fbpx

[Video] Leva vlada v Italiji nad protestnike, ki ne želijo spoštovati vladnih ukrepov za zajezitev epidemije, kar z vodnimi topovi, solzivcem in šok granatami!

Protesti v Italiji so se sprevrgli v nasilje, oblasti pa so zoper protestnike ukrepale z vodnim topom, solzivcem in šok granatami (Foto: epa)

Število okužb v Italiji strmo narašča, strokovnjaki pa so mnenja, da jih je že doletel drugi val epidemije. Vlada se je odločila za uvedbo omejevalnih ukrepov, ki določa zaprtje restavracij in barov po šesti uri zvečer ter z zaprtjem javnih objektov. Zaradi omejevalnih ukrepov je prišlo do izgredov po celotni Italiji, večji izgred pa se je zgodil v torek, 27. oktobra 2020 v Rimu. Levičarske oblasti v Italiji so odredile nadzor nad izgredi množice, ki v Rimu protestirajo zaradi novih omejevalnih ukrepov, ki jih je odredila vlada. Italijanska policija pa v spopadu s protestniki uporabljala kar vodni top, solzivce in šok granate. 

Protestni shod se je pričel v torek zvečer v bližini zgodovinskega trga Piazza del Popolo. Shod se je kasneje sprevrgel v nasilje, medtem ko je več sto protestnikov odšlo na ulice in so protestirali zoper nove omejevalne ukrepe, ki jih je uvedla levičarska vlada Giuseppeja Conteja. Novi omejevalni ukrepi definirajo policijsko uro za restavracije in bare, ki se morajo zapreti ob 6. uri zvečer, prav tako pa so morali zapreti vse javne objekte kot so telovadnice, bazeni in kinodvorane, je poročal RT.

Posnetki RT-jeve agencije Ruptly prikazujejo, da policija, oblečena v čelade in uniforme skupaj z orožjem in pendreki na protestnike strelja z vodnimi topovi, gumijastimi metki in v množico izgrednikov meče tako solzivec kot svetlobne granate.

V drugih posnetkih, ki krožijo po družabnih omrežjih je možno zaslediti protestnike, ki se zoper policijo borijo s kamenjem, steklenicami in drugimi imrpoviziranimi izstrelki, saj so se zoperstavljali vodnim topovom in solzivcu.

https://twitter.com/IAmTommy1990/status/1321242468164210689?s=20

Vlada sprejela omejevalne ukrepe ob ponovnem porastu okužb
Podobni protesti so izbruhnili v Italiji že v ponedeljek, medtem ko so protestniki vzklikali “Svoboda!”. Vlado so pozivali k razveljavitvi novih omejevalnih ukrepov, ki jih je vlada uvedla ob hitrem porastu okužb s koronavirusom, saj strokovnjaki zdravstvene stroke menijo, da jih je doletel drugi val epidemije.

Protestniki so se na odziv policije odzvali z metanjem kamenja, steklenic in drugih predmetov (Foto: epa)

Po trenutnih podatkih je v Italiji bilo zabeleženih preko 564 tisoč okužb, od tega je umrlo že skoraj 38 tisoč ljudi. Med ponedeljkom in torkom so zabeležili 17 tisoč novih okužb, dan prej pa rekordnih 21 tisoč. Medtem ko število smrtnih žrtev na splošno ostaja nižje od najvišje točke spomladi, so v torek sporočili, da imajo 221 novih smrtnih primerov, kar je najvišje število umrlih v enem dnevu od letošnjega maja.

Sara Rančigaj