fbpx

[VIDEO] Spolna vzgoja za migrante na Norveškem: ‘Če ima oblečeno krilo, še ne pomeni, da si želi spolnih odnosov.’

Na Norveškem izvajajo posebna predavanja in delavnice za migrante, s čimer jim želijo predstaviti norme zahodnega sveta, predvsem v odnosu do spolnosti. ”Če je ženska oblečena v mini krilo, še ne pomeni, da želi seksati,” in ”Nasilje v spolnosti ni upravičeno,” sta le dve izmed stvari, ki migrante skušajo naučiti predavatelji. ”Tistih, ki so že od začetka nasilni, se tudi s tem ne da spreobrniti,” pripoveduje ena od predavateljic. 

Na Norveškem že od leta 2009, ko se je povečala stopnja spolnih napadov, ki so jih storili priseljenci, izvajajo predavanja za migrante o tem, kakšne so norme spolnosti v zahodnem svetu. Teh predavanj je v zadnjem času vse več, z njimi pa želijo zmanjšati število spolnih napadov na ženske.

‘Če ima ženska oblečeno mini krilo, še ne pomeni, da želi seksati’ 
Vrsta predavanj se dogaja v namestitvenih centrih in azilnih domovih, kjer norveški predavatelji migrantom razlagajo, kako stvari potekajo v Evropi. ”Če ima oblečeno mini krilo, še ne pomeni, da želi seksati,” je eno osnovnih pravil, ki jih, s slikovnimi primeri, učijo na predavanjih.

Učijo jih, ali je uporaba nasilja med seksom dovoljena
Med drugim jim razložijo, kakšno obnašanje lahko pričakujejo od žensk na zabavah, še posebej, kadar je prisoten alkohol, in da tako obnašanje ni nujno povabilo k spolnosti. Učijo jih, kaj je razlika med ljubeznijo in seksom, če je uporaba nasilja pri seksu legitimna ter kako lahko posameznik ve, da ženska misli na seks. Od množičnih spolnih napadov v Kölnu je teh predavanj še več, poroča Reuters.

Evropo v zadnjih nekaj mesecih pretresajo množični spolni napadi migrantov. Najbolj znani so prav gotovo množični spolni napadi in tatvine na silvestrovo v Kölnu, kjer je spolne napade prijavilo kar 359 žensk, napade pa naj bi izvajali moški migranti. Do napadov je prihajalo tudi v Belgiji, ko so migranti posilili nezavestno najstnico, v Avstriji je migrant posilil 72-letno upokojenko, na dunajskem kopališču pa je odmeval primer migranta, ki je posilil 10-letnega dečka, ker je imel ”krizo, ker že dolgo časa ni seksal.” Policija je v večini primerov zelo previdna in mediji za napade izvedo več tednov kasneje. 

Tistih, ki so nasilni že od začetka, se s predavanji ne da spreobrniti
Linda Hagen
, ena od učiteljic v programu, je povedala, da je učenje mnogokrat težje, kot si je sprva mislila. ”Učenci uporabljajo izgovore, kot so: poljubila ga je, to je povabilo za seks. Pogosto za razlago uporabljamo slike,” je dejala in dodala, da v večini primerov azilanti dobro sodelujejo. ”Tistih, ki so nasilni že od začetka, s temi predavanji ne moremo spreobrniti,” je še, kot poroča Daily Mail, dejala Hagenova.

Na Norveškem predavanja za migrante: 'Če ima oblečeno krilo, še ne pomeni, da si želi spolnih odnosov' 1Podobno želijo uvesti tudi v drugih državah
Nasprotniki takega načina poskusa integracije migrantov sicer pravijo, da take metode diskriminirajo, da predpostavljajo, da so vsi migranti posiljevalci in o njih predvidevajo najslabše. A tak način dela želijo vpeljati tudi v nekaterih drugih državah. Na Danskem želijo spolno vzgojo dodati v obvezen jezikovni tečaj za migrante, v Nemčiji pa naj bi s takimi programi že poskusno pričeli. Na Norveškem sicer program podpira kar 89 odstotkov državljanov.

”Nujno je, da tudi migrantom razložimo, kakšni zakoni tu veljajo. Tudi če obstajajo razlike med kulturami, je nekatere zakone nujno treba spoštovati, prav je, da se tega držijo tudi migranti,” je komentiral analitik Cenk Uygur. 

Kot je povedala ena izmed sodelujočih pri projektu, je tudi na Norveškem še poleti delovala zelo odprta klima. Ljudje so želeli pomagati ubogim migrantom, sčasoma pa se je tudi to spremenilo. ”Ljudje so bolj previdni in imajo sedaj bolj konservativno stališče do migrantov,” je dejala.

M. G.