fbpx

[Video] Na francoskih ulicah skoraj milijon ljudi proti Macronovi vladi

Foto: epa

Z uvedbo novega univerzalnega pokojninskega sistema se bo milijonom Francozov podaljšala delovna doba. Zaradi tega so v četrtek, 5. decembra 2019 stavkali zaposleni v javnem prometu, učitelji in še nekatere poklicne skupine. Po poročanju francoskih oblasti se je stavke v četrtek udeležilo 800 tisoč ljudi, protesti, ki so potekali po celi državi pa so se nadaljevali tudi v petek, ko so mestoma, zaradi tako imenovanih pripadnikov črnega bloka, prerasli v izgrede.

Drugi dan protestov, ki so potekali v Franciji 6. decembra 2019 so zaznamovale številne prekinitve v javnem prometu, zaprtje šol in stavka zaposlenih v javni upravi.

Povod za vse to je bila napovedana pokojninska reforma, ki bi poenostavila pogoje za upokojitev na način, da bi se dvignila starost za upokojitev ter odpravil cel kup ugodnosti, ki so pripadale rizičnim poklicem zaradi njihove narave dela.

Po trditvah francoskega predsednika Emmanuela Macrona naj bi tak sistem dela bil “bolj pravičen in enostavnejši”. Zaposleni v javnem sektorju odgovarjajo, da bi to pomenilo, da bi morali delati dlje ali pa sprejeti nižjo pokojnino.

Pokojninska reforma je v Franciji po pisanju CNBC občutljiva tema že vse od leta 1995, ko jo je poskusil izpeljati takratni francoski predsednik Jacques Chirac.

Profesor ekonomije na pariški poslovni šoli HEC Tomasz Michalski je ob najavi Macronove pokojninske reforme povedal, da bo ta predvsem koristila posameznikom na visoko plačanih delovnih mestih in tistim, ki pogosto “vstopajo in izstopajo iz trga dela”.  Najkrajši konec tako spet ostane srednjemu in delavskemu razredu.

Med vikendom so štafeto prevzeli rumeni jopiči, ko so se v več tisočih zbrali tako na pariških ulicah, kot tudi po celi državi. Kakor je prešlo francoskim oblastem v navado, je bil rabljen solzivec in ostala represivna sredstva.

https://twitter.com/Ian56789/status/1203359609286799363

Ivan Šokić