[Video] Minister Koritnik o dogovoru med vlado in mestno občino Ljubljana: Vlada bo za projekte namenila 13,7 milijonov evrov

Datum:

Dogovor med vlado in mestno občino Ljubljana o izvajanju programov in nalog po zakonu o glavnem mestu za obdobje 2020 do 2023, ki sta ga prejšnji teden podpisala minister za javno upravo Boštjan Koritnik in Zoran Janković naslavlja 29 projektov. Minister je povedal, da bo dogovor omogočil nadaljni razvoj Ljubljane, tako da bo še bolj razvita, sodobna, prijazna do občanov in zelena. Vlada je besedilo zakona sicer potrdila januarja, v prihodnjih treh letih pa bo za projekte, pomembne za Ljubljano, predvidoma namenila 13,7 milijonov evrov proračunskih sredstev. 

Projekti zajemajo modernizacijo in rekonstrukcijo cest, nadgradnjo ljubljanskega železniškega vozlišča, gradnjo nove sodne stavbe in novega ljubljanskega zapora. Sredstva so zagotovljena tudi za zagotovitev zemljišča za vadbo policijskih psov, postavitev protihrupnih ograj, izvajanje parkirne politike in sistema parkirišč P+R, gradnjo tivolskega loka za neposredno povezavo primorske z gorenjsko železniško progo, pa tudi za prvo fazo novega tira železniške proge Ljubljana – Kranj – Jesenice, na območju mestne občine Ljubljana. Dogovor ni dokončen, v naslednjih mesecih naj bi se dogovarjali tudi za druge projekte, župan Zoran Janković pa bi si jih je želel še kakšnih 29.

“Župan Janković je zelo pragmatičen človek in ima dobre projekte,” je dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ob tem pa poudaril, da aktualna vlada pri tem pomaga, kajti za vsako državo je glavno mesto zelo pomembno. Minister sicer ni mogel izpostaviti, kateri projekti so najpomembnejši za Ljubljano, je pa povedal, da so bili nekateri, že dolga leta v načrtu – denimo sodna palača. Je pa vsak od teh projektov koristen, zato je minister vesel, da so bližje izvedbi. Projekti pripadajo različnim resorjem. Ta vlada dela na način, da uresničuje projekte, ne da jih le postavlja – minister Koritnik je zato optimist. Dogovor med državo in glavnim mestom predvideva letno dopolnjevanje z novimi projekti in že ob podpisu dogovora, se je s posameznimi resorji dogovorilo za nekaj projektov, ki bodo naknadno vključeni. Minister je povedal, da je dostopen tudi za druge občine, župani imajo njegovo številko in ga lahko pokličejo. Povedal je tudi, da so sposobni upravljati s sredstvi, ki so jim na voljo, da imajo sposobne kadre, da znajo izbirati in izpeljati kakovostne projekte in celoten zakon o finančni razbremenitvi občin, ki je občinam prinesel dodatnih 70 milijonov evrov, je bil pisan v tej smeri. “Torej manj papirologije, manj premetavanja papirjev in dokazovanja pik in vejic. Izvedite projekte, na koncu pregledamo in država tudi zagotovi del sredstev,” je dejal Koritnik.

Minister je še pojasnil, da socialni dialog s sindikati javnega sektorja vsekakor poteka in da se srečujejo tudi po dvakrat tedensko. Na vladi bi želeli javne uslužbence razbremeniti administrativnega dela, izplačilni dan bi malo zamaknili, kar bi tudi omogočilo, da bi plačilna lista izkazovala dejansko stanje preteklega meseca – ne pa, da se mora sestaviti tri skupaj, da sploh izve, koliko je zaslužil. Več si lahko ogledate na zgornji povezavi.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...