fbpx

[Video] Nadzorne kamere posnele hladnokrven umor ukrajinskih civilistov s strani ruskih vojakov

Foto: zajem zaslona

V javnost je prišel videoposnetek nadzorne kamere iz marca, na katerem ruski vojaki ustrelijo dva neoborožena civilista, med odhodom po spopadu na obrobju ukrajinske prestolnice Kijev. 

CNN je pridobil in delil videoposnetek nadzorne kamere, kjer je prikazano to, kar danes ukrajinski tožilci preiskujejo kot vojni zločin. In sicer brezsrčno streljanje na civiliste, ki je v nasprotju s tako imenovanimi vojnimi pravili, ki prepovedujejo napad na civiliste.

Hladnokrven umor
Posnetki varnostnih kamer so iz časa prvega poskusa Rusov, da zavzamejo Kijev. Dogodek se je zgodil v marcu pred avtohišo in ni šlo za bitko med vojaki in oboroženimi civilisti. Videoposnetek je preveril CNN, sestavljen pa je iz številnih kamer po posestvu in čeprav nima zvoka, so njegove slike jasne. Šlo je za strahopeten, hladnokrven umor dveh neoboroženih moških.

Neoborožena civilista ustreljena v hrbet
Na posnetku je vidnih pet vojakov, ki poskušajo na nasilen način vdreti v stavbo. Po tem se jim približa eden od civilistov in zdi se, da ga preiščejo v iskanju orožja. Po domnevnem pogovoru se civilista vračata na svoje mesto, nakar dva od petih vojakov ustrelita civilista v hrbet. CNN je za komentar zaprosil rusko obrambno ministrstvo, a ni dobil odgovora, je pa identificiral žrtve, in sicer je bil ena od žrtev lastnik prodajalne vozil, čigar družina ne želi biti imenovana. Drugi je bil Leonid Oleksijevič Pljac, 68-letni dedek, ki je tam delal kot stražar.

Na to se je odzvala tudi poslanka Verkhovne Rade v Ukrajini Inna Sovsun, ki je posnetek delila na Twitterju, zraven pa zapisala: “To je vse, kar morate vedeti o tem, kaj se dogaja na rusko okupiranih ozemljih Ukrajine. Ruski vojaki streljajo civiliste v hrbet. Zato ne bomo dali niti kančka svoje zemlje, ker tam živijo Ukrajinci in ne moremo živeti pod Putinovim režimom.” Najvišji ukrajinski tožilec je za CNN povedal, da se omenjeni incident preiskuje kot vojni zločin, poleg videnega pa naj bi bilo na posnetku še veliko neprofesionalnega vedenja skupine petih vojakov, ki so jih po uniformah prepoznali kot pripadnike invazijske sile.

Tanja Brkić