[Video] Ljudstvo v Moldaviji preplavilo ulice v protestih proti komunistični sodni oblasti, ki je razveljavila demokratične volitve

Foto: epa

3. junija je bil za župana Kišinjeva v Moldaviji izvoljen Andrei Nastase z 52,5 odstotka glasov. Nastase, ki je predvsem protikorupcijski aktivist, je premagal socialista Iona Cebana, ki pa se zavzema za tesnejše vezi z Moskvo. Kljub prepričljivi zmagi je 19. junija sodišče v Kišinjevu razveljavilo rezultate volitev, moldavsko prizivno sodišče pa je odločitev potrdilo 22. junija. Zadeva je sedaj na vrhovnem sodišču, številni mednarodni opazovalci pa opozarjajo, da so kršitve sodišč tako frapantne, da gre za očitno zlorabo v politične namene komunistične elite, ki ima še vedno močne vzvode moči ter vpliva.

Zmagovalec volitev Andrei Nastase je prepričan, da je odločitev o preklicu rezultatov volitev politično motivirana. Bil je namreč eden od organizatorjev enega največjih protestov v Moldaviji leta 2015, po tem, ko je milijarda dolarjev kar izginila iz njihovega bančnega sistema.

Strokovnjaki in zunanji opazovalci ostro obsojajo moldavske oblasti
Mnogi se sprašujejo, zakaj sodišča dovoljujejo in omogočajo razveljavitev rezultatov. Ali so politično motivirana? Ali se vlada sploh drži demokratičnih načel? Strokovnjaki menijo, da je sodišče pod vplivom komunistov razveljavilo voljo volivcev. “Odločitve sodišč v Moldaviji za razveljavitev rezultatov županskih volitev povzročajo zaskrbljujoča vprašanja o ‘svetosti’ demokratičnega procesa v Moldaviji. Če sodišče zavrne volitve, bodo resno kršili postopke, ki omogočajo enake konkurenčne pogoje med kandidati.  Znano pa je, da je moldavsko sodstvo neposredno vpleteno v pranje več kot 20 milijard dolarjev,” je prepričan Michael Carpenter, nekdanji ameriški namestnik ministra za obrambo. Rebecca Harms, poslanka Evropskega parlamenta in predsednica parlamentarne skupščine Euronest, pa je pozvala moldavske oblasti “k takojšnjemu ukrepanju, da bi zagotovili prevlado vladavine prava pri upravljanju izidov lokalnih volitev in tudi v času prihodnjih parlamentarnih volitev, ki bodo jeseni letos”, poroča Atlantic Council.

Foto: epa

Množični protesti proti korupciji in obstoječi politiki
V podporo Nastaseju pa so mnogi zavzeli ulice in se vztrajno udeležujejo javnih protestov, ki so se začeli 20. junija in se še nadaljujejo. Opazujejo, kako se kršijo njihove pravice, in menijo, da so demokratična načela njihove države vprašljiva, a vseeno se na tisoče ljudi zavzema za demokracijo in vladavino prava, kar strokovnjaki označujejo za dober znak.  Za Moldavijce je največja skrb ravno korupcija. Človek, ki ga krivijo za stanje v državi – in sedanjo krizo -, je “de facto” vodja Moldavije, predsednik Demokratske stranke Vlad Plahotniuc. Zato protesti, ki podpirajo kandidata za župana Andreja Nastaseja, niso toliko protesti za Nastaseja kot znak, da Moldavijci zavračajo Plahotniucovo politiko in želijo nekaj drugačnega.

A. G.