fbpx

[Video] Na Slovaškem ne bodo dopustili niti ene mošeje, muslimani pa niso priznani kot verska skupnost

Foto: Youtube

Slovaška je zadnja članica EU, ki nima ene same mošeje v državi, politiki pa so v zadnjem času še dodatno zaostrili pogoje za registracijo verske skupnosti. Muslimani na Slovaškem predstavljajo manj kot 0,1 odstotka prebivalcev.

Slovaška ne prepoznava islama kot religije in ima le nekaj tisoč muslimanskih prebivalcev. Poučevanje islama v šolah ni dovoljeno, skupina približno 5.000 muslimanov, večinoma priseljencev iz Evrope, pa po poročanju Voice of Europe ni uradno prepoznana, saj predstavlja zgolj 0,1 odstotka prebivalcev v državi.

Leta 2007 so slovaški politiki spremenili zakonodajo o verskih skupnostih, ki je takrat za prepoznavo potrebovala najmanj 20 tisoč podpisov slovaških državljanov, ki so člani te iste verske skupnosti. V letu 2017 so število potrebnih podpisov povečali na 50 tisoč.

Ni mošej, ni terorizma, ni šeriata
Za islamsko skupnost, ki na Slovaškem ni uradno priznana, to pomeni, da ne more imeti uradnih verskih voditeljev, muslimanske poroke niso priznane, ravno tako pa verska skupnost ne more prejemati finančne podpore s strani države, kar velja za 18 drugih prepoznanih religij. Ravno tako oblasti islamski skupnosti niso dovolile izgradnjo “kulturnega centra”, tako da so moral kupljeno zemljišče prodati.

Po mnenju nekaterih slovaških politikov islam predstavlja resno grožnjo. Kot je povedal parlamentarec Slovaške nacionalne stranke Andrej Danko“Islamizacija se začne s kebabom in v Bratislavi se je že začela. Zato vedite, kako bi lahko bilo v 5 do 10 letih.” Poslanka Ljudske stranke Natalia Grausova je bila še bolj direktna, ko je povedala, da “je problem z islamom v tem, da je več kot zgolj religija”, je “okruten, ogaben in nečloveški politični sistem”.

(Vir: Twitter)

Piko na i je dodal ravno tako poslanec Ljudske stranke Stanislav Mizik: “Vsak normalen Evropejec – kristjan ali ateist – bi se moral bati satanistično-pedofilske hudičeve kreacije, ki je islamska religija.”

Ivan Šokić