[Video] Na francoskih ulicah skoraj milijon ljudi proti Macronovi vladi

Foto: epa

Z uvedbo novega univerzalnega pokojninskega sistema se bo milijonom Francozov podaljšala delovna doba. Zaradi tega so v četrtek, 5. decembra 2019 stavkali zaposleni v javnem prometu, učitelji in še nekatere poklicne skupine. Po poročanju francoskih oblasti se je stavke v četrtek udeležilo 800 tisoč ljudi, protesti, ki so potekali po celi državi pa so se nadaljevali tudi v petek, ko so mestoma, zaradi tako imenovanih pripadnikov črnega bloka, prerasli v izgrede.

Drugi dan protestov, ki so potekali v Franciji 6. decembra 2019 so zaznamovale številne prekinitve v javnem prometu, zaprtje šol in stavka zaposlenih v javni upravi.

Povod za vse to je bila napovedana pokojninska reforma, ki bi poenostavila pogoje za upokojitev na način, da bi se dvignila starost za upokojitev ter odpravil cel kup ugodnosti, ki so pripadale rizičnim poklicem zaradi njihove narave dela.

Po trditvah francoskega predsednika Emmanuela Macrona naj bi tak sistem dela bil “bolj pravičen in enostavnejši”. Zaposleni v javnem sektorju odgovarjajo, da bi to pomenilo, da bi morali delati dlje ali pa sprejeti nižjo pokojnino.

Pokojninska reforma je v Franciji po pisanju CNBC občutljiva tema že vse od leta 1995, ko jo je poskusil izpeljati takratni francoski predsednik Jacques Chirac.

Profesor ekonomije na pariški poslovni šoli HEC Tomasz Michalski je ob najavi Macronove pokojninske reforme povedal, da bo ta predvsem koristila posameznikom na visoko plačanih delovnih mestih in tistim, ki pogosto “vstopajo in izstopajo iz trga dela”.  Najkrajši konec tako spet ostane srednjemu in delavskemu razredu.

Med vikendom so štafeto prevzeli rumeni jopiči, ko so se v več tisočih zbrali tako na pariških ulicah, kot tudi po celi državi. Kakor je prešlo francoskim oblastem v navado, je bil rabljen solzivec in ostala represivna sredstva.

https://twitter.com/Ian56789/status/1203359609286799363

Ivan Šokić

 • althar

  Francijo je treba pozorno spremlat: v globini se dogaja nekaj pomembnega.

  • macon

   Bojda naj bi se evropski staroselski upor proti šeriatarjem začel v Franciji. Ampak prej bo še kako desetletje zaostrovanja in islamskega/levičarskega samopašja in norosti. Nostradamus pa to.

   • althar

    Ja, če se ne motim je baba Vanga napovedovala nekaj takega. In glavno vlogo Rusov pri boju. Bomo videli.

  • šmentanamuha

   Se strinjam.

 • pajot

  Allons enfants de la Patrie,
  Le jour de gloire est arrivé !

  • Andrej

   Ja, sam še giljotina manjka. Jih imajo za vsak slučaj še nekje spravljene. Čez sedem let vse prav pride.

   • šmentanamuha

    Sem nekje prebrala, da so v Ameriki za časa Obame kupili 50.000 giljotin … za vsak slučaj.

 • Andrej

  Menda se tudi musliči pripravljajo na proteste. Ugotavljajo, da jim premalo plačujejo v pokojninski sklad in bodo imeli majhne pokojnine. Njim se zdi zelo krivično, da bodo za isto delo dobili pol manj denarja.

  • KAPIBARA

   Kako: … za isto delo.. če pa ne delajo.. misiš: Ker bodo imeli manjše pokojnine, kakor delavci, ki so delali,,

   • Andrej

    Če si še iz stare Juge boš razumel črnogorski problem, ko je Crnogorac prvič dobil penzijo. Je bentil: majke mi, za isti rad pola manja plata. Po muslimansko ne znam, štos je pa isti.

 • macon

  Kaj zdaj Francozi jokajo, normalno, da bodo morali dlje delati, da bodo hranili milijone muslimanskih socialcev. ki jim v zahvalo serjejo po Franciji in na ulicah režejo vratove.

  Socialcev pa je čedalje več, medtem ko je delavnih čedalje manj, torej bodo morali plačevati še več in več.

  Kdor voli levičarje pa si bedo naravnost zasluži in prosi zanjo.

  • KAPIBARA

   Prepozno videl tvoj komentar, za to, višje podobnega napisal..

 • KAPIBARA

  Pa ne štrajkajo samo zaradi pokojninske reforme..
  Čedalje več temno črnih imajo, kateri visijo na sociali, katero polnijo delavni Francozi..

 • xtc

  Reforme bodo potrebne
  Definitivno,pa niso težava samo reforme.,pač pa anarho liberal Macron & Co,ki jo morajo zrušit in pobesit preden uničijo Francijo.

 • šmentanamuha

  Hoteli so sluzastega makarona, zdaj pa imajo. Morda bo Le Penova zdaj imela več možnosti.
  No, sej, mi pa se čudimo Serpentinškovim štosom in eni celo pravijo, da je pravi politični Dončič. Pa kaj jih je udarlo v glavo?