fbpx

[Video] Nadzorne kamere ujele predsednika Šrilanke pri pobegu

Posnetek zaslona

Predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa je potrdil svojo napoved o odstopu, potem ko so protestniki vdrli v njegovo uradno rezidenco. Odstopil naj bi tudi premier Šrilanke, ki pa odločitve ni še potrdil.

Predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa je po svoji napovedi o odstopu med sobotnimi množičnimi protesti danes svojo odločitev tudi potrdil. Protesti so se konec minulega tedna končali z napadom na njegovo uradno rezidenco. Svoj odstop je isti dan napovedal tudi premier Ranil Wickremesinghe, ki pa odločitve še ni uradno potrdil.

Šrilanka je v globoki finančni krizi, protestniki pa so za to krivili predsednika in premierja. Predsednik parlamenta je med sobotnimi protesti napovedal, da bo predsednik odstopil 13. julija, medtem ko Rajapaksa za medije o tem ni podal nobene izjave, odkar so v soboto vdrli v njegovo rezidenco. Po poročanju tujih medijev se protestniki, ki so vdrli v rezidenco, niso mogli načuditi razkošju znotraj rezidence, saj izraža čisto nasprotje tega, kar ljudje v Šrilanki vsakodnevno doživljajo, namreč hudo pomanjkanje.

Protestniki so se v soboto, potem ko so vdrli v rezidenco, kopali v bazenu. (Foto: zajem zaslona)

Predsednika so okrivili za slabo gospodarsko upravljanje države, ki že več mesecev povzroča hudo pomanjkanje hrane, goriva in zdravil. Njegov odstop je v soboto prvi napovedal predsednik parlamenta, vendar so se številni Šrilančani s skepso odzvali na idejo, da bi se odrekel oblasti. Viri so za BBC povedali, da je na ladji mornarice v vodah Šrilanke, posnetek na Twitterju pa prikazuje, kako hitro je “zbežal”na ladjo. Premestili naj bi ga na varno, preden so protestniki vstopili v predsedniško palačo.

https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1545816984037732353?s=20&t=Jbyt54ESq4sv3Czb0grudw

Rajapaksa je predsednik od novembra 2019 in je skupaj s drugimi petimi člani svoje družine, ki so imeli visoke politične položaje, obtožen korupcije, slabega gospodarskega upravljanja in bankrota države. Šrilanške rezerve tuje valute so usahnile in država se po navedbah ZN sooča s humanitarno krizo, saj ni mogla uvoziti hrane, goriva in zdravil.

V ponedeljek je urad premierja Ranila Wickremesingheja v izjavi dejal, da ga je gospod Rajapaksa obvestil, da bo v sredo odstopil. Toda po šrilanški ustavi je njegov odstop mogoče formalno sprejet šele, ko odstopi s pismom predsedniku parlamenta – kar se še ni zgodilo. Svoj odstop s položaja je napovedal tudi premier Wickremesinghe, ki so mu med sobotnimi nemiri zažgali hišo, vendar svojega odstopa še ni potrdil.

Tanja Brkić