[Video] Migranti na Lampedusi protestirajo, ker jih oblasti prepočasi prevažajo v celinski del države

Ilegalni migranti na Lampedusi (Foto: AFP)

Množični prihod migrantov je na italijanskem otoku Lampedusa povzročil kaotične razmere. Kot kaže pa niso nezadovoljni samo tamkajšnji prebivalci, ampak tudi migranti. Slednji so se namreč odločili, da zaradi nezadovoljstva s postopanjem italijanskih oblasti, kar protestirajo proti njej, saj jih prepočasi prevažajo v celinske dele našega kontinenta. Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen Italijanom ni obljubila pomorske blokade in ustavitev porazdeljevanja ilegalcev po državah EU.

V zadnjih dneh je na ozemlje majhnega otoka Lampedusa na Siciliji prispelo več migrantov, kot ima otok število prebivalcev. Samo v torek so oblasti naštele okoli 5000 ljudi, ki so na čolnih pripluli do otoškega pristanišča. Sprejemni center na otoku je navkljub odvažanju migrantov v druge dele Italije še naprej obremenjen. Tekom vikenda je bilo mogoče videti, da je prišlo do naraščanja napetosti. Nezadovoljni migranti so se namreč odločili, da v znak protesta odidejo iz začasnih nastanitev in postavijo cestne barikade, saj si želijo, da bi jih italijanske oblasti čim hitreje odpeljale v celinski del države.

Na otoku imajo, sodeč po posnetkih, ki so se pojavili na družabnem omrežju X, veliko dela z zagotavljanjem javnega reda. Napetosti pa kot kaže nastajajo tudi med migranti samimi:

Prebivalci otoka so siti migracijskih tokov
Prebivalci Lampeduse so se v soboto zbrali v središču mesta, da bi protestirali proti načrtom za postavitev šotorskega mesta na Lampedusi. Predstavnikom oblasti so sporočili, da je otočanom po treh desetletjih spopadanja s prihodi migrantov zmanjkalo potrpljenja. “Doma imam dva otroka. V preteklih letih me to vprašanje ni zanimalo. Zdaj pa imam instinkt zaščititi svoje otroke, ker ne vem, kaj se bo z Lampeduso zgodilo v prihodnosti,” je eden od so protestnikov povedal tiskovni agenciji Reuters. “Lampedusa pravi stop! Nočemo šotorskih taborišč. To sporočilo je za Evropo in italijansko vlado. Prebivalci Lampeduse smo utrujeni,” je dejal drug protestnik.

 

Francoski poročevalci na terenu so izpostavili pomemben vidik motivacije migrantov: močno željo po vrnitvi v Francijo. K temu pripomorejo predvsem družinske vezi in dejstvo, da lahko v Franciji zlahka najdejo zaposlitev brez dokumentov. Francoska TV je vprašala migrante na Lampedusi, zakaj so prišli: “TV kanali v Burkini Faso še predvajajo sporočila o tem, kako visoke so socialne pomoči v Franciji,” je bil eden od odgovorov, ki so ga po poročanju Visegrada dobili.

Navkljub dogovoru Evropske komisije s Tunizijo o zajezitvi migracijskih tokov v Evropo v zameno za gospodarsko pomoč, je večina migrantov prispela ravno iz Tunizije. Kriza povzroča napetosti v italijanski vladi, ki obljubljala zajezitev nezakonitih migracij. Še posebej kritičen je vodja Lige Matteo Salvini, ki je okrcal dogovor med EU in Tunizijo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki se je tekom vikenda mudila na Lampedusi, je Italiji sicer obljubila pomoč in predstavila evropski akcijski načrt v desetih točkah, ki naj bi reševal migracijski pritisk, s katerim se sooča Italija.

N. Ž.