fbpx

[Video] Na Hrvaškem po zaprtju šol zaradi Covid-19 pouk na daljavo kar preko nacionalne televizije

Slika je simbolična (foto: STA)

Hrvaška vlada je na četrtkovi seji sklenila, da bo zaradi razglasitve epidemije koronavirusa Covid-19 pouk potekal od doma. Za dijake srednjih šol in višje razrede osnovne šole bo potekal preko spleta, za nižje razrede preko državne televizije.

Hrvaška je v sredo, 11. marca 2020 zaradi koronavirusa Covid-19 razglasila epidemijo na področju celotne Hrvaške. Dan kasneje je enako storila tudi Slovenija, kjer je po zadnjih razpoložljivih podatkih s Covid-19 okuženih 82 ljudi.

Zaradi razglasitve epidemije na Hrvaškem je hrvaška državna televizija HRT dolžna zagotoviti pogoje za izvajanje šolskega programa na daljavo. Ta bo v primeru razredne stopnje osnovne šole potekal preko televizije, za predmetno stopnjo OŠ in srednje šole pa bo na razpolago učni material preko spleta.

Otroke pred televizijo
Učni program se bo za razredno stopnjo odvijal preko tretjega programa HRT, piše Jutarnji, Ministrstvo za znanost in šolstvo pa je dolžno zagotoviti osebje, ki bo predavalo po razredih. V najzgodnejšem terminu bodo predvajana predavanja za prvi razred, nato pa si po vrsti sledijo 2., 3., in 4. razred.

Pri tem so na ministrstvu poudarili, da pouk preko spleta ni primeren za učence nižjih razredov zaradi njihove mladosti in zagotavljanja varnosti na spletu. Ob tem so apelirali tudi na starše starejših učencev in dijakov, naj bo nekdo vedno z otroki, ko se učijo preko spleta, saj je pomembno, da šolarji res prejmejo potrebno znanje.

Sprejeti ukrepi se zaenkrat tičejo šolarjev iz Istre, kjer so preventivno že zaprli šole in visokošolske zavode. Pričakovati je, da bo v kratkem ukrep obsegal celotno državo. Trenutno ni informacij, ali bodo v Sloveniji sprejeti podobni ukrepi.

“Zaenkrat uradno nismo dobili še ničesar, čakamo, da nam ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izda podrobna navodila, kako naprej. Pouk v osnovnih in srednjih šolah lahko poteka na daljavo, prek spletnih učilnic,” je po pisanju STA povedal predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan.

Ivan Šokić