fbpx

[Video] Napadli hrvaškega novinarja Domagoja Margetića, ki je med drugim razkrival gospodarske umazanije slovenske tranzicijske levice!

Domagoj Margetić. (Foto: Facebook)

Iz Hrvaške prihaja grozljiva vest. Na zadnji dan v letu 2020 so neznanci vrgli dve eksplozivni telesi v stanovanje hrvaškega raziskovalnega novinarja Domagoja Margetiča. Sovražnikov mu ne manjka, saj je v preteklosti razkril ogromno razvpitih afer. Med drugim je razkril afero Agrokor in Hypo v knjigi Krvave balkanske milijarde. 

Domagoj Margetić je bil večkrat žrtev napadov in deležen groženj vplivnih posameznikov iz Balkana, ki jih razkriva v svojih zgodbah. V objavljenem videoposnetku lahko vidite, kako je poškodovano okno ob eksploziji, ki se je sprožila. A to ni bilo prvič, da bi Margetiću grozili. V prvih dneh decembra so mu neznanci pred njegovih vhodom nastavili svinjsko glavo in iztrebke.

V letih 2016 in 2014 je bil žrtev fizičnega nasilja. V stavbi, v kateri živi, so se pogostokrat pojavili sovražno nastrojeni zapisi do njegovega dela. V letu 2019 je napisal knjigo Krvave balkanske milijarde. Slovenska javnost se ga spominja še najbolj iz leta 2011, ko je kot urednik hrvaškega spletnega portala Necenzurirano objavil podatke o sumljivih posojilih takratne slovenske podružnice Hypo Alpe Adria Bank. V svoji raziskavi je objavil sumljive transakcije nekdaj najbolj vplivne banke na Balkanu v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Makedoniji.

Margetić razkril, da je avstrijska banka Hypo slovenski tranzicijski levici podelila več kot eno milijardo evro kreditov!
Objavljeni podatki so takrat razkrili delovanje in povezave med vplivnimi posamezniki slovenskega gospodarstva in politikov tranzicijske levice. Med drugim so srbski mediji navajali, da je bil z Hypo banko povezan balkanski narko kralj Darko Šarič. Razkriti podatki so pokazali, da so slovenska podjetja imela takrat pri banki Hypo najetih za 1,44 milijarde evrov posojil.

Na seznamu se je znašlo veliko vplivnih Slovencev, katerim so Avstrijci pomagali pri prestrukturiranju njihovih težav. Na seznamu se je znašel nekdanji najbogatejši Slovenec Mirko Tuš z Engrotušem, pokojni Matjaž Gantar za KD Group in poslovnež Jože Anderlič, lastnik Kranjske investicijske družbe. Zelo zanimivo je med drugim razkril Požareport, da je bil Anderlič pri Avstrijcih zadolžen za 145 milijonov evrov. V preteklosti se je veliko poročalo, da je bila prav slovenska podružnica Hypo banke ena izmed najmočnejših izpostav nekdaj najmočnejše politične stranke na levem polu LDS. Partner nekdanje predsednice LDS Katarine Kresal, odvetnik Miro Senica naj bi bil vezni člen med Hypom in politiko.

To je le nekaj dejstev, ki jih je razkril Margetič. Tako je v enem izmed redkih intervjujev za slovenske medije razkril, da so slovenski komunisti pod vodstvom Štefana Korošca prenesli med 50 do 75 milijard evrov premoženja na tajne bančne račune v tujini. Prav iz tega kapitala se bi naj financiralo mogočno poslovno omrežje bivšega režima.

Domagoj Margetič se kljub grožnjam ne bo predal in bo še naprej opravljal svoje delo. Velja za enega najboljših raziskovalnih novinarjev na območju nekdanje skupne države. V preteklosti je razkrival zgodbe in afere o političnem, poslovnem, obveščevalnem in kriminalnem podzemlju na Balkanu.

Objavljen seznam Domagoja Margetića iz leta 2011 in razkrita posojila  banke  Hypo slovenskim podjetjem:

Foto: Seznam podjetij, ki ga je razkril Domagoj Margetić. (Foto: Posnetek zaslona- Pozareport)

Luka Perš