fbpx

[Video] Mbappe se je obupano želel izmakniti Macronu, ko ga je po porazu skušal potolažiti

Foto: epa

V finalu nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju je Argentina po streljanju enajstmetrovk premagala Francijo in tretjič slavila naslov prvakov. Med francoskimi nogometaši in navijači je po nesupešnem naskakovanju drugega zaporednega naslova prevladovalo razočaranje. Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob tem želel potolažiti francoskega superzvezdnika Kyliana Mbappeja, a se je ta želel le izmuzniti iz njegovega objema.

Mbappe je katarsko epizodo pri komaj 23 letih končal kot najboljši strelec z osmimi goli, skupaj jih ima že 12 vključno s prvenstvom v Rusiji. Poleg tega je v včerajšnjem finalu nogometnega svetovnega prvenstva dosegel drugi hat-trick v zgodovini.

Po porazu pa so kamere ujele francoskega predsednika Macrona, kako skuša igralca potolažiti in objemati, cel prijel ga je za roko in ga želel dvigniti, a se mu je Mbappe izmikal in se poskušal umakniti.

Foto: epa

Francoski predsednik je znova poskušal potolažiti Mbappeja med podelitvijo medalj po tekmi za drugo mesto in zlati čevelj. “To, kar je naredil Mbappe, je izjemno, ampak je zaslužna cela ekipa,” je Macron povedal za RMC Sport. “Mbappe je odličen igralec, vendar je mlad. Povedal sem mu, da ima le 23 let, bil je najboljši strelec svetovnega prvenstva, zmagal je na svetovnem prvenstvu, bil je v finalu. Bil sem tako žalosten kot on. Rekel sem mu, da smo zelo ponosni, na koncu pa smo izgubili, a tako blizu smo bili. Tako je pač v športu.”

Foto: epa

Foto: epa

Mbappe je dosegel dva ključna zadetka za Francijo in izsilil podaljšek v finalu, potem ko so branilci naslova zaostajali z 2:0. Svojo enajstmetrovko je samozavestno zadel , s čimer je postal prvi igralec, ki je dosegel hat-trick v finalu po  Geoffu Hurstu leta 1966. “Moja doba je bila lepa,” je o dejstvu, da kar 56 let nihče ni izenačil njegovega dosežka treh golov v finalu mundiala dejal Hurst. Hurst je s hat-trickom popeljal Angleže do edinega svetovnega naslova doslej. Leta 1966 so v finalu na stadionu Wembley po podaljških s 4:2 premagali Zahodno Nemčijo. Včeraj je njegov dosežek izenačil Mbappe, ki je dosegel vse tri zadetke Francije proti Argentini. S tem je 23-letni napadalec postal tudi prvi strelec prvenstva v Katarju s skupaj osmimi zadetki. “Iskrene čestitke Mbappeju. Karkoli se zdaj zgodi, je bila moja doba lepa,” je na Twitterju ob tretjem zadetku Mbappeja zapisal Hurst.

Na koncu je francoski napadalec kljub izjemnemu osebnemu dosežku zelenico zapustil sklonjene glave, saj je Argentina osvojila naslov po izvajanju enajstmetrovk.

Anita Gužvič