[Video] Napetosti se nadaljujejo: Izrael se je odzval na številne napade Hamasa in čez noč ubil 15 islamskih teroristov!

Foto: epa

Kot odgovor na preko 200 raket, ki so bile izstreljene iz Gaze proti Izraelu, je bilo čez noč ubitih 15 teroristov Hamasa in v Gazi zadetih 130 terorističnih ciljev Hamasa in islamskega džihada, so preko družabnega omrežja Twitter sporočile izraelske obrambne sile. Več kot očitno je, da so trenutne napetosti med Palestinci in Izraelci eskalirale, saj spopadom in obstreljevanju ni videti konca. Premier Janez Janša je v svojem odzivu kritično obsodil napadanje civilistov s strani Hamasa, ZDA, Evropska unija in Velika Britanija pa so pozvale k umiritvi napetosti.

Izraelska vojska je izvedla na desetine napadov potem, ko je islamistično gibanje Hamas sprožilo kup raket nad Izraelce in nato obtožilo izraelske oblasti, da naj bi nasilno zatrle palestinske vernike v času, ko se končuje muslimanski mesec posta Ramadan, ko se muslimani tradicionalno zberejo, slavijo in molijo.

Izraelske obrambne sile so v torek zgodaj zjutraj delile posnetke nekaterih zračnih napadov in zatrdile, da so čez noč v Gazi prizadele 130 ciljev Hamasa in islamskega džihada, vključno s 15 teroristi, Hamasovim “obveščevalnim objektom”, raketomati, vojaškimi postojankami, podzemnimi “tuneli za napadanje” in mestom za proizvodnjo orožja.

Medtem ko je vojska dejala, da je med zračnimi napadi sprejela varnostne ukrepe, da bi se izognila poškodbam civilistov, je ministrstvo za zdravje v Gazi v ponedeljek pozno zvečer poročalo o 20 smrtnih primerih civilistov, med njimi o devetih otrocih in o 95 ranjencih. Izraelske obrambne sile so zatrdile, da so bili letalski napadi odgovor na več kot 200 raket, izstreljenih iz Gaze v ponedeljek zvečer in v torek zjutraj.

Med serijo napadov s strani Hamasa je mogoče videti, da so se med njihovimi tarčami znašle tudi civilne tarče. Spodnja slika namreč nazorno kaže, kako so streljali v enega izmed blokov v Ashkelonu. V napadu je s poškodbami odneslo kar 6 izraelskih civilistov. V odzivu na omenjeni napad so izraelske obrambne sile sporočile, da zbujanje v takšno nasilje nikakor ne sme predstavljati del vsakdana.

https://twitter.com/IDF/status/1391961248586207237?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1391961248586207237%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F523428-israel-strikes-gaza-jerusalem%2F

Potem, ko je Hamas izstrelil še vrsto novih raket proti izraelskemu mestu Ashkelon, so se izraelske obrambne sile odločile za uporabo protiraketnega obrambnega sistema Iron Dome in pričele z izvajanjem napadov na teroristične cilje Hamasa.

Tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil Jonathan Conricus je dejal, da so bile rakete v glavnem usmerjene na območja južnega Izraela ob Gazi in dodal, da gre za “hud napad na Izrael, ki ne bo ostal brez odgovora”. Drugi tiskovni predstavnik, brigadni general Hidai Zilberman, je zatrdil, da so z raketami streljali tudi proti Jeruzalemu streljali tudi z raketami in dodal, da odziv Tel Aviva “ne bo trajal le nekaj minut, ampak nekaj dni”.

Po poročanju Rdečega polmeseca naj bi bilo v ponedeljek ranjenih več kot 330 Palestincev potem, ko je policija razkropila veliko množico vernikov, zbranih v mošeji Al-Aqsa, tretjem najsvetejšem mestu v islamu. V bližini mošeje je zagorel tudi požar, vendar sama konstrukcija ni bila poškodovana. Glede na to, da množične gneče običajno potujejo v Al-Akso za Ramadan, so izraelske oblasti na vidnih mestih postavile 10 tisoč oseb z namenom, da vernike opozorijo na nevarnost širjenja covida-19. Temu primerno je bilo zavrnjenih več deset tisoč muslimanskih vernikov, pridržani pa so bili tudi nekateri, ki jih izraelska policija prepoznala kot “sumljive”, kar pa je še dodatno spodbudilo napetosti.

Tempeljski grič, ki je svet tudi za Jude, je bil za judovske obiskovalce zaprt tekom praznovanja Dneva Jeruzalema. Izraelske varnostne sile so to sporočile po tem, ko so bili od petka naprej številni spopadi med Palestinci in Judi. “Palestinci so vnaprej načrtovali nemire na Tempeljskem griču” je zatrdil tiskovni predstavnik Benjamina Netanjahuja. Izraelski premier Netanyahu je ob prazniku Izraelcem obljubil, da bodo tisti, ki izstreljujejo rakete za to plačali. “Izrael se bo odzval z veliko silo. Ne bomo dopuščali napadov na naše ozemlje, glavno mesto, državljane in vojake. Kdor nas napade, bo plačal visoko ceno,” je med drugim dejal.

Nina Žoher