fbpx

[Video] Naravnost škandalozni prizori: Toliko orožja je Biden prepustil talibanom, ki so sedaj še nevarnejši

Foto: posnetek zaslona

Videoposnetki, ki prikazujejo talibanske borce, kako paradirajo v ameriških oklepnih vozilih, uporabljajo orožje, ki ga dobavlja ZDA in kako po porazu afganistanskih sil vstopajo v ameriške helikopterje Black Hawk, so dodobra osramotili Belo hišo.

Ekstremistična skupina, ki je zlahka prevzela nadzor nad državo, je namreč od afganistanskih oboroženih sil zasegla ogromno orožja, opreme in streliva, ki ga je v zadnjih dveh desetletjih večino dobavil Washington.

Videoposnetki prikazujejo talibane, ki nosijo jurišne puške M4 in M18, M24 ostrostrelske puške in se vozijo v ikonskih ameriških vozilih, očitno pa tudi nosijo uniforme, kot jih nosijo vojaki ameriških sil.

Foto: posnetek zaslona

Slike in posnetki napačnega ravnanja pri umiku ZDA iz Afganistana po 20 letih vojne so več kot očitno podkrepili politični napad na predsednika Joeja Bidna. Po uradnih podatkih je ameriška vojska v zadnjih letih za afganistansko vojsko dobavila več kot 7 tisoč mitraljezov, 4700 oklepnikov in 20 tisoč granat. Afganistanci so iz Washingtona prejeli tudi topniške in izvidniške brezpilotne zrakoplove oziroma drone ter več kot 200 letal in helikopterjev.

Ameriška oprema, ki je sedaj v rokah talibanov, je sprožila veliko zaskrbljenost. Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je v sredo dejal, da iščejo rešitve, “ne želimo videti naše opreme v rokah tistih, ki bi ravnali v nasprotju z našimi interesi ali interesi afganistanskega ljudstva,” je dejal. “Imamo nekaj možnosti, tudi uničenje“, je še dejal, a o podrobnostih ni govoril. Zajeto orožje in vozila je le povečalo moč talibanov, pravijo strokovnjaki, saj so zasegli tudi izjemno nevarno orožje.

Anita Gužvič