[Video] Nadaljevanje sojenja strelcu iz Kenoshe: Kronska priča potrdila, da je bila ustreljena po tistem, ko je v Rittenhousa uperila pištolo

Gaige Grosskreutz (Foto: YouTube)

Ključna priča Gaige Grosskreutz je na sojenju Kyleju Rittenhousu priznala, da je bil ustreljen šele po tem, ko je zasledoval bežečega najstnika in uperil vanj pištolo, takrat pa ga je Rittenhouse v samoobrambi ustrelil v roko.

Spomnimo, da so oblasti lani avgusta v Wisconsinu aretirale takrat 17-letnega Kyla Rittenhousa, ki je na izgredih v Kenoshi v samoobrambi ustrelil tri ljudi, dva sta zaradi strelnih ran umrla.

Rittenhouse, prebivalec Illinoisa, je delal kot reševalec in se pridružil drugim prostovoljcem na izgredih, ker je varoval avtosalon, ki so ga izgredniki BLM (Black Lives Matter) želeli uničiti. Čistil je tudi grafite s stavb in protestnikom nudil zdravniško pomoč, preden so ga napadli. V naletu je streljal s puško AR-15, a je šlo za samoobrambo, pri čemer je ubil dva in ranil Grosskreutza, zaradi česar je obtožen umora.

Biden obsodil Rittenhousa še pred sodnim procesom
Med zaslišanjem so celo ugotovili, da je Grosskreutz lagal policiji, da je oborožen. Dejal je, da mu je pištola padla s pasu. Iz fotografije pa je jasno razvidno, da ni bilo tako. Tožilec je “žrtvi” pokazal sliko posnetka streljanja v trenutku, ko je bil ustreljen v roki – na njej je razvidno, da je v roki držal pištolo, uperjeno proti Rittenhouseu. Tako je Grosskreutz nevede priznal, da se je Rittenhouse le branil. V klopi je sedel obtoženi, ki je bil vidno olajšan, ko je zaslišal priznanje.

17-letni Kyle Rittenhouse se brani še pred tretjim napadalcem, ki je nanj planil s pištolo, gre za obsojenega kriminalca, ki ne bi smel posedovati strelnega orožja, podpredsednik Joe Biden (foto: twitter/EPA)

Demokrati so dogodek izkoristili, da bi predsednika Donalda Trumpa obtožili za nemire BML v Kenoshi, dejansko pa je bil soodgovoren takratni predsedniški kandidat Joe Biden, ki jih je obsodil veliko prepozno. Biden je brez dokazov trdil, da je bil 17-letni Rittenhouse “belec, ki je nadvladal“.

Sara Kovač