fbpx

[Video] Madžarska vlada v sodni pregon spletnih velikanov, ki cenzurirajo krščanska in konservativna prepričanja!

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. (Foto: FB)

Madžarska vlada v političnih potezah, ki so usmerjene proti spletnim velikanom, sledi Poljski, saj želi ukrepati proti izrivanju krščanskih in desno-konservativnih mnenj. 

Ministrica za pravosodje Judit Varga, ki je članica konservativne vlade madžarskega premierja Viktorja Orbana, je pojasnila, da ponudniki družbenih omrežij v politične namene skrivaj zmanjšujejo vidnost in dostopnost do profilov uporabnikov s konservativnimi, desnimi in krščanskimi stališči, ne da bi za to lastniki profilov sploh vedeli. Na splošno se takšnemu početju v angleščini reče ‘Shadowban’, kar bi lahko prevedli kot “zatemnitev”. Svojo izjavo je sicer delila na spletnih družbenih omrežjih. Ob tem je še dejala, da ima s tem tudi osebno izkušnjo, poroča Breitbart.

Kot je še dejala, velika tehnološka podjetja na takšen način kršijo vse temeljne demokratične pravne norme, ki so temelj zahodnega tipa kulture. Glede t. i. splošnosistemske prakse “zatemnjevanja”, smo lahko izvedeli iz glasovnih posnetkov šefa Twitterja Jacka Dorseyja, ki sta prišla v javnost.

Na podoben način ravna tudi Facebook, ki omejuje vidnost krščanskih, konservativnih in politično desnih mnenj,” je še prepričana članica Orbanove vlade, ki je ob tem obljubila sklic “izredne seje Odbora za digitalno svobodo”, da bi se spopadli s tovrstnimi “sistemskimi zlorabami”. Ob tem je še navedla, da se namerava posvetovati s predsednikom madžarskega organa za konkurenco glede možnosti sankcioniranja tovrstnih nepoštenih poslovnih praks.

Na Poljskem so se za tovrstne ostre poteze, ki bi omejile samovoljo spletnih velikanov, sicer že odločili. Nova poljska zakonodaja bi lahko družbe za socialne medije kaznovala z do 2,2 milijona evrov globe za cenzuro zakonitega govora. Če bo zakon prestal obravnavo, bi to pomenilo, da bi lahko Poljaki v primeru nepravične cenzure, kot je odstranitev vsebine z družbenih omrežij ali blokade svojih računov, medijske gigante tudi sodno preganjali. Dovolj je bilo države v državi.

Domen Mezeg