fbpx

[Video] Med kitajskimi in indijskimi vojaki zavrelo: Udarili so se s palicami

Foto: posnetek zaslona, Twitter

Po spletu je zaokrožil posnetek, ki prikazuje spopad indijskih in kitajskih vojakov s palicami. Indija pravi, da so se njene sile spopadle s kitajskimi enotami na spornem območju ob meji, kar je prvi tovrstni izbruh nasilja v več kot letu dni. Državi sta si namreč prizadevali za zmanjšanje napetosti, odkar je leta 2020 v velikem spopadu umrlo najmanj 24 vojakov.

V ponedeljek je indijska vojska poročala o petkovem spopadu v mestu Tawang v indijski zvezni državi Arunachal Pradesh na vzhodu Indije. Vpleteni sta bili obe strani, nekaj vojakov pa je bilo lažje poškodovanih.

Reuters je pri svojem poročanju navedel vir iz indijske vojske, ki je povedal, da je bilo ranjenih najmanj šest indijskih vojakov. “Obe strani sta se takoj umaknili z območja,” je sporočila indijska vojska. Dodali pa so tudi, da so se poveljniki obeh strani takoj zatem sestali, “da bi ponovno vzpostavili mir”.

Indijski obrambni minister Rajnath Singh, ki je v torek nagovoril poslance v parlamentu, je po poročanju britanskega BBC dejal, da se je spopad začel, ko so kitajske čete vdrle na indijsko ozemlje in “enostransko poskušale spremeniti status quo vzdolž sporne meje blizu območja Jangceja. Povedal je, da so se indijski vojaki odločno odzvali in kitajski vojski preprečili, da bi prestopila na njihovo ozemlje, ter jih prisilili k vrnitvi.

Singh je dejal, da je bilo nekaj vojakov na obeh straneh v spopadu ranjenih, vendar noben indijski vojak ni bil “resno poškodovan”. Dejal je, da so se v nedeljo sestali lokalni vojaški poveljniki, da bi razpravljali o sporu, in dodal, da se je incident s kitajsko stranjo reševal “po diplomatskih kanalih”. Kitajsko zunanje ministrstvo sicer ni navedlo podrobnosti o incidentu, je pa sporočilo, da so po njihovem védenju razmere na meji z Indijo “na splošno stabilne”.

Marsikje se vojaki srečajo iz oči v oči
Kitajska in Indija nadzirata sporno 3.440 km dolgo dejansko mejo – imenovano črta dejanskega nadzora ali LAC –, ki je slabo razmejena. Prisotnost rek, jezer in zasneženih vrhov pomeni, da se meja lahko pomakne. Vojaki na obeh straneh – ki predstavljajo dve največji vojski na svetu – se tako na več točkah srečajo iz oči v oči. Napetosti včasih prerastejo v spopade. Vendar se obe strani zavzemata za umiritev razmer od velike bitke junija 2020 v dolini Galwan v regiji Ladakh, ki je potekala precej bolj zahodno – kjer je umrlo 20 indijskih vojakov in najmanj štirje kitajski vojaki.

Ta bitka – v kateri so se borili s palicami in ne pištolami – je bil prvi usodni spopad med obema stranema na tem območju po 45 letih. Še eno soočenje januarja 2021 je povzročilo poškodbe vojakov na obeh straneh. Potekala je ob meji med Kitajsko in indijsko zvezno državo Sikim, stisnjeno med Butan in Nepal. Septembra sta se obe državi dogovorili, da se bosta umaknili s spornega območja vzdolž oddaljenega zahodnega obmejnega območja Himalaje, obe strani pa sta začeli umikati vojake. Marsikoga je ob nedavnem posnetku spopada vojakov presenetilo, kako to, da se vojaki tako močnih vojsk v 21. stoletju bojujejo s palicami in celo kamni. Razlog za to tiči v posebnem sporazumu iz leta 1996, s katerim sta se državi z namenom krepitve zaupanja med državami zavezali, da ne bosta uporabljali strelnega orožja, razkriva Business Insider.

Nina Žoher