[Video] Protesti proti pokojninski reformi v Franciji prerasli v odprte spopade s policijo

Spopadi med izgredniki in francosko policijo v Parizu (foto: EPA)

Med protiizgrednimi policijskimi silami in pripadniki delavskih sindikatov v Franciji je med protestom proti predlagani pokojninski reformi prišlo do spopadov. Samo v Parizu so aretirali več deset ljudi, po celi državi pa se je protesta udeležilo več kot milijon ljudi.

Iz Pariza prihajajo posnetki protestnikov, ki pripadnike policije obmetavajo z različnimi stvarmi, ti pa jih v odziv napadajo.

Ko je padel mrak, je policija posegla po svetlobnih granatah in solzivcu. Vzporedno s protesti zaradi pokojninske reforme naj bi po poročanju RT potekalo tudi vandaliziranje, ki je obsegalo razbijanje izložb v trgovinah ter varnostnih kamer in zažiganje koles ter “kresov”.

Po celi državi je prihajalo do spopadov med protestniki in policijo, ki so na tej točki po več kot letu dni protestov rumenih jopičev postali stalnica.

Na protestu proti pokojninski reformi v četrtek, 5. decembra, 2019 se je po trditvah sindikata CGT zbralo okoli 1,5 milijona ljudi, medtem ko na notranjem ministrstvu vztrajajo, da je bilo protestnikov “kvečjemu” 700 tisoč.

V vsakem primeru je bilo protestnikov tokrat veliko več, kot pa jih je že lep čas ob že tradicionalnih sobotnih protestih rumenih jopičev.

Po posnetkih sodeč, so priliko za izgrede izkoristili pripadniki tako imenovanega “črnega bloka”, ki ga sestavljajo predstavniki anarhistov, antife in ostalih levičarskih somišljenikov.

https://twitter.com/JoshuaPotash/status/1202657304308539392

Ivan Šokić

 • Van Der Waals

  EVROPA TONE!

 • Andrej

  Tako se Francozi pripravljajo na novoletno zabavo. Samo bojim se kako bo, ko jim bo Islam pripravil ognjemete.

 • Lisjak

  To se pri nas ne more zgoditi,dokler bomo imeli tako fsrano opozicijo.

 • Olga101

  To bo treba organizirati v Sloveniji! Pol penzije ukradejo upokojencem pred upokojitvijo, potem pa to z raznimi tovarišicami kot je Bratuškova, nadgrajujejo! Zakaj bi sploh plačevali prispevke v procentih od plače?!!

 • xtc

  Francekom ne kaže nič druzga kot zadevo iz Revolucije na plan in z Macronom ,Mario Zobatim kitom in vlado v pogon in ostalo drhaljo kot nekoč.

 • freedomfighter

  Kaj a desnicarji podpirate rumene jopice ki protestirajo proti izenacitvi pravic delavcev javnega sektorja s pravicami delavcev v privatnem sektorju…kaj sedaj ste zaceli podpirati socialisticne ekonomske ideje