fbpx

[Video] Migrante na srbsko-madžarski meji vodili ženski, ki sta načrtno skrbeli za njihovo obvladovanje in ustvarjanje medijske podobe

Foto: Printscreen

Na stotine migrantov, večinoma arabskih korenin, se je v četrtek odpravilo na srbsko-madžarsko mejo, da bi v srbski Kelebiji zahtevali odprtje madžarske meje, s tem pa tudi evropskega mejnega prehoda. Kaj kmalu se je izkazalo, da je bil migrantski pohod dobro organizirana zvijača za javnost, namreč skupina je imela več vodij, ki so v ospredje potisnili otroke in obolele, da bi pri pohodu nastale fotografije, ki bi imele večji učinek na javnost.

Izkazalo se je, da je skupinsko akcijo podprla promigracijska nevladna organizacija, povezana z globalističnim milijarderjem in zagovornikom odprtih meja Georgeom Sorosom.

Ženski, za kateri se je izkazalo, da sta obvladovali množico na meji med Srbijo in Madžarsko, je kot prvi opazil madžarski dnevni časopis Ripost. Po besedah dopisnika madžarske javne radiotelevizije je ena od žensk govorila nemško in poskušala madžarske policiste prepričati, naj jih pustijo čez mejo, druga pa je pomirjala moške, ki so postajali vse bolj nestrpni. Njena naloga je bila očitno zagotoviti, da slike, ki jih posnamejo mediji, prikazujejo spodobno, mirno množico.

Fotografije in videoposnetki, posneti na mestu, jasno kažejo, da sta bili dve ženski spoštovani voditeljici med migranti. O protestnem shodu so poročali številni mednarodni mediji. Poročilo, ki ga je v arabščini objavila stran Infomigrants.net, navaja, da se je na srbsko-madžarski meji blizu Subotice zbralo približno dva tisoč migrantov, da bi skupaj stopili v Evropsko unijo. Prav tako izpostavlja, da je Abu Adel, eden od organizatorjev, za Muhajir News povedal, da je bilo vse skupaj organizirano preko tajnih skupin WhatsApp, da bi s tem organom preprečili, da bi izvedeli za njihove načrte in jih ustavili.

V poročilu mnogi priznavajo, da so se pridružili organiziranemu pohodu, ker so več mesecev zaman čakali na odločitev glede razrešitve prošnje za azil v upanju, da bodo lahko nadaljevali pot v Zahodno Evropo in začeli novo življenje. Kakorkoli, število samskih moških, ki so se pridružili migrantski karavani, je bilo vidno večje od vseh tistih družin, ki so za obdobje več mesecev obtičale v Srbiji. Eden od migrantov, Slama Ali, je na svojo Facebook stran naložil več poročil v živo, kjer je ta delil utrinke s potovanja v karavani. Zanimivo je, da njegova javna objava razkriva, da je bil 2. januarja v Solunu. 15. januarja je nato objavil, kako ob morju srka energijsko pijačo RedBull in kadi cigareto Marlboro, kar samo po sebi odgovori na vprašanje, ali je v Srbiji več mesecev preživljal v “hudih” okoliščinah.

Foto: V4NA

Priskrbeli so jim rože in transparente
Nadaljnja preučitev poročil o dogajanju na četrtkovem protestnem shodu je privedla do ugotovitve, da sta bili dve ženski, ki jih je opazil tudi časopis Ripost, zelo dejavni v prisotnosti medijev. Medtem, ko je ena ženska moške mirila, se je druga pogajala z madžarskimi policisti. Slednja se je še posebej trudila, da bi za seboj pustila medijski vtis, navaja V4NA. Televizijskim ekipam je svetovala, kaj naj snemajo in s tem poskrbela za to, da bi se ustvaril čim večji učinek na ljudi. Migrantom so organizatorji priskrbeli transparente in rože, da bi ljudje verjeli, da skupina migrantov vključuje mirne družine, ki preprosto želijo priti v Zahodno Evropo v upanju na boljše življenje.

Hana Murn