Zdravstveni sistem je na robu zmogljivosti, celotna država je ujetnica manjšine 200 tisoč ljudi, ki zavrača cepljenje

Datum:

Zaradi zaostrenih razmer je tržni inšpektorat poostren nadzor izpolnjevanja pogoja PCT opravljal tudi v soboto in nedeljo. Inšpektorji so opravili 170 nadzorov, od tega 153 na področju trgovinske dejavnosti, pri čemer so prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti trem bencinskim črpalkam in trem prodajalnam, poroča STA. Strožji epidemiološki ukrepi sicer začasno prepovedujejo tudi javne shode – a notranji minister ne pričakuje, da se bo ta prepoved spoštovala.

Tri bencinske črpalke in tri prodajalne so začasno zaprli, ker niso zagotavljale preverjanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), so sporočili z inšpektorata. V primerih, ko se je preverjanje pogoja PCT izvajalo na način, da se ni vpogledalo v dokazila oziroma se ni izvajalo na vstopni točki, pa so bila trgovcem izrečena opozorila, s katerimi je bila naložena odprava nepravilnosti. Teh opozoril je bilo trideset. Po poročanju 24ur so inšpektorji med zadnjimi nadzori nekatere restavracije opozorili, da morajo ob dostavi in prevzemu hrane spoštovati pogoj PCT.

Prav tako je bil v noči s sobote na nedeljo izveden nadzor glede izpolnjevanja pogoja PCT tudi v 17 nočnih klubih na območju Ljubljane in Kopra. Nočni klubi so po ugotovitvah inšpektorata poslovali  skladno s sprejetimi odloki razen v enem primeru, ko ni bilo zagotovljeno preverjanje pogoja PCT, zato je bila izrečena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti. V preostalih primerih so varnostne službe pregledovale tako osebne dokumente kot tudi dokazilo PCT, prav tako je bilo povsod zagotovljeno, da maksimalno število gostov ni bilo preseženo, so še sporočili.

Foto: STA

Strožji epidemiološki ukrepi začasno prepovedujejo tudi javne shode
Notranji minister Aleš Hojs ne pričakuje, da bodo udeleženci protestov, ki so potekali v preteklih tednih,  začasno prepoved shodov spoštovali. Na to kaže tudi pozivanje na protest, ki bo potekal 12. novembra – tja namreč pozivata tudi vidna članica stranke SD dr. Brigite Skele Savič in strankarski kolega Marko Koprivc – očitno je, da se v KUL-u požvižgajo tako na ukrepe kot tudi na zdravje. Notranji minister je pojasnil, da so protesti dopustni, če so ustrezno prijavljeni in se ve, kdo je organizator. Po njegovih besedah je vlada pri pripravi odloka sledila priporočilom ustavnega sodišča, zato bo “kdor koli težko govoril, da komur koli omejujemo svobodo protestiranja“, poroča MMC. Dejstvo, da je bilo v ponedeljek v Sloveniji ob 7615 PCR-testih potrjenih 3344 okužb s koronavirusom in da se je sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov dvignilo na 3178, kar je 316 več kot dan prej, nekatere pač pretirano ne gane.

Celotna država je ujetnica manjšine 200 tisoč ljudi, ki zavračajo cepljenje
Medtem pa državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar opozarja, da je epidemiološko stanje skrajno resno, bolnišnice so na robu zmogljivosti, standarde za oskrbo intenzivnih bolnikov so že morali znižati. Vrh zasedenosti intenzivnih oddelkov pričakujejo 24. novembra, ko naj bi bilo zasedenih več kot 250 intenzivnih postelj. Trenutno je na intenzivnih oddelkih sicer hospitaliziranih 193 covidnih bolnikov. Zaskrbljeni so tudi v Združenju mestnih občin Slovenije, kjer pozivajo DZ k sprejetju sprememb zakonodaje, ki bi vladi omogočile učinkovito sprejemanje strokovno podprtih ukrepov za zajezitev epidemije. V razmislek predlagajo, da bi se predvidela tudi možnost za uvedbo pogoja PC. Ob upoštevanju, da je več kot 300 tisoč prebivalcev mlajših od 14 let, ugotavljajo, da je celotna država “ujetnica manjšine 200 tisoč ljudi, ki zavračajo cepljenje“, so zapisali v združenju.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslanec Kosi: “Zamenjava prebivalstva in islamizacija Evropi ne obetata nič dobrega!”

"Namesto da bi uvajali neke ukrepe s področja demografije,...

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...