstvo nevarna oslarija,kot E avti.

  • Luiggi

   Za roplan se nekak podpisem,za karo na cesti,je pa mal drugace!

   • xtc

    Ne mešaj Renge Extenderja in E avto.

 • dr. dr. Colles

  No, pa ni Bascarol takšen tip kot on sam misli da je. Noče davka plačevat Sloveniji… in koketira z desnico. Naj mu to bo šola za v bodoče !!!

  • FORT WORTH

   Nesrece se dogajajo dnevno.
   Ruski Sukhoji niso prileteli niti v Slovenijo, ceprav so bili naroceni.
   Baje jim je premoga zmankal…

   • Šobar Davorin

    khugha pha jhe tho, Sukhoj? pha nher dhe mhishlhišh nha Suhoja?

  • ZatonMesecnikov

   Ko slovenskemu levičarju plačuješ davek, te kmalu grabi za goltanec in kaj lahko ostaneš brez vsega in glave.

   že videmo leta 1945-1947.

   • dr. dr. Colles

    Lahko je spet videno.

    • ZatonMesecnikov

     Pridi doktorček, čakamo…

     razkrij se, pa kam naj pridemo….

  • xtc

   In kaj ima to zvezo z tehnino napako butelj?.
   Kozlaš enake neumnosti kot ona Ušajka in Reporter med tem ko po stranki obračunavajo med sabo in o tem kako bo NSi zmagala samo z desnice mora.

  • Schemva Miro

   S kom bo pa koketiral,z levico,ki bi mu najrajši nacionalizirali vse skupaj in ga sterali v morje.Poberi se bedak smrdljivi.

 • neuralink

  Litionke so super, ker se najbolj nabijejo z elektriko glede na težo, so pa tudi najbolj občutljive in kmalu crknejo.
  Elektrika ni tako kot tekoče gorivo, ne moreš vgraditi v letalo isto baterijo kot v električni skiro. Ohišje baterije je lahko bolj komplicirano izdelano od same baterije, pri nas ni razvoja, vse je zlobirano in pokvarjeno, znamo samo kupovat od kitajcev.
  Letao je zgleda dobro, če je lahko vsaj zasilno pristal in odkorakal proč, je v redu in dober pilot.

  • ZatonMesecnikov

   letalo je v rangu jadralnega letala, zato ne bi smel biti problem pristati ga brez motorja. Že večje zadeve so pristajali brez motorjev (Bob Pearson v Kanadi, Boeing 767).

   verjamem pa, da se pipistrel ne zanaša na kopiranje kitajskih baterij….

   • Objektivno

    Ti nam zopet in ponovno dokazuješ, da si zaostal pri ideologiji, da sta Rusija in Kitajska zaostale pri tehnološkem razvoju. Toliko si zaostal, da sta te obe velesili že zdavnaj prehiteli v tekmi kdo bo izumil najkakovosnejšo snov za optimalno delovanje baterij.

    • ZatonMesecnikov

     Ideološko si zaslepljen Objektiv’c. pač posledica široke propagandne akcije Kominterne v začetku 30tih let, ki so jo slovenski levičarji brali kot božjo besedo.

     So Kitajci že našli tistega svojega Yutu roverja, ki ga je nasa opazila na Luni? 50 let za pristankom Nase tam. Menda se je stik z njim izgubil…

     ne bluzi s svojim leninistično boljševističnim pljuvanjem zahoda. Rusijo pa Kitajsko sanjajo tisti, ki še nikoli tam niso bili….

     • Objektivno

      Samo potrjuješ svoja pretirana čustva do ZDA. Hlapec ostane hlapec.

     • ZatonMesecnikov

      Od ZDA sem v življenju kaj imel. Kompjuterje, dobre filme…

      Od tvojih nimam nič….

     • Objektivno

      Pri kompjuterjih in drugih hitech napravah so sodelovali in sodelujejo ruski matematiki, kitajski znanstveniki itd; saj ZDA nadaljuje politiko VB, ko je že davno sprejemala z odprtimi rokami Aškenaze, Sefarde, Indijce….
      V tvojih zapisih je opazit zanicevanje narodov. Mržnja te samo razjeda in razdvojuje.

     • ZatonMesecnikov

      narode ločim tako kot ljudi. Na kompetentne in nekompetentne….

      Potem so srbi/vlasi zaslužni za izmenični štrom, saj je bil Tesla popov sin. Treba je zanemariti dejstvo, da bi ostal Tesla seljak vse življenje, če ne bi bilo Američanov. Počasi bom zakapiral tvoj način gledanja, “objektiven”…

     • Objektivno

      Zdaj skrajno spreminjaš trdno zasidrana načela posploševanja?!

     • Objektivno

      Po tvoje boš zakapiral in si naredil tvoje mnenje. Že znano pri nas Slovencih, da imamo vse prav in se trmasto držimo starega plota.

     • ZatonMesecnikov

      Poudarjaš “pri nas slovencih”. Slovenci niso nikoli bili rusofili….

     • Objektivno

      Slovenci so se očitno delili na dva pola kot danes.
      Rusija je bila nekoč bogata in tahnološko napredna monorahija.

     • ZatonMesecnikov

      Ja, ki je konec 19. stoletja odpravila tlačanstvo. Bajke, objektiv’c….

     • Objektivno

      Brez smisla boljševik. Lp

   • neuralink

    Jadralno letalo, ki je obteženo kot motorno, ni najboljša ideja.
    Skoraj vse baterije so izdelane na Kitajskem, ni problem v kakovosti matrrialov ampak v zasnovi celic, ki so zelo občutljive na klimo, temperature, navadne litionke tudi ne prenesejo mehanskih poškodb in se lahko vžgejo. Boljše so ferofosfatne in take s titanovim oksidom, ampak so težje in delujejo pri nižji napetosti, zati bi jih moralo letalo tovoriti dvakrat več, za isto moč.
    Tesla je kupil Maxwell, ker so iznašli ultra kondenzatorje, ki se lahko polnijo v minutah in zmorejo ogromne,tokove, vendar se tudi sami praznejo in niso tako zaneslkivi kot kemične celice. Kombinacija obeh tehnologij je prihodnost, z dodatnim bencinskim agregatom. Sicer pa so celice točno to, tudi naše telo nima nikjer ene velike baterijske banke ampak je energija distribuirana po vseh organih. Eden od,tehničnih izzivov prihodnosti bo ohišje baterije, ki bo učinkovito uravnavalo klimo v škatli in pametno krmiljenje,energije med različnimi sistemi letala, ki bodo neodvisno napajani, vendar povezani v centralni sistem letala. Potem bo lahko druga baterija kompenzirala za izpraznjene oziroma pokvarjene, podobno kot lahko vidimo v filmih in računalniških igricah.

    • ZatonMesecnikov

     Ampak če ti vse to veš, Boscarol pa ne, potem je nekaj z Boscarolom narobe? Oziroma ne ve, da ima tak biser tukaj pred očmi?

 • rubec

  Na letalu manjka opozorilo: v zraku je šlatati po finki prepovedano. Jaz imam tako ploščico že v svojem avtu, pa čeprav se z mano samo stara mati vozijo.

  • xtc

   Ti verjetno voziš Staro Mamo Ušaj zato se ti vse to dogaja pa še vetrobran ti stolčejo in gume prerežejo ,ko parkiraš kje na vrhu drevesa.

  • dr. dr. Colles

   Pa šlataš staro mater po finki? Se še kaj razrajca?

  • Peter

   Ploščico si seveda odšraufal z letala Finnair, sestre dese jo še zdaj iščejo in prešlatajo vsakega, preden gre dol z avijona.
   Zato sem že 20x letel v Helsinke in nazaj, čeprav tam pravzaprav nimam kaj delat, no.

   • rubec

    Hehe

 • Objektivno

  Električni motorji+baterije so EKOnateg kot trdite za Greto in ostala novodobna eko gibanja.

  • Peter

   No, vsaj v nečem se strinjava.

   Električno gnani avtomobili, kaj šele druga prevozna sredstva, nimajo prihodnosti.

   • neuralink

    Ravno obratno je res, nafte bo zmanjkalo, električni motorji delujejo neposredno na os koles in so skoraj večni.
    Poglej si kaj se je zgodilo z urami, danes so vse električne , razen mehanske bižuterije, namenjene prestižu.

    • Peter

     Nafte bo, jasno, zmanjkalo. pa še ne tako kmalu, da bi bilo treba na vrat na nos uveljavljati neke na pol rešitve, ki zagotavljajo samo še večje onesnaževanje in porabo.
     Potreben bo temeljit premik v tehniki in znanosti. Elektrika ni rešitev.

    • Objektivno

     Mehanski izdelki se ne kvarijo kot elektronske aparature. Gre pa tehnoligija vse v tej smeri( elektronika-mehatronika-robotika). Se strinjam.

     Zemljskega plina je zadosti….

 • if

  Letalo ni strmoglavilo v vodo, sicer bi bile hude posledice.

  Pristalo je pri 70km/h, potnika sta zapustila kabino, preko kril sestopila v vodo in odplavala na obalo.

 • Peter

  Šit.
  Ga bo mogoče izučilo, da je greta en fejk njuz, no.

 • Peter

  Avijoni bojo letel na elektriko, ko bojo mel dost dolge kable.
  Do takrat pa, malo morgen, greta, no.

 • Janez Kepic-Kern

  JE POMEMBNO.

  Dober dan.
  BOG nam vam daj en res – dober dan – nam in Vam,
  vsem skupaj.

  Verjetno ste sami opazili,
  da “žal” imamo med komentatorji – na tem OK e-portalu NOVE24TV
  tudi
  NEKOGA,
  KI VERJETNO NAMENOMA PRI PISANJU=PACKANJU – NE PIŠE T.I “ŠUMNIKOV”
  OZ.
  T.I. STREŠIC NA ČRKE,
  KI OZNAČUJEJO GLASOVE – T.I. – Š U M N I K E !
  Zdi se,
  da je ta pisec “precej zblojen”
  in
  da nas ostale komentatorje – “želi prepričati” – da piše na “ZDA MOBI” OZ. IZ ZDA,
  kjer nimajo – t.i. ŠUMNIKOV. Kot vemo vsi.
  Kaj
  naj rečem – o tem
  vsekakor “čudaškem” komenatorskem
  – “sotrudniku”?

  “VSAK TELE – MA SVOJ VESELE”

  Le to mi pride na misel. L.R. JANEZ K KERN KOMENDA

  • Šobar Davorin

   ši mišlil žapisati “žblojen”?

 • Peter

  Glede na to, da je Norveška globoko naklonjena električnim vozilom,
  čeprav je nafta pomembno izvozno blago, je mogoče sklepati, da bo
  preiskava električnih letal potekala počasneje, kot bi sicer.

  Hm…nekam čudna tale zgornja trditev, no.

 • Antonius

  Vsakdo, ki se vsaj malo spozna na letalstvo ve, da letalo v letu proti vetru porabi bistveno več pogonske energije, kar ima za posledico bistveno krajši, oziroma nedoseženi planirani dolet. Kdo potrebuje letalo, ki te ne spravi do načrtovanega cilja.
  Zato je količina električne energije v letalu dovolj zgolj za malo letalske zabave okoli gosto posejanih športnih letališč in na področjih, ravnih kmetijskih zemljišč.
  Če bi bilo vse tako lahko in smiselno, kot nas prepričujejo, potem naj v zadovoljstvo ekologov dizle predelajo na cviček. Energent je bolj čist in tudi stopnja alkohola v njem je med vini najnižja.
  Boscarol je z akumulatorsko elektriko v letalu brcnil v temo.
  Naj se drži klasike in še naprej razvija vrhunska in prepoznavno zelo uspešna letala, njegova Pantera je pa sploh eno najlepših in vrhunsko opremljenih štirisedežnih letal.
  https://www.youtube.com/watch?v=er3bgOTsILw
  https://www.youtube.com/watch?v=i6TuU5gLn2s

  • rubec

   Antonius, brez zamere, ampak cvička za te traparije pa res ne damo.

   • Antonius

    Brez skrbi. Dizli bi imeli s cvičkom toliko sreče kot letala z elektriko.
    Je pa Frelihov šampanjec iz cvička vino vrhunskih kvalitet.
    Rubec, toplo priporočam primerno ohlajenega

   • Peter

    Cviček bi itak ventile nagrizu že po 1000 km, no.

  • Peter

   Baterije, odslužene, kaj bodo z njimi? Koliko onesnaženja povzroči proizvodnja baterij? Elektriko, katere proizvodnja bo zrasla na 100, kako jo bomo proizvedli?
   Svet je nor, amapk vsaj na bio dizel je že malo pozabil, no.
   Ih bin ajn greta.

  • Peter

   Je pa avstrijski Diamond precej bolj prodajan in uspešen. Kar ne zmanjšuje uspeha norega letalca iz Wajdušne, no.

 • rubec

  Bo treba LGBT klapo vprašat, kaj je to bil za en hudič. Serviser dildotov mi pravi, da mu jih nosijo popravljat tudi ob nedeljah.

  • Peter

   Ostro in odločno protestiram.
   Spet si izpustil nas iz TQQIAAPitd.
   Ker se to ni zgodilo prvič, upravičeno sumim, da nas tov Rubec namerno in načrtno zanemarja in s tem negira naše ustavne in temeljne človekove pravice.
   Tov rubec, skrajni čas je, da se zazrete vase in se vprašate, zakaj zavestno in načrtno ignorirate nas iz TQQIAAPitd, no.
   SF SN

   • rubec

    Naj ti bo. Kaj pa je TQQIAAP?

    • Peter

     A nimaš Guglna?

     Q – queer: originally used as a hate term, some people want to
     reclaim the word, while others find it offensive. It can be a political
     statement, suggest that someone doesn’t want to identify with “binaries”
     (e.g. male v female, homosexual v straight) or that they don’t want to
     label themselves only by their sexual activity

     Q – questioning: a person who is still exploring their sexuality or gender identity

     I – intersex: a person whose body is not definitively male or female.
     This may be because they have chromosomes which are not XX or XY or
     because their genitals or reproductive organs are not considered
     “standard”

     A – allies: a person who identifies as straight but supports people in the LGBTQQIAAP community

     A – asexual: a person who is not attracted in a sexual way to people of any gender

     P – pansexual: a person whose sexual attraction is not based on gender
     and may themselves be fluid when it comes to gender or sexual identity

     NOB sem pa sam dodal, priznam, no.

 • jan Gedli

  Pri vsaki dejavnosti se kdaj zgodi tudi strel v prazno. Gospod Boskarol, njegova ekipa in njihov Pipistrel imajo za seboj že precej odmevnih dosežkov. Prepričan sem, da jih bo še veliko.

 • učko

  Pipiko je spet pikiral na tla. Kot kakšen nemški “strmoglavec”. Enkrat mu odpadejo krila, enkrat mu zmanjka energije oziroma moči na pogonu itd. Spomnimo se, ko sta dvema Avstrijcema odpadla krila in sta potegnila za žnuro, da sta pristala s pomočjo padala. Ej, ej, ej!

 • učko

  Sicer pa, električni pogon zaenkrat ni racionalna varianta za pogon avionov. Velika teža električnih akumulatorjev je vzrok za veliko večjo porabo energije v primerjavi z batnimi ali turbo-propelerskem pogoni. Tudi potisniki so veliko bolj energetsko racionalni. Bedaki pa kar rinejo z glavo skozi zid, oziroma pikirajo s svojimi trdimi glavami na tla.

  • neuralink

   Trenutno je razvoj usmerjen v hibridne motorje, na isto os sta priklopljena električni in bencinski motor, ki lahko deluje tudi kot pogon agregata, ki polni kondenzatorje oziroma baterije med letom.

   • učko

    Hibridni motorji so primerni edino za mestno vožnjo avtomobilov. Majhni in enostavni bencinski motor na notranje izgorevanje polnejo baterijo v režimu visokih izkoristkov, ki jih dosežejo pri polnih obremenitvah. Pri nizkih obremenitvah imajo motorji z notranjim izgorevanjem namreč zelo nizke izkoristke. Pri vožnji na avtocestah, kjer so potrebne moči za vožnjo večje, pa imajo motorji z notranjim izgorevanjem kar dobre izkoristke in ne rabijo imeti elektro pogona za boljši izkoristek. So pa seveda pri velikih hitrostih energijske izgube velike, ker zračni upor narašča s hitrostjo na kvadrat. No, tako je tudi pri letenju aviona.

 • Dragan Krstič

  Je pa sedaj dokazano da če ne drugega imajo Pipistrel letala močno in varno kabinsko konstrukcijo samo nad vodo morajo leteti.

  • neuralink

   Ta letala so plastična sklečka, teoretično bi morala plavati na vodi. Saj zato je konstrukcija tako komplicirana, jadralno letalo mora biti lahko in nima utrjenih mest za težke pogonske dele in skladiščenje energije, hibrid je mogoč edino v zelo tankem pasu med obema konceptoma.

 • Andrej

  Težko si predstavljam Jumbo Jet na elektriko. Do velikosti štirisedežnika pa za krajše razdalje verjetno ne bo problem. Nesreče se povsod dogajajo, še posebej na začetkih. Izgleda, da se Pipistrelova tehnologija za zdaj dovolj hitro odzove na pričakovane težave, da je možno pravočasno reagirati.

  Ali kdo ve, kateri operacijski sistem uporabljajo? MS Windovsi verjetno niso.