fbpx

Poljska bo z novim zakonom kaznovala socialna omrežja, ki cenzurirajo z zakonom dovoljeni govor! Do 2,2 milijona evrov visoke denarne kazni!

Poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro (Foto: epa)

Nova poljska zakonodaja bi lahko družbe za socialne medije kaznovala z do 2,2 milijona evrov globe za cenzuro zakonitega govora. Če bo zakon prestal obravnavo, bi to pomenilo, da bi lahko Poljaki v primeru nepravične cenzure kot je odstranitev vsebine z družbenih omrežij ali blokade svojih računov, medijske gigante tudi sodno preganjali. Dovolj je bilo države v državi. 

Svoboda govora na Zahodu praznuje novo veliko zmago. Poljsko ministrstvo za pravosodje namreč pripravlja novo zakonodajo, ki bo na prvo mesto postavila pravice uporabnikov spletnih družbenih omrežij. Tamkajšnji minister za pravosodje Zbigniew Ziobro je ob tem poudaril, da mora imeti uporabnik spletnih družbenih omrežij občutek, da so njegove pravice zaščitene, poroča rmx.news

Kot je še dodal pravosodni minister, ne morejo dopustiti cenzure izražanja. Svoboda govora in razprav je namreč bistvo demokracije. V zadnjem času se namreč dogaja, da je vse več objav ostranjenih z družbenih omrežij, medijske družbe in uporabniki pa se soočajo tudi z blokadami in celo izbrisi svojih profilov. Vsi ti uporabniki so navadno na milost in nemilost prepuščeni družbenim platformam in imajo zato zelo omejene možnosti.

Problematičnost spletnih velikanov je namreč prav v tem, da lahko vsiljujejo svojo družbeno agendo. Vendar pa morajo prav ti giganti obenem tudi spoštovati zakone države v kateri gostujejo. Končno je napočil čas, da se samosvojim gigantom, ki ogrožajo demokracijo in svobodo govora na Poljskem, “pristriže perutničke”. Uporabnike družbenih omrežij bo odslej krilo celotno poljsko pravosodje. Seveda pa bo pravosodje tudi upoštevalo dejstvo, ali je bil poljski zakon tudi v resnici kršen.

V primeru blokad ne gre toliko za nelegalne vsebine, kot za “moteča” konservativna družbena prepričanja 

Ob tem ne gre izgubljati besed, da so tarča cenzure, blokad in izbrisov spletnih družbenih profilov pogosto prav uporabniki s konzervativnimi družbenimi nazori in ne gre za odstranjevanje kakšnih nelegalnih vsebin, marveč za neposreden napad na politično in ideološko prepričanje. Družbena omrežja pa so na piko vzela celo državne medije kot je Poland Daily, katerega profil je bil v tem letu odstranjen s Twitterja, čeprav ni bilo očitno, da bi kršil njegove smernice. Vendar pa bo treba vsakršne pritožbe uporabnikov obravnavati v 48 urah, se bodo pa lahko obrnili tudi na povsem novo sodišče za zaščito svobode govora, ki bo stvar obravnavalo v sedmih dneh, celoten primer pa bo obravnavan elektronsko.

Znano je, da Google vse manj spominja na iskalnik in vse bolj na spletnega miličnika, ki vztrajno preganja vse, kar ne predstavlja levičarskega “mainstreama”. Iskalnik je že večkrat zatemnil spletne strani konservativnih medijev, kot so RedState, Breitbart, Daily Caller, Human Events. Obenem si je iskalnik več kot očitno aktivno prizadeval za preprečitev Trumpove vnovične izvolitve. Tudi drugi spletni giganti imajo težave s transparentnostjo zaradi številnih levičarskih ekstremistov v svojih vrstah. Od 18 članov nadzornega sveta za cenzuro pri Facebooku je zgolj en Republikanec. Ostali so vsi po vrsti z Georgom Sorosem povezani profesorji, vodje aktivističnih gibanj, skrajno levih nevladnih organizacij, zagovorniki šeriatskega prava ali kar odkriti sovražniki krščanstva.

Domen Mezeg