fbpx

[Video] Na Japonskem najhujši pomor v zadnjih 30 letih: Umrlo vsaj 33 ljudi, še enkrat toliko ranjenih!

Požig v Kjotu, ki ga je v stavbi studia KyoAni zanetil 41-letnik (vir: twitter)

V smrtonosnem požaru v animacijskem studiu Kyoto Animation Co. (KyoAni) je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 33 ljudi, še 36 pa je bilo poškodovanih. Osumljenec, ki je zažgal stavbo, naj bi to storil, ker naj bi omenjeni studio ukradel oziroma plagiiral njegov roman.

41-letnik je skupaj s kantami bencina in topim orožjem vstopil v stavbo KyoAni, zakričal “Umrite!”, in tla polil z vnetljivo tekočino, zaradi katere se je v kratkem razvnel eksploziven požar. Po pričevanjih očividke naj bi storilec nagnusnega požiga, v katerem je življenje izgubilo vsaj 33 ljudi, še 36 pa je bilo poškodovanih – od tega je 17 hospitaliziranih – vpil, da so ga pri KyoAni opeharili, ker naj bi ukradli njegov roman.

Podobe ognjenih zubljev, ki so zajeli gorečo stavbo, so bile v četrtek na Japonskem vseprisotne. Požigalec je zatem poskusil pobegniti s kraja zločina, a so ga prijeli ostali zaposleni pri studiu KyoAni, ki so ravno tako bežali stran od požara. Japonske oblasti so po pisanju portala The Japan Times potrdile, da gre za največje število mrtvih zaradi požiga v zadnjih 30 letih.

Grozljivi prizori ljudi, ki so skakali skozi razbita okna
Pri New York Timesu so poročali o grozovitih prizorih žrtev požara in preostalih ujetih v zgradbi, ki so skušali pobegniti skozi razbita okna. 19 od 33 mrtvih so po poročanju Reutersa našli na stopnišču, ki je vodilo na streho v tretjem nadstropju. Trupla pa so ležala eno čez drugo, kar priča o grozljivih zadnjih trenutkih umrlih, ki niso uspeli odpreti zaklenjenih vrat na strehi.

Japonski gasilci, ki so prispeli na prizorišče kmalu po začetku požara, so se z ognjenimi zublji borili skoraj ves dan, pogasili so namreč šele v petek, 19. julija, ob 6.20. Za požig, v katerem pride do smrtnih žrtev, je na Japonskem zagrožena smrtna kazen.

Čeprav uradne japonske oblasti še niso razkrile imena žrtev, medtem ko identiteto požigalca, ki je tudi sam utrpel opekline obraza in nog in ga držijo v policijskem varstvu, dobro varujejo, pa je v javnost prišla informacija, da je eden od umrlih v požigu tudi režiser anime serij in filmov Yasuhiro Tekemoto.

Napad, ki je pretresel Japonsko

KyoAni je ljubiteljem japonskega risanega filma najbolj znan po serijah in filmih Full Metal Panic, Free!, K-ON ter The Melancholy of Haruhi Suzumiya. Ameriško podjetje Sentai Filmworks je po novici o požigu hitro začelo s humanitarno akcijo zbiranja finančnih sredstev za pomoč žrtvam požigalca in uspelo v manj kot enem dnevu zbrati okoli 1,3 milijona dolarjev. John Ledford, direktor Sentai Filmworks, je ob tem povedal, da so pri studiu KyoAni “resnični mojstri svoje obrti in eden od japonskih nacionalnih zakladov”.

Svoje sožalje in zgroženost nad dogodkom je izrazil tudi japonski premier Shinzo Abe. “Toliko pobitih in ranjenih … Tako grozno, da ne morem najti besed,” je zapisal na Twitterju.

Ivan Šokić